sreda, 18 januar 2017 21:28

Prezentacije novog izdanja projekta Evropske asocijacije festivala: „EFFE“ / Europe for Festivals, Festivals for Europe

EU info centar,  Beograd i Novi Sad
18, 19. i 23. januar 2017. godine

Prezentacije novog izdanja projekta Evropske asocijacije festivala:
EFFE/ Europe for Festivals, Festivals for Europe
(Evropa za festivale, festivali za Evropu)
 

Prezentacije novog izdanja projekta Evropske asocijacije festivala, finansiranog od Evropske unije - „EFFE“ / Europe for Festivals, Festivals for Europe (Evropa za festivale, festivali za Evropu), održane su u:
 
EU info centru u Beogradu, 18. januara 2017. godine, sa početkom u 14:30 časova,
 
EU info centru u Novom Sadu, 19. januara sa početkom u 10 časova, kao i u
 
EU info centru u Nišu, 23. januara sa početkom u 12 časova.
 
Drugo izdanje projekta EFFE predstaviće zamenik šefa delegacije EU u Srbiji g. Oskar Benedikt, Generalna sekretarka Evropske asocijacije festivala i direktor ovog projekta Katrin Deventer i Jovanka Višekruna Janković ispred ArtLink-a koji je kontakt tačka za Srbiju i zapadni Balkan u ovom evropskom projektu.
 
EFFE je u svom prvom izdanju okupio 761 festival iz 31 zemlje i dodelio 12 nagrada za najuspešnije Evropske festivale. Tokom prvog izdanja EFFE, 22 festivala iz Srbije su dobila ovu etiketu. Ideja je da se tokom sledećeg izdanja proširi i ojača ova festivalska mreža.
 
Festivali će ponovo imati priliku da se prijave za EFFE etiketu koja je, pre svega, priznanje za kvalitet i dobar rad vrednovane od strane festivalskih radnika, a potvrđena od uglednog međunarodnog žirija. EFFE izdanje 2017-18 pruža nove mogućnosti za umrežavanje i povezivanje festivala, a samim tim za razmene i saradnju.
 
U procesu selekcije festivala koji će konkurisati za EFFE „Etiketu“ i Nagradu učestvovaće međunarodni žiri eksperata iz oblasti umetnosti, kulture, biznisa i politike. Dobitnici EFFE „Etikete“ (i Nagrade) biće promovisani na gala okupljanju festivala 4. maja 2017. godine, u okviru programa „Arts Festival Summit“ u Wiesbaden / Rheingau, u SR Nemačkoj.
 
Za novi ciklus EFFE „Etikete“ 2017-18 mogu se prijaviti i festivali iz Srbije i zapadnog Balkana do 17. februara 2017. godine.

 

Festivali iz Srbije na mapi Evrope

http://euinfo.rs/festivali-iz-srbije-na-mapi-evrope/

http://euinfo.rs/novosadska-prezentacija-nove-trke-za-effe-etiketu/

U novom izdanju projekta Evropske asocijacije festivala – Evropa za festivale, festivali za Evropu (EFFE), festivali iz Srbije imaju priliku da dobiju Etiketu za kvalitet i tako budu upisani na evropsku mapu.
 
To znači i mogućnost da konkurišu za nagrade, rečeno je na prezentaciji u EU info centru a organizatori festival pozvani su da se prijave.
 
“U prošlom ciklusu 2015/16. godine, 22 festivala iz Srbije već su dobili etiketu, nadam se da će i u ovom još bar toliko”, rekao je na predstavljanju EU info centru zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.
 
Benedikt je ukazao da je Srbija zemlja festivala i da je ta scena živa i u Beogradu i čitavoj zemlji, što je njen veliki adut.
 
Prema njegovim rečima, u teškom trenutku za Evropu, važno je da kultura ne zaostaje, jer ona može biti veza za sve ostale oblasti društva.
 
Partnerska orghanizacija ArtLink je kontakt tačka za Zapadni Balkan kojoj se do 17. februara mogu prijaviti festivali Srbije, Makedonije, BiH, Crne Gore i Albanije.
 
Predstavnica Jovanka Višekruna Janković rekla je da je Srbija jedina nečlanica EU čiji festivali već imaju Etiketu EFFE, a u novom ciklusu mogu i da apliciraju za 12 evrospkih nagrada.
 
“Ono što ta etiketa festivalima donosi je veća vidljivost, oni bivaju umreženi na evrospkom nivou i međusobno sarađuju, a to je korak bliže sponzorima i donatorima”, ukazala je ona, navodeći da projekat nije elitistički, već otrvara vrata i malim, lokalnim festivalima.
 
Tri kriterijuma koje treba da ispunjavaju, osim umetničkog kvaliteta, koji se podrazumeva su i lokalni i međunarodni koncept i razvoj publike.
 
Kako je objasnio šef deska programa Kreativna Evropa Dimitrije Tadić poenta je razvoj publike, da se uključe građani, s obzirom na to da nivo publike koja učestvuje u kulturnim sadržajima alarmantno opada.
 
Prema njegovim rečima, cilj projekta je zajednički nastup evropske kulture u sve većoj konkurenciji Amerike i Azije.
 
Prijave i informacije o ovom projektu nalaze se na: www.effe.eu

Dodatne informacije na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


SAČUVAJTE PREZENTACIJU EFFE

(Link važi do 09/03/2017 - 210MB)


 

Snimak prezentacije održane u EU Info centru u Beogradu: http://euinfo.rs/europeforfestivals.livestream

(napomena, početak snimka je na: 1h30min)

 


 

 

Last modified on četvrtak, 02 mart 2017 12:36