ponedeljak, 01 oktobar 2018 20:00

„U RITMU KLASIKE“ - FILMSKO PUTOVANJE, svečano zatvaranje ArtLink festivala

 

„U RITMU KLASIKE“ - FILMSKO PUTOVANJE,
svečano zatvaranje ArtLink festivala

Velika dvorana Kolarčeve zadužbine,
ponedeljak, 1. oktobar 2018. u 20.00č

 

 

 


 

ArtLink festival će biti zatvoren 1. oktobra 2018, Gala koncertom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u saradnji sa EUNIK-om, na kome će nastupiti festivalski kamerni orkestar ArtLink mladi virtuozi, sa našim istaknutim koncert majstorom violinistom Robertom Lakatošem i italijanskim solistom Đorđom Mandolezijem prvim fagotistom Pariskog orkestra, kao i mladom austrijskom flautistkinjom Marianom Buslehner. Na koncertu će biti izvedena dela Vivaldija, Baha, Sedlara i premijerno muzika austrijskog kompozitora Romana Karioloua, koji će se ovom prilikom predstaviti publici Festivala.

 

 


 


Robert Lakatoš violina, R. Srbija
 
Robert Lakatoš, počeo je da uči violinu kao sedmogodišnjak u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“, u svom rodnom gradu, Novom Sadu. Kao najmlađi student violine u istoriji novosadske Akademije umetnosti, završio je osnovne i master studije u klasi čuvenog pedagoga Dejana Mihailovića. Redovno obrazovanje nastavio je na Visokoj umetničkoj školi u Cirihu (ZHdK), u klasi prof. Rudolfa Koelmana (Rudolf Koelman), gde je postao stipendista švajcarske Fondacije za visoko nadarene talente „Lyra“. Usavršavao se na majstorskim radionicama i studijskim programima vodećih svetskih violinista, među kojima su Šlomo Minc (Shlomo Minz) i Isak Raškovski (Itzhak Rashkovsky) u okviru kampa „Kechet Eilon“ (Izrael), kao i Aron Rosand (Aaron Rosand) na njujorškom festivalu „Summit Music Festival“. Trenutno sarađuje sa Julijanom Rahlinom (Julian Rachlin) na privatnom konzervatorijumu u Beču.
 
Među brojnim prvim i specijalnim nagradama koje je osvojio na domaćim i internacionalnim takmičenjima, posebno se ističu prve nagrade na takmičenjima „Pablo Sarasate“ (Pamplona, Španija, 2015. god.), „Mary Smart“ (Njujork, 2013. god.), „Societe Generale Srbija“ (Beograd, 2009. god.), kao i druge nagrade na takmičenjima „Jeneuess Rumunia“ (Bukurešt, 2012. god.), „Andrea Postacchini“ (Fermo, Italija, 2011. god.) i Violinskom takmičenju u Brentoniku (Italija, 2004. god.).
 
Koncertnu karijeru, Robert Lakatoš razvija kao solista i kamerni muzičar na nastupima u Italiji, Španiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, Norveškoj, Izraelu, Americi, Meksiku, Rumuniji, Poljskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori.
 
Kao solista, svirao je s brojnim orkestrima, među kojima su: Simfonijski orkestar Navare, Krakovska filharmonija, UANL Monterrey Simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar „Stanislav Binički“, Vojvođanski simfonijski orkestar, Niški simfonijski orkestar, Novosadski akademski orkestar, njujorški Orkestar „Summit Music Festival“, Novosadski kamerni orkestar, Vojvođanski kamerni orkestar, ciriški Kamerni orkestar „ZHdK-Strings“, itd.
 
Robert Lakatoš je ostvario snimke za radijske i televizijske stanice u zemlji i inostranstvu, među kojima su i trajni zapisi za Radio-televiziju Vojvodine. Dobitnik je priznanja Autonomne pokrajine Vojvodine za najboljeg mladog umetnika (2006. god.) i Vojvođanske akademije nauka i umetnosti.
 
Zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u zvanju docenta za glavni predmet violina.
 
Svira na violini Svetozara Bogdanoskog i na gudalu ručne izrade Vladimira Radosavljevića.
 
Godine 2016. postao je Thomastik-Artist.

 


Đorđo Mandolezi – fagot, R. Italija
 
Đorđo Mandolezi diplomirao je 1991. godine na Konzervatorijumu „Santa Cecilia“ u klasi maestra Marka Kostantinija i 1999. godine u Muzičkoj školi u Milanu, sa Albertom Gracijem, barokni i klasični fagot.
 
Nastupao je sa najvažnijim italijanskim orkestrima: Orkestar pozorišta „La Fenice“, Teatro Lirico di Cagliari i Pozorište „Carlo Felice“ u Đenovi. Svirao je sa ansamblima rane muzike: Il Giardino Armonico Giovanni Antonini, La Petite Bande na Sigisvald Kuikjen, Europa Galante Fabio Biondi, La Grande Ecurie et la Chambre de Roi, „Orchestre des Nations“ Jordija Savalla, „Italian Concerto“ Rinalda Alessandrinija, itd. Član je Ansambla „Zefiro“, Duvačkog ansambla na originalnim instrumentima i Kvinteta „Moragues“, najstarijeg francuskog duvačkog kvinteta. Snimao je za Virgin Records, Calliope, Stradivarius i Bongiovanni, kao i za italijanski, francuski i vatikanski radio.
 
Aktivno učestvuje u muzičkom životu i obrazovanju u Kataloniji (Španija), redovno je pozivana na „ESMUC Escola Superior de Musica de Catalunia i Jonc“, i „Jove Orchestra National de Catalunia“.
 
Đorđo Mandolezi je trenutno prvi fagot i solista „Orchestre de Paris“, profesor fagota na „Zurcher Hochschule der Kunste“ u Cirihu, profesor istorije fagota na „Conservatoire National Superieur de Musique et Danse“ u Parizu, gostujući profesor na „PESMD“ u Bordou i gostujući profesor na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu. Redovno drži majstorske kurseve širom sveta.

 


Mariana Buslehner flauta, R. Austrija
 
Mariana Buslehner rođena je 5. decembra 1999. godine u Lincu, u Austriji. Sa 3 godine počela je da uči klavir, a 2005. i 2006. godine osvojila je prvu nagradu na takmičenjima Prima la Musica, gde je, između ostalog, izvodila i svoje kompozicije. Studije flaute počela je sa sedam godina, u Beču i Lincu, kod prof. Helmuta Travogera, jednog od vodećih pedagoga i flautista u Austriji.
 
Na Univerzitet „Anton Brukner“ primljena je 2010. godine, u klasu za nadarene u Lincu, kao najmlađi student. Od 2011-2012. godine studirala je u klasi prof. Bernharda Krabacha (solo flautista Mozarteum orkestra u Salzburgu). Od septembra 2012. godine studira kod prof. Johana Domotra (međunarodno poznati flautista i najmlađi univerzitetski profesor na nemačkom govornom području).
 
Svoje muzičko obrazovanje usavršavala je na majstorskim kursevima za mlade flautiste, između ostalih sa izuzetnim italijanskim flautistom i međunarodnim pedagogom Frančeskom Kanalijem, kao i sa vodećim austrijskim flautistom Karl-Hajnc Šutcom, solo flautistom Bečke filharmonije.
 
Osvojila je prvo mesto kao flautista 2009, 2011. i 2013. godine na Prima la Musica, austrijskim državnim i nacionalnim takmičenjima, a 2012. i 2013. godine sa ansamblom „MasemisemA“ sa flautom i udaraljkama.
 
Dobitnica je stipendije „Dr Josef Ratzenbok“ Vlade Gornje Austrije, za izuzetan talenat i dostignuća, 2010. godine.
 
U okviru ciklusa Koncerta Galas, Mariana je nastupala u Bruknerhaus-u u Lincu, Koncerthaus-u u Beču (koncert Austrijsko-srpskog prijateljstva), kao i u Velikoj dvorani Kolaračeve zadužbine u Beogradu.
 
Od 2013. godine član je OO JS orkestra.
 

Roman Kariolou – kompozitor, R. Austrija
 
Roman Kariolou počeo je svoju karijeru kao violinista. Violinu je počeo da svira već sa tri godine, a prvi koncert izveo je godinu dana kasnije. Kada je imao pet godina Jehudi Menjuhin je prepoznao njegov talenat i pozvao ga da se pridruži njegovoj muzičkoj školi „Jehudi Menjuhin“ u Londonu, a od tada je nastavio studije violine na Muzičkom koledžu Libeck, Muzičkom univerzitetu u Beču, Mocarteumu u Salcburgu i Univerzitetu muzičke umetnosti u Gracu. Kao u knjigama za decu, Roman je putovao kroz Evropu i nastupao na koncertima u Beču, Parizu, Londonu, Pragu, Atini…
 
Talenat i snažno interesovanje za komponovanje odveli su ga 2004. godine na studije u Filmskom muzičkom institutu u Los Anđelesu.
 
Već u mladosti Roman je komponovao muziku za više od 50 filmskih i TV produkcija za glavne TV stanice kao što su BBC, National Geographic, CBS, ZDF, ORF, ARD, ARTE i još mnoge. Po narudžbini je komponovao zvanične simfonijske himne za Zimske olimpijske igre, Ligu šampiona, Evropsko prvenstvo i Banku Austrije, kao i himnu za Kipar. Komponovao je muziku za velike događaje kao što su Formula 1, Red Bull Air Race i World Football Gala. Roman je radio sa nekoliko renomiranih orkestara, kao što su Simfonijski orkestar Bečkog radija, Simfonijski orkestar Holivudskog studija, Hamburški simfonijski orkestar, Bratislavski simfonijski orkestar i Filharmonija grada Praga.
 
Među Romanovim nedavnim muzičkim filmskim rezultatima su: nominacija za Emmy nagradu za dokumentarni film, „Africa’s Wild West“ National Geographic-a i BBC serije „Operation Stonehenge“, Senke iz prošlosti, u režiji holivudskog reditelja Roberta Dornhelma, „Zabranjena žena“, režija Hansjorg Thurn, „Majka Tereza: Svetac tmine“, režija Magdalena Koller, „Tatort: No Escape“, režija Fabian Eder, „Lost and Found“ i „Little Big Voice“ u režiji Volfganga Murnbergera. Njegove muzičke partiture uključuju: „Operaciju Stonhenge“, „Africa’s Wild West“, „Vanishing Kings“, „Amur“, „Mount St. Helens“, „Wasteland Warriors“ i „Nora i revolucija“.
 
Roman Kariolou je dobitnik nagrade "Bečka filmska muzika" 2009. godine.
 
Roman je 2012. godine bio jedan od nekoliko kompozitora izabranih širom sveta putem ASCAP-a da učestvuju na holivudskoj filmskoj konferenciji sa Ričardom Belisom u Los Anđelesu.
 
ASCAP je 2012. godine dodelio Romanu nagradu „Harold Arlen“ u za film i TV, Njujorku.
 
The Green Screen Festival je 2013. godine Romanu dodelio titulu „Najbolja muzika“ za film „Carica i šuma“.
 
Godine 2015. Roman je postigao rezultate za dve nominacije Emmy produkcije: „Operacija Stounhendž“ BiBiSija i „Africa’s Wild West“, Nacionalne geografije.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Last modified on sreda, 12 septembar 2018 20:35