Jan Fogler majstorski kurs

Koncertom nemačkog čeliste Jana Foglera otvoren ArtLink Evropski muzički ciklus i obeležen početak pristupnih pregovora Republike Srbije sa Evropskom unijom

Velika dvorana Kolarčeve zadužbine
Subota, 25.01.2014. godine u 20:00 časova

Koncertom čeliste Jana Voglera u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u subotu, 25. januara 2014. godine, u 20 časova, u saradnji sa Ambasadom Savezne Republike Nemačke u Beogradu, ArtLink je pokrenuo novi koncertni ciklus sa naglašenim evropskim karakterom – ArtLink Evropski muzički ciklus. Ovim koncertom, pred punom velikom salom Kolarčeve zadužbine, obeležen je početak pristupnih pregovora Republike Srbije sa Evropskom unijom.

ArtLink Evropski muzički ciklus ispunjava cilj predstavljanja kulturnih aspekata evropskih vrednosti široj publici kroz izvođenja nekih od najboljih evropskih muzičara i kroz blisku izvođačku saradnju sa njihovim koleginicama i kolegama iz Srbije. Dosledno osnivačkim ciljevima ArtLink-a, Ciklus takođe sadrži i snažan obrazovni aspekt koji se ostvaruje kroz seriju majstorskih kurseva koje za mlade muzičare iz Srbije drže istaknuti muzičari iz država EU prilikom svojih poseta.

Kao rezultat saradnje ArtLink i Ambasade Nemačke u Srbiji, publika Kolarčeve zadužbine imala je priliku da na otvaranju ArtLink Evropskog muzičkog ciklusa čuje izvanrednog nemačkog čelistu, Jana Foglera. Plodan i često sniman umetnik sa mnoštvom priznanja, Jan Fogler ekskluzivno snima za Soni klasikal. Prepoznat po svom „sjajno artikulisanom muziciranju”, Jan Fogler je tokom svoje istaknute karijere sarađivao sa čuvenim dirigentima poput Valerija Gergijeva, Lorina Mazela, Fabija Luisija, Dejvida Robertsona i Manfreda Honeka, ali i sa svetski poznatim orkestrima kao što su Njujorška filharmonija, Čikaški, Bostonski, Picburški, Montrealski i Sinsinati simfonisjki orkestar, Marinski pozorišni orkestar, Drezdenski državni orkestar Saksonije, Orkestar bavarskog radia, Orkestar Štutgartskog radia i Bečka simfonija. Pasionirani recitalista i kamerni muzičar, Fogler redovno izvodi sa pijanistima Elen Grimo i Martinom Štatfeltom, kao i violinistkinjom Mirom Vang.

Fogler je dobitnik i Evropske nagrade za kulturu 2006. godine, za doprinos koji je dao kulturnoj zajednici Nemačke. Foglerovi snimci su nagrađivani nagradom Eho klasik, Picikato supersonik nagradom (2006, 2008, 2011 i 2013. godine), Zlatni opseg (Le Diapason d’Or) i „Šok” Sveta muzike (“Choc” de la Monde de la Musique).

Jan Fogler za svoje nastupe koristi dva instrumenta, Stradivariusovo violončelo „Ex Castelbarco/Fau” (1707-1710. godine) i violončelo Domenika Montanjana „Ex-Hekking” (iz 1721. godine). Za svoj nastup na Kolarcu odabrao je Stradivarijusov „Ex Castelbarco/Fau”.

Sa Foglerom je na Kolarcu nastupala i beogradska pijanistkinja Mirjana Rajić, koja već dugi niz godina gradi karijeru u Nemačkoj i nastupa sa sjanim muzičarima kao što su Jan Fogler, Pavel Berman, David Geringas i drugi. Na programu su bila dela Baha, Betovena i Šumana iz čijeg su opusa bila izvedena i dela Andante i Varijacije op 46 za dva klavira, dva čela i hornu. U tom kvintetu pored Jana Foglera i Mirjane Rajić, nastupili su i pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković, umetnička direktorka ArtLink, čelista Nemanja Stanković i hornista Igor Lazić.

Jan Fogler i Mirjana Rajić su u nedelju, 26. Januara, održali dva odvojena majstorska kursa za odabrane mlade muzičare.

Newsletter

©Artlink 2023. Sva prava zadržana