Stefan Milenkovic i ArtLink mladi virtuozi

Stefan Milenković i ArtLink mladi virtuozi otvaraju četvrti ArtLink FESTIVAL MLADIH TALENATA

Velika dvorana Kolarčeve zadužbine,
ponedeljak, 25. septembar 2017. god, u 20:00č

„Na putu do zvezda“

 

„Četvrti ArtLink festival mladih talenata“, pod sloganom „Na putu do zvezda“, svojim koncertima obeležiće dve velike svetske zvezde klasične muzike – Stefan Milenković i Ištvan Vardai.
Stefan Milenković otvoriće „Četvrti ArtLink festival mladih talenata“ , pod sloganom „Na putu do zvezda“, koncertom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, 25. septembra 2017. godine, zajedno sa orkestrom „ArtLink mladi virtuozi“ i koncertmajstorom Unom Stanić.

 

Stefan Milenković otvara „Četvrti ArtLink festival mladih talenata“, zajedno sa orkestrom „ArtLink mladi virtuozi“:

ULAZNICE (Popust za komplet OTVARANJE/ZATVARANJE!)

Na BILETARNICI Zadužbine Ilije M. Kolarca

ili

EVENTIM

 


Stefan MILENKOVIĆ, violina (Srbija / SAD)

„Umetnik veka“ Srbije, najhumanija osoba i brend ličnost godine, violinista Stefan Milenković uživa plodnu karijeru kao međunarodno traženi solista i resitalista, sa izuzetno produktivnom dugovečnošću, profesionalizmom i kreativnošću.
Milenkovićeva sezona 2016-17 uključuje nastupe sa Simfonijskim orkestrom Milana „Đuzepe Verdi“ (Italija), Hajdn orkestrom Bolzana“ (Italija), Filharmonijom Odese (Ukrajina), Filharmonijom grada Oklahome (SAD), Simfonijskim orkestrom Lejk Foresta (USA) i Filharmonijom regiona Marke (Italija). Nedavni nastupi uključuju saradnju sa Simfonijskim orkestrom Ute (Sjedinjene Države), Simfonijskim orkestrom Grand Rapidsa (SAD), Simfonijskim orkestrom Misisipija (SAD), Slovenačkom filharmonijom (Slovenija), Orkestrom „Virtuosi Italiani“ (Italija), kao i izvođenja sa baritonom Natanom Gunom (SAD) i meco-sopranom Izabelom Leonard (SAD).
Etabliran kao jedan od velikih violinista svoje generacije, Milenković se nastupao u više navrata na nekim od najproslavljenijih  muzičkih pozornica na svetu, poput Karnegi hola, Njujork (SAD), Kenedi centra, Vašington (SAD), Kadogan hola, London (VB), Suntori hola, Tokijo (Japan), kao i italijanskih pozorišta „La Feniče“, Venecija, „San Karlo“, Napulj i „Petruceli“ u Bariju. Njegovi brojni nastupi sa orkestrom uključuju Simfonijski orkestar Indijanapolisa, Berlinski simfonijski orkestar, Kamerni orkestar Orfeus, Kamerni simfonijski orkestar Aspena, Helsinšku filharmoniju, NDR Radiofilharmoniju Hanoverski simfonijski orkestar, Orkestar radio-Francuske, Orkestar pozorišta Bolšoj, Nacionalni orkestar Belgije, Državnu simfoniju Meksika, Državni simfonijski orkestar Sao Paola i Melburnške i Kvinslendske simfonijske orkestre, a nastupao je i pod dirigentskom palicom takvih dirigenata poput Sir Nevila Marinera, Lorina Mazela, Vladimira Fedosejeva i Daniela Orena.
Milenković je započeo svoju karijeru u veoma mladom dobu. Nastupao je za američkog predsednika Ronalda Regana na božićnom koncertu u Vašingtonu, sa svega deset godina. Sledeće godine nastupao je za Mihaila Gorbačova u Beogradu. Sa četrnaest je nastupao za Papu Jovana Pavla II, a sa šesnaest godina Milenković je održao svoj stoti koncert u Montereju, u Meksiku. Sa tek sedamnaest godina postao je pobednik Međunarodnog takmičenja mladih koncertnih umetnika (SAD), kao i dobitnik nagrade na Međunarodnom violinskom takmičenju u Indianapolisu (SAD), Takmičenju kraljice Elizabete (Belgija), Violinskom takmičenju Hanovera (Nemačka), Takmičenju Tibor Varga (Švajcarska), Takmičenju Rodolfo Lipizer (Italija), Takmičenju Paganini (Italija), Takmičenju Ludvig Spor (Nemačka) i Takmičenju Jehudi Menjuhin (Engleska).
Duboko posvećen međunarodnim humanitarnim povodima, Milenković je 2002. godine dobio nagradu „Podizanje sveta jednošću srca“, koji mu je lično dodelio guru Šri Činmoj. Učestvovao je, takođe, i na brojnim gala koncertima pod pokroviteljstvom UNESCO u Parizu, sa umetnicima kao što su Plasido Domingo, Lorin Mazel, Aleksis Vajsenberg i Sir Jehudi Menjuhin, a bio je aktivan i kao Prvi ambasador dete tokom ratova na Balkanu početkom devedesetih godina prošlog veka.
Kao muzičar širokih stilskih interesovanja, Milenković je nastupao sa rok grupom „Godzila“, pet puta nominovanom za Gremi nagradu, i to u jednoj od najpoznatijih svetskih koncertnih dvorana – pozorištu Apolo u Harlemu, u Njujorku. Ovaj nastup, izuzetno priznat od strane kritičara, bio je prikazan uživo na MTV-u. Njegove saradnje uključuju i nastupe sa lautistom Edinom Karamazovim, nominovanim za nagradu Gremi, kao i muzičko partnerstvo sa gitaristom Vlatkom Stefanovskim i njegovim triom, gde je Milenković istraživao oblast improvizacije i akustično-električne violine.
Milenkovićeva diskografija uključuje četiri komercijalna izdanja italijanske marke „Dynamic“, koja predstavljaju kompletne Bahove sonate i partite za solo violinu, kompletnu muziku za solo violinu – 24 kapriča Nikola Paganinija, Paganinijev resital i Paganinijev „In cuor piu non mi sento“. Objavio je i brojne snimke za jugoslovensku etiketu PGP. Njegovo nedavno objavljeno CD izdanje uključuje i prvi snimak Klavirskog trija i Klavirskog kvinteta Vitorija Đaninija, sa Muzičkim festivalom Mančestera.
Čvrsto posvećen pedagoškom radu, Milenković je predavao u saradnji sa Jicakom Perlmanom na Džulijard školi u ​​Njujorku i Perlmanovom muzičkom programu, pre nego što je prihvatio sadašnju poziciju vanrednog profesora violine na Univerzitetu Ilinojisa u Urbani i Šampejnu. Milenković je još uvek najmlađi postdiplomac Muzičke akademiji u Beogradu, na kojoj je završio magistarske studije sa devetnaest godina, a završio je i program strukovnih studija na Džulijard školi u ​​Njujorku, u klasi gospođe Doroti DeLaj.
Milenković svira na violini Đovanija Batiste Gvadanjinija iz 1783. godine.

 

Stefan Milenkovic

 


ARTLINK MLADI VIRTUOZI

„ArtLink mladi virtuozi“ je kamerni ansambl osnovan 2013. godine i sačinjen od najperspektivnijih mladih muzičara u Srbiji. Članovi ansambla redovno nastupaju kao deo „ArtLink Ciklusa mladih talenata“ kao i na „ArtLink Festivalu mladih talenata“ – dobitniku prestižnog priznanja Evropske asocijacije festivala tzv. „EFFE Label“ („Evropa za festivale, festivali za Evropu“ etiketa) za 2015-2016. i 2017-2018. godinu.
„ArtLink mladi virtuozi“ imaju jedinstvenu priliku da sarađuju i nastupaju sa renomiranim muzičarima poput Stefana Milenkovića, Ištvana Vardaija, Jana Foglera, Pavela Doležala, Ukija Ovaskainena, Simfonijskog orkestra RTS, Beogradskog kamernog orkestra, Kamerate Janaček i drugih, kao i sa mladim talentovanim muzičarima iz evropskih zemalja i iz regiona zapadnog Balkana.
ArtLink Festival mladih talenata deo je mreže Evropske asocijacije festivala i svake godine – zahvaljujući podršci EU Delegacije u Srbiji, Evropskih kulturnih centra u Srbiji i drugih donatora – omogućava rezidentni boravak i gostovanja izuzetnih evropskih umetnika koji posećuju Srbiju.
ArtLink mladi virtuozi

 

ULAZNICE, (Popust za komplet OTVARANJE/ZATVARANJE!)

Na BILETARNICI Zadužbine Ilije M. Kolarca

ili

EVENTIM

 Newsletter

©Artlink 2023. Sva prava zadržana