Istvan Vardai

Svečano zatvaranje ArtLink festivala: Ištvan VARDAI, violončelo i ArtLink mladi virtuozi

Velika dvorana Kolarčeve zadužbine,
nedelja, 8. oktobar 2017. god, u 20:00č

U saradnji sa Međunarodnim višegradskim fondom i Mađarskim kulturnim centrom, ArtLink ima čast da Vam predstavi najtraženijeg violončelistu na svetu!

Istvan Verdai


Ištvan Vardai zatvara „Četvrti ArtLink festival mladih talenata“, zajedno sa orkestrom „ArtLink mladi virtuozi“:

ULAZNICE (Popust za komplet OTVARANJE / ZATVARANJE!)

Na BILETARNICI Zadužbine Ilije M. Kolarca

ili

EVENTIM

 

 

Ištvan Vardai, violončelo i ArtLink mladi virtuozi


Ištvan VARDAI, violončelo, Mađarska

Ištvan Vardai, tridesetogodišnji mađarski violončelista, dobitnik je nekoliko prestižnih međunarodnih nagrada: 2008. godine osvojio je 63. Međunarodno takmičenje u Ženevi i dodatne specijalne nagrade: nagradu publike, „Pierre Fournier“ nagradu, „Coup de Coeur Breguet“ nagradu. Osvojio je treću nagradu na Međunarodnom muzičkom takmičenju „Čajkovski“, u Moskvi, 2007. godine. Tokom 2006. godine nagrađen je Specijalnom nagradom „Cello“ na takmičenju „Emanuel Feuermann“ na Kronberg akademiji, a dobio je i prvu nagradu na 13. Međunarodnom „Brams“ takmičenju u Austriji. Bio je pobednik „David Popper“ međunarodnog muzičkog takmičenja tri puta, (2000, 2003, 2004. godine). Pobedio je na prestižnom ARD takmičenju u Minhenu, 2014. godine.
Debitantski koncert održao je 1997. godine u Hagu, a potom je sa velikim uspehom nastupao u Njujorku, Londonu, Parizu, Pragu, Beču, Frankfurtu, Minhenu, Ženevi, Dablinu, Moskvi, Sankt-Peterburgu, Firenci, Tokiju, Kobeu i Pekingu. Na početku karijere nastupao je sa svetski poznatim muzičarima i orkestrima: Mikhailom Pletnovim, Adamom Fišerom, Žoltanom Kočišem, Hauardom Grifitsom, Gilbertom Vargom, Sankt-Peterburškom simfonijom, Pozorišnim orkestrom Marinski, Ženevskim kamernim orkestrom, Ruskim nacionalni orkestrom, „Franc List“ kamernim orkestrom, Irskim kamernim orkestrom, Orkestrom švajcarske Romandije, Simfonijskim orkestrom Radio Bavarske. Pozivan je da učestvuje na mnogim festivalima: Santander festivalu, Gergiev festivalu u Sankt Peterburgu, Pablo Casals festivalu (Španija), Festivalu Radio Francuske (Monpelje), Bellerive festivalu (Švajcarska), Šlezvig-Holštajn muzičkom festivalu, Verbije festivalu, Festivalu kamerne muzike zapadnog Korka, Švecingen festivalu i Budimpeštanskom prolećnom festivalu. Njegovi partneri za kamernu muziku uključuju Andraša Šifa, Jurija Bašmeta, Gidona Kremera, Nelsona Gernera, Juru Li, Šai Vosnera, Žan-Eflam Bavuzea, Aleksandera Sitkovetskog, Mišu Majskog, Kristofa Baratija, Deneša Varjona i mnoge druge.
Od 2004. godine Ištvan je studirao u Klasi za posebne talente na „Franc List“ akademiji u Budimpešti kod profesora Lasla Mezoa, a od 2005. godine na Muzičkoj akademiji u Beču kod profesora Rijnharta Lacka. Između 2010. i 2013. godine nastavio je studije na Kronberg akademiji sa profesorom Francom Helmersonom. Od 2013. godine je predavač na Kronberg akademiji. Proteklih godina pohađao je majstorske kurseve kod Natalije Gutman, Natalije Šakhovskaje, Andraša Šifa i Janoša Starkera.
Godine 2009. dobio je nagradu „Juior Prima“ kao najbolji mladi umetnik godine, a 2012. prestižnu „Monblan nagradu“ kao mladi muzičar koji najviše obećava na svetu. Njegov prvi CD, koji sadrži dela Janačeka, Prokofjeva i Elgara za čelo, oktobra 2009. godine objavila je izdavačka kuća „Ysaye Records“. Godine 2010. snimio je Koncert za čelo Johana Baptista Vanhala. Na CD-u u izdanju kuće „Hännsler“ iz 2013. godine, izvodi kompozicije Mendelsona, Martinua, Paganinija, Betovena i Popera. Njegov CD sa obe verzije Rokoko varijacija Čajkovskog objavila je kuća „Brilliant Classics“ novembra 2014. godine. Njegov poslednji CD, „Raspevani čelo“ u izdanju „Hungarotona“, predstavlja čuvene bisove.
Ištvan Vardai je, zajedno sa Krištofom Baratijem, umetnički direktor mađarskog „Kapošfest“ festivala kamerne muzike.
Ištvan Vardai svira na Montanjana čelu iz 1720. godine.

 


ARTLINK MLADI VIRTUOZI

„ArtLink mladi virtuozi“ je kamerni ansambl osnovan 2013. godine i sačinjen od najperspektivnijih mladih muzičara u Srbiji. Članovi ansambla redovno nastupaju kao deo „ArtLink Ciklusa mladih talenata“ kao i na „ArtLink Festivalu mladih talenata“ – dobitniku prestižnog priznanja Evropske asocijacije festivala tzv. „EFFE Label“ („Evropa za festivale, festivali za Evropu“ etiketa) za 2015-2016. i 2017-2018. godinu.
„ArtLink mladi virtuozi“ imaju jedinstvenu priliku da sarađuju i nastupaju sa renomiranim muzičarima poput Stefana Milenkovića, Ištvana Vardaija, Jana Foglera, Pavela Doležala, Ukija Ovaskainena, Simfonijskog orkestra RTS, Beogradskog kamernog orkestra, Kamerate Janaček i drugih, kao i sa mladim talentovanim muzičarima iz evropskih zemalja i iz regiona zapadnog Balkana.
ArtLink Festival mladih talenata deo je mreže Evropske asocijacije festivala i svake godine – zahvaljujući podršci EU Delegacije u Srbiji, Evropskih kulturnih centra u Srbiji i drugih donatora – omogućava rezidentni boravak i gostovanja izuzetnih evropskih umetnika koji posećuju Srbiju.

ULAZNICE (Popust za komplet OTVARANJE / ZATVARANJE!)

Na BILETARNICI Zadužbine Ilije M. Kolarca

ili

EVENTIM

 

 

 


Newsletter

©Artlink 2023. Sva prava zadržana