Maria Machowska, Mario Guralumi and young artists from the Balkans

Balkan-Višegrad scena za mlade KONCERT: Maria Machowska, violina i Mario Guralumi, violončelo

Sala muzičke škole „Stanković“,
Utorak, 17. oktobar 2017. u 18:00č

 

Maria Machowska, violina, (Poljska), Mario Guralumi, violončelo, (Albanija), Dunja Kalamir (violina), Vuk Ovaskainen (violončelo), i Anja Gavrilović (viola)

 

U saradnji sa Međunarodnim višegradskim fondom održan je koncert poljske violinistkinje Marije Mahovske i violončeliste iz Albanje Marija Guralimija.

Koncertu je prethodio petodnevni majstorski kurs za mlade umetnike za Balkana. Nakon majstorskog kursa, najbolji mladi muzičari – Dunja Kalamir, Vuk Ovaskainen i Anja Gavrilović – odabrani su da nastupe na koncertu u Muzočkoj školi „Stanković“. Mladi umetnici su nastupali u Betovenovom triju sa Marijom Mahovskom i Marijom Guralumijem, kao i u gudačkom kvartetu sa M. Mahovskom kao koncertmajstorom.
Projekat Balkan-Višegrad scena za mlade nastavlja se koncertom ArtLink mladih virtuoza sa Balkana, pod dirigentskom palicom maestra Lukaša Pohuneka iz Slovačke, u Skupštini grada Beograda, 1. decembra 2017. godine, sa početkom u 19:00 časova.

 

Maria Machowska, Mario Guralumi

 

Dunja Kalamir, Vuk Ovaskainen, Anja Gavrilović, Marija Makovska

 


 


Marija Makovska, violina (Poljska)

Laureat 13. Međunarodnog takmičenja Henrik Vienavski za violiniste u Poznanju 2006. godine.

Marija Makovska ima status koncert-majstora u Varšavskoj filharmoniji.

Rođena je 1987. u Varšavi. Iako veoma mlada, ova violinistkinja već se ostvarila kao umetnica, izvodeći mnoge od najizazovnijih repertoara u čitavoj Evropi, kao i u SAD, Kanadi, Kini i Izraelu. Kao solista i član kamernog orkestra, nastupala je na najznačajnijim pozornicama umetničke muzike poput Karnegi Hola u Njujorku, Dizni Hola u Los Anđelesu, Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, kao i Konzervatorijumima u Salzburgu, Bernu, Lozani, Ženevi, Bazelu, Lokarnu, Beču i Madridu.

Violinu je studirala sa Miroslavom Lavrinovicem, Marekom Zeburom i diplomirala u klasi Konstantija Andrzeja Kulke na Univerzitetu Frederika Šopena u Varšavi.

Nastupala je sa mnogim poljskim orkestrima, uključujući i Varšavsku filharmoniju, Simfonia Varsovia i Poljskim Radio Orkestrom. Marija Makovska nastupala je sa brojnim vrsnim dirigentima poput Jeržija Maksimiuka, Jana Krenca, Žan-Žaka Kantorova, Enrikea Bariza, Tadeuša Strugala, Vojčeka Rajskog, Tadeuša Vojčičovskog, Saliusa Sondekisa, Masimilijana Kaldija, Nikolaja Diadiura, Lukaša Borovica, Jeržija Svobode, Tomaša Bugaja, Mihala Dvoržinskog, Migela Gomeza Martineza, Danijela Raiskina, Džoela Saksa, Džordža Čičinadžea, ali i sa priznatim izvođačima kao što su Ida Hendel, Augustin Dumaj, Marta Argerič, Kšištof Penderecki, Konstanti Andrzej Kulka, Edvard Šmider, Volfgang Maršner, Jaček Kaspšik i Mark Minkovski. Sa Vadimom Brodsijem 2003. godine izvodila je kompoziciju „Navara“ Pabla Sarasatea, na koncertu povodom Međunarodnog dana muzike u Varšavskoj filharmoniji, a koji je prenosila poljska televizija.

Kao solista i član kamernog orkestra, nastupala je na brojnim festivalima – La Folle Journѐe, Ludwig van Beethoven Easter Festival, I Palpiti Festival of International Laureates, Polish Violin Masters String Festival, Bronislav Huberman Violin Festival.

Učestvovala je na evropskoj koncertnoj turneji Poljskog kamernog orkestra tokom koje je ansambl nastupao sa Maksimom Vengerovim u najprestižnijim evropskim muzičkim dvoranama, uključujući i Berlinsku filharmoniju, Auditorio Nacional de Música u Madridu i Barbican center u Londonu. Nastupe ove umetnice snimale su televizijske stanice u Poljskoj, Japanu, Nemačkoj, Francuskoj i Švajcarskoj. Takođe, snimala je za DUX i Arte Prealable izdavačke kuće. Njena izvođenja objavljena su na albumu Barbare Kasube i u Hronikama Međunarodnog takmičenja za violine Vienavski na CD-u.

Marija Makovska osvojila je petu nagradu na 13. Međunarodnom takmičenju za violine Henrik Vienavski u Poznanju (2006.g.), Specijalnu nagradu žirija na čelu sa Gidonom Kremerom na Međunarodnom takmičenju Leopold Mocart u Ausburgu (2006.g.), prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Nikolo Paganini u Vroclavu (2004.g.) i treću nagradu na Međunarodnom takmičenju Karol Lipinski i Henrik Vienavski u Lublinu (2003.g.).

Nosilac je stipendije „Mlada Poljska“ za 2007. i 2012. godinu.

Ima status koncert-majstora Sinfonia Varsovia orkestra od 2008. godine.

Tokom umetničke sezone 2014/2015 ima zvanje koncert-majstora Varšavske filharmonije.

Kao predacač, od 2012. godine, učestvuje u edukativnom projektu Akademije Simfonia Varsovia koji kao cilj ima podizanje nivoa kvalifikacija orkestarskih muzičara.

Docent je na Univerzitetu Frederika Šopena u Varšavi od 2013. godine.

 


Mario Guralumi, violončelo (Albanija)

Nakon završetka studija u Umetničkoj školi „Jordan Misja“ u Tirani, nastavlja studije za violončelo u Muyičkom konzervatorijumu Nojšatel, gde je diplomirao u klasi prof. Luka Ešlimana.

U međuvremenu učestvuje na mnogim majstorskim časovima i pohađa časove profesora Fransoa Gia, Kloda Starka i Alana Munijea. Njegovo učešće u različitim kamernim ansamblima poput dua, kvarteta i kvinteta, omogućava mu da nastupa u Švajcarskoj, Italiji i Francuskoj.

Učestvuje i u mnogim kantonalnim orkestrima u Švajcarskoj, naročito u Nojšatelu.

Živi u Albaniji gde je aktivan u albanskom umetničkom životu.

Učestvuje u „Mozaik 2007“ u kojem dobija ulogu vodećeg violončela orkestra pod rukovodstvom prof. Ernst Kovačića. Član je „Kamernog orkestra Tirane“ i deo je jednog od najnovijih kvarteta u Albaniji. Mario Guralumi je takođe prvo violončelo „Tirana Camerate“.

Od maja 2008. godine nastupa kao član Pozorišnog orkestra opere i baleta (Tirana).

 


U saradnji sa Međinarodnim višegradskim fondom.


Newsletter

©Artlink 2023. Sva prava zadržana