Lukáš Pohůnek

Balkan-Višegrad scena za mlade KONCERT: ArtLink mladi virtuozi Balkana i maestro Lukáš Pohůnek, Slovačka

Skupština grada,
Petak, 1. decembar 2017 u 19:00č
Visegrad Fund

U saradnji sa Međunarodnim višegradskim fondom

 

Balkan-Višegrad scena za mlade, održan KONCERT: ArtLink mladi virtuozi Balkana i maestro Lukáš Pohůnek, Slovačka


ArtLink Balkan Young Virtuosi


Maestro Lukáš Pohůnek

Lukaš Pohunek, dirigent, Slovačka

Kao poslednji evropski student maestra Kurta Masura, Lukaš Pohunek jedan je od predvodnika svoje generacije. Razvio se kao snažan gost dirigent i nastupao sa mnogim vrhunskim orkestrima. Sarađivao je sa „MSM simfonijskim orkestrom“ u Njujorku i „Leipziger Simphonieorchester“ s kojim je kasnije debitovao na koncertu u „Gevandhaus“ u Lajpcigu. Stalni je gost dirigent slovačke „Sinfonietta Žilina“, „Slovačke državne filharmonije Košice“ i Poljske državne filharmonije „Zielona gora“. Bio je angažovan kao asistent dirigenta u Slovačkom narodnom pozorištu u Bratislavi. Sa Rumunskom državnom filharmonijom „Oltenia“ u Krajovi, debitovaće 2016. godine, a zatim 2018. godine sa Slovačkom filharmonijom u Bratislavi.
Lukaš potiče iz porodice profesionalnih muzičara. Diplomirao je na „Žilina konzervatorijumu“, na odseku za trubu (pod nadzorom svog oca Jana Pohuneka). Nakon toga nastavio je školovanje za orkestarsko dirigovanje na „Akademiji scenskih umetnosti u Pragu“ kod Leosa Svarovskog i na Muzičkoj akademiji u Krakovu kod Tadeuša Strugala i Rafała Delekta. Tokom studija Lukaš je, takođe, pohađao nastavu na „Accademia Musicale Chigiana“ sa Đanluiđijem Đelmetijem, u „Fondaciji Lovro fon Matačić“ sa Kolin Meters i na „Royal Northern College“, u Mančesteru, kod Marka Herona, na Krakovskoj muzičkoj akademiji sa Aleksandrom Lajbreihom, a usavršavao se na seminaru „Umetnost dirigovanja“ kod Džordža Pelivaniana. Bio je asistent Olivera von Dohnanija.  Nagrađen je stipendijama „Dvoržak društva“ u Londonu i „Olga Havel fondacije“ u Pragu.
Tokom 2015. godine, Lukaš je pohađao seminar dirigovanja kod Kurta Masura na „Manhattan School of Music“ u Njujorku, a kasnije je na lični poziv maestra Masura učestvovao na „Mendelson akademiji“ u Lajpcigu, kao prvi evropski dirigent ikada na ovom redovnom događaju u organizaciji „Mendelson Fondacije“ i „Mendelson kuće“ iz Lajpciga.
Druga evropska koncertna angažovanja uključuju nastupe sa „Janaček filharmonijskim orkestrom“ iz Ostrave, „Katalonskom simfonijom mladih“, „Ensemble Orquestra de Cadaqués“, „Zapadno-češkim filharmonijskim orkestrom“ iz Teplica, Pendereckijevim „Beethoven Academy Orchestra“ iz Krakova, Hrvatskim kamernim orkestrom „Zagreb“, „Orchestra della Fondazione Bulgaria Classic Siena“, „Academic Chamber Soloists“ iz Praga i Moravskom „Sinfonietta Ostrava“. Kao solo trubač nastupao je sa Slovačkom filharmonijom, „Bohuslav Martinu filharmonijom“ iz Zlina, „Bratislava Conservatori“ simfonijskim orkestrom, „Janaček filharmonijom“ iz Ostrave i Slovačkom „Sinfonietta Žilina“.
U saradnji sa Međunarodnim višegradskim fondom.


Newsletter

©Artlink 2023. Sva prava zadržana