Vuk Ovaskainen i Jovanka Visekruna Jankovic

ArtLink nagrada za 2017. godinu uručena mladom violončelisti Vuku Ovaskainenu

Velika sala Kolarčeve zadužbine,
utorak, 2. januar 2018. god, u 12:00č

ArtLink godišnja nagrada za najperspektivnijeg mladog umetnika “ArtLink mladi virtuoz“ za 2017. godinu, uručena je mladom violončelisti Vuku Ovaskainenu na svečanom Novogodišnjem koncertu u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, 2. januara 2018. godine, u podne. Nagradu je uručila umetnička direktorka i osnivač ArtLink, Jovanka Višekruna Janković.
Mladi umetnik izveo je sonate Betovena i Franka. Gost koncerta je bio prošlogodišnji laureat, pijanista Pavle Krstić.
Kao i prethodne dobitnike, Vuka Ovaskainena čekaju nastupi u zemlji i inostranstvu, kao i snimanje prvog CD-a.

 

Vuk Ovaskainen, violončelo i Uki Ovaskainen, klavir
Vuk Ovaskainen, violončelo i Uki Ovaskainen, klavir
Vuk Ovaskainen
Vuk Ovaskainen

 

Pavle Krstić
Pavle Krstić, klavir, prošlogodišnji laureat

 

Jovanka Višekruna Janković
Umetnička direktorka i osnivač ArtLink, Jovanka Višekruna Janković

Vuk Ovaskainen (violončelo)

Rođen je u Beogradu 2001. godine. Počeo je da svira violončelo sa sedam godina. Laureat je na takmičenjima „Petar Konjović“, „Dušan Protić“, „Mocart“ u Kvinto Vićentinu u Italiji, kao i na Republičkom takmičenju u Srbiji. Na smotri talenata u Sremskim Karlovcima 2011. godine izabran je za najtalentovanijeg čelistu u Srbiji. Dobitnik je II nagrade na međunarodnim takmičenjima „Heran“ u Češkoj i u Licenu u Austriji.

Održao je dva solistička koncerta u Galeriji SANU i dva u Galeriji „Artget“ Kulturnog centra Beograda, a nastupao je i na festivalima „Čelo Fest“ i „Chopin Fest“ u Beogradu.
Vuk je nastupao na koncertima u okviru ArtLink – Societe Generale ciklusa za mlade talente, kao solista, kamerni muzičar i kao solista sa orkestrom „ArtLink“.
Vuk je učenik III godine srednje muzičke škole „Dr. Vojislav Vučković“, u klasi profesorke Danijele Milutinović, a takođe radi i sa profesorom Božom Saramandićem. Učestvovao je na kursu „Cello Gathering“ u Engleskoj, gde je radio sa profesorima Aleksandrom Bejlijem i Louise Hopkins.
Akademici Dejan Despić i Ivan Jevtić su Vuku komponovali i posvetili svoja dela za solo violončelo.

Newsletter

©Artlink 2022. Sva prava zadržana