„U RITMU KLASIKE“ – Koncert: Adik NOJHAUZ, klavir, Izrael

26. septembar 2018. u 19č, Svečana sala Skupštine grada Beograda

Ulaz slobodan!

ArtLink festival mladih talenata sa zadovoljstvom predstavlja svog gosta, mladog pijanistu Adika Nojhauza (Adik Neuhaus), potomka čuvene pijanističke porodice Nojhaus – četvrta generacija, koji će se predstaviti resitalom u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, 26. septembra 2018. godine.

 

 


Adik Nojhaus, klavir, Izrael

Adik Nojhaus rođen je 1996. godine u Tel-Avivu u Izraelu. Studirao je klavir na Konzervatorijumu muzičke i plesne akademije u Jerusalimu, u klasi prof. Lee Agmon.
Kao potomak legendarnih pijanista i nastavnika Hajnriha i Stanislava Nojhausa, Adi je počeo rano muzičko obrazovanje u svojoj petoj godini, sa svojom majkom Irinom i ocem Hajnrihom.
Uprkos Adikovom bogatom porodičnom muzičkom nasleđu, njegovi roditelji su učinili sve kako ne bi uticali na njega i omogućili mu da raste kao individualna umetnička ličnost. Zbog toga je kao veoma mlad poslat na studije u Jerusalim. Pijanista Murrai Perahia, sa kojim je Adi imao sreće da svira nekoliko puta, imao je veliki uticaj na formiranje njegove muzičke ličnosti.
Adik Nojhaus je laureat nekoliko takmičenja: finalista na Međunarodnoj nagradi Vendome, Verbier (2014.) i prva nagrada na takmičenju „Piano Forever“, Ashdodu (2013.), Takmičenju mladih umetnika za glasove „Jerusalim“ (2012.) i Međunarodni takmičenje „Skrjabin“, Moskva (2010.). Adi je takođe stipendista za kulturu Amerike i Izraela, kao i dobitnik granta „Tzfunot Tarbut“ (2013.) i nagrade „Mushkin“ (2010.). Adijevo obrazovanje na JAMD-u su u potpunosti finansirali gospođa i gospodin Sagia.
Adik Nojhaus nastupa na značajnim mestima u Izraelu i inostranstvu, kao solista i kamerni muzičar. Nedavno je debitovao na „Louvre Auditoriumu“ u Parizu. Njegov azijski debi bio je u koncertnoj sali Akademije za scenske umetnosti Hong Konga. Pored toga, Adik je nastupao na koncertima Tbiliskog državnog konzervatorijuma i kao solista sa orkestrom „Cantus Firmus“ u Moskvi, Tbiliskim simfonijskim orkestrom, Gruzijskom nacionalnom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom „Ašdod“, Izraelskim kamernim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Alikante i nekoliko puta sa Jerusalimskim simfonijskim orkestrom, uključujući i nastup sa maestrom Frederikom Časlinom. U inostranstvu, Adik Nojhaus nastupao je u Sjedinjenim Američkim Državama u Providensu, Hjustonu, Majamiju i Čikagu. Učestvovao je na festivalu „Les Sommets du Classique“ u Crans-Montani, Švajcarska, Međunarodnom muzičkom festivalu u Telaviu (Gruzija), Festivalu pijanista „Vladimir Nilson“ (SAD), na Akademiji Verbijeovog festivala u Švajcarskoj i Festivalu međunarodne muzike Festival u Peruđi, Italija.
Adik uživo svira u IBA emisijama iz muzičkog centra Eden-Tamir u Ein-Karemu, koncerte pod pokroviteljstvom Izraelskog festivala, nedeljne koncerte serijala Brigham-Ioung Univerziteta, Auditorijum Springer u Muzeju u Jerusalimu, dvorani Muzeja Tel Aviva , Haifa auditorijumu i dvorani „Henri Crown Simfonije“ u Jerusalimu.
Kao učesnik prestižnog majstorskog projekta „Majstor klavira“ Centra „Edvard Aldvel“ u Jerusalimu, Adik je učestvovao na majstorskim kursevima sa svetskim priznatim umetnicima kao što su Murrai Perahia, Richard Goode, Iefim Bronfman, Maria Jao Pires, Alekander Tamir, Andras Schiff, Ilana Vered, Jerome Loventhal, Emmanuel Ak, Joseph Kalichstein i dr.

Newsletter

©Artlink 2023. Sva prava zadržana