„U RITMU KLASIKE“ – Koncert: Marianna Busslechner, flauta i Alisa Bešević Busslechner, klavir

Velika dvorana Kolarčeve zadužbine, nedelja, 30. septembar 2018. u 11.00č

Ulaz slobodan!

U saradnji sa Kolarčevom zadužbinom i ove godine deo festivalskog programa biće muzička promenada, na kojoj će nastupiti mlada flautistkinja Mariana Buslehner iz Austrije, sa pijanistkinjom Alisom Bešević, 30. septembra 2018, u 11.00 časova.

Program:

 

Pierre Sancan:                                      Sonatina za flautu i klavir

Moderato – Andante espressivo- Animé

César Franck:                                       Sonata A-Dur, aranzirana za flautu I klavir

Allegretto ben Moderato

Allegro

Recitativo -Fantasia

Allegretto poco mosso

Claude Taffanel:                                   Fantazija “Carobni strelac”

Roman Kariolou:                                 “Appalachia” – premijerno izvodjenje

ispirisana predelima planinskog venca Appalachia u USA


Mariana Buslehner, flauta, R. Austrija

Mariana Buslehner rođena je 5. decembra 1999. godine u Lincu, u Austriji. Sa 3 godine počela je da uči klavir, a 2005. i 2006. godine osvojila je prvu nagradu na takmičenjima Prima la Musica, gde je, između ostalog, izvodila i svoje kompozicije. Studije flaute počela je sa sedam godina, u Beču i Lincu, kod prof. Helmuta Travogera, jednog od vodećih pedagoga i flautista u Austriji.
Na Univerzitet „Anton Brukner“ primljena je 2010. godine, u klasu za nadarene u Lincu, kao najmlađi student. Od 2011-2012. godine studirala je u klasi prof. Bernharda Krabacha (solo flautista Mozarteum orkestra u Salzburgu). Od septembra 2012. godine studira kod prof. Johana Domotra (međunarodno poznati flautista i najmlađi univerzitetski profesor na nemačkom govornom području).
Svoje muzičko obrazovanje usavršavala je na majstorskim kursevima za mlade flautiste, između ostalih sa izuzetnim italijanskim flautistom i međunarodnim pedagogom Frančeskom Kanalijem, kao i sa vodećim austrijskim flautistom Karl-Hajnc Šutcom, solo flautistom Bečke filharmonije.
Osvojila je prvo mesto kao flautista 2009, 2011. i 2013. godine na Prima la Musica, austrijskim državnim i nacionalnim takmičenjima, a 2012. i 2013. godine sa ansamblom „MasemisemA“ sa flautom i udaraljkama.
Dobitnica je stipendije „Dr Josef Ratzenbok“ Vlade Gornje Austrije, za izuzetan talenat i dostignuća, 2010. godine.
U okviru ciklusa Koncerta Galas, Mariana je nastupala u Bruknerhaus-u u Lincu, Koncerthaus-u u Beču (koncert Austrijsko-srpskog prijateljstva), kao i u Velikoj dvorani Kolaračeve zadužbine u Beogradu.
Od 2013. godine član je OO JS orkestra.


Alisa Bešević – klavir, R. Srbija / R. Austrija

Alisa Bešević rođena je u Beogradu 1969. godine, u porodici muzičara.
Od početka je sticala obrazovanje kod međunarodno poznatih nastavnika klavira i pijanista. U prvim godinama učenja imala je časove klavira sa prof. Arbo Valdma (Keln), zatim je završila studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Konstantina Bogina.
Diplomirala je na Univerzitetu „Mocarteum“, u Salcburgu, u klasi prof. Karl-Hajnca Kamerlinga.
Nastupala je na koncertima (klavirski resitali, koncerti sa orkestrom, i kao korepetitor) u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Austriji i Dominikanskoj Republici.
Ostvarila je brojne snimke za radio i televizije: RTV Beograd, RTV Zagreb i „Telle-Antillas“ (Dominikanska Republika), gde je izvođenje kompozicije A. Ginastera „DANZAS Argentinas“ doživeo ogroman uspeh, а emitovan je više od 20 puta.
Na Univerzitetu „Anton Brukner“, radi od 2001. godine kao pijanista na klasi za trombon prof. Jozefa Kurnera, a od 2008. godine je saradnik na Institutu za mesing i udaraljke istog univerziteta, gde radi sa prof. Josefom Kurnerom (trombon) i prof. Vilfriedom Brandstoterom (tuba).

Newsletter

©Artlink 2023. Sva prava zadržana