ArtLink predstavlja: NADREALISTIČNIH PET – klavirski kvintet, Savremena poljska muzika, 15-18. oktobar 2018. godine

Raška, Novi Sad, Smederevo, Beograd

DOBRODOŠLI!

Poljska savremena muzika, Nadrealisticnih pet

 


NADREALISTIČNIH PET/ KLAVIRSKI KVINTET

Ansambl „Nadrealističnih pet“ čine najinteresantniji poljski muzičari. Dugi niz godina članovi ovog klavirskog kvinteta nastupaju kao solisti i kamerni muzičari na brojnim koncertima i festivalima. Nagrađeni su na mnogim prestižnim muzičkim takmičenjima. U svom repertoaru fokusiraju se posebno na savremenu muziku i promovisanje kreativnog izraza poljskih kompozitora. Najvažnije je što je ovih pet umetnika odlučilo da se ujedini u svojoj zajedničkoj strasti – kamernoj muzici. Ime ansambla odnosi se na originalni naslov „Sivo-beli“ klavirski kvintet – prvu kompoziciju napisanu za ansambl na predlog Hane Kulenti.

MARIA ŠALAH-MAHOVSKA / VIOLINA

Laureat 13. međunarodnog takmičenja za violinu „Henrik Vieniavski“ u Poznanju (2006.). Koncert majstor Varšavske filharmonije.
Rođena 1987. godine u Varšavi. Kao solista i kamerni muzičar nastupala je u značajnim koncertnim salama: Karnegi Hol u Njujorku, Dizni Hol u Los Angelesu, Velika sala Konzervatorijuma „Čajkovski“ u Moskvi, konzervatorijumima u Salcburgu, Bernu, Lozani, Ženevi, Bazelu, Lokarnu, Beču i Madridu.
Diplomirala je violinu u klasi Konstanti Andrzej Kulka na Muzičkom univerzitetu „Frederik Šopen“ u Varšavi.
Nastupala je sa većinom poljskih filharmonijskih orkestara, uključujući i Varšavsku filharmoniju, Sinfonia Varsovia i Poljski radio orkestar. Učestvovala je na evropskoj koncertnoj turneji Poljskog kamernog orkestra, na kojoj je ansambl nastupao sa Maksimom Vengerovim u najslavnijim evropskim koncertnim dvoranama: Berliner Philharmonie, Auditorio Nacional de Musica Madrid, Centar Barbican u Londonu.
Maria Machovska osvojila je 5. nagradu na 13. Međunarodnom natjecanju za violinu Henrik Vieniavski u Poznanju (2006.), Specijalnu nagradu žirija koju vodi Gidon Kremer na Međunarodnom takmičenju „Leopold Mozart“ u Augsburg (2006.), 1. nagradu na međunarodnom takmičenju „Niccolo Paganini“ u Vroclavu (2004.) i 3. nagrada na međunarodnom takmičenju „Karol Lipinski“ i „Henrik Vieniavski“ u Lublinu (2003.).
Dobitnica stipendije „Mlada Poljska“ 2007. i 2012. godine. Bila je koncertmajstor Sinfonia Varsovia Orchestra od 2008. godine. Asistent je na „Muzičkom univerzitetu „Frederik Šopen“ od 2013. godine.

MIHAL ŠALAH / VIOLINA

Rođen je 1984. godine. Dobitnik je prve nagrade na konkursu kamerne muzike „St. Martin“ u Londonu (2011.), kao i 1. nagrade na 19. Međunarodnom takmičenju kamerne muzike održane u Solunu, Grčka (2010.).
Mihał Šalah diplomirao je na Akademiji za muziku „Feliks Novoviejski“ u Bidgošču, u klasi Pavela Radzinskog. Usavršavao je svoje muzičke veštine sa Vadimom Brodskim, Sergejem Kravčkom i Viktorom Pikaizenom.
Doktorske studije sa zvanje doktora muzičke umetnosti završio je 2016. godine i počeo sa radom na Akademiji za muziku „Feliks Novoviejski“ u Bidgošču kao docent.
Od 2009. godine član je Varšavske filharmonije. Svirao je recitale u Nemačkoj, Finskoj, Češkoj, Velikoj Britaniji, Holandiji.
Godine 2011. dobio je nagradu za finansijsku pomoć Dartington International Summer School za majstorski kurs sa Stivenom Kovačevičem i programom stipendija „Mlada Poljska“ Ministarstva kulture i nacionalnog nasleđa. Snimio je za najprestižniju kompaniju CD ACCORD.

ARTUR ROZMISLOVIŠ / VIOLA

Diplomirao je na Muzičkom univerzitetu „Frederik Šopen“ u Varšavi, u klasi prof. Blazeja Sročinskog. Između 2004. i 2006. godine dobio stipendiju i nastavio svoje obrazovanje na Guildhall School of Music and Drama u Londonu sa prof. Džekom Glikmanom.
Glavni violista u NFM Vroclav Philharmonic Orchestra i član Kvarteta Lutoslavski. Kao kamerni muzičar nastupao je na brojnim festivalima za pozorište i muziku: Varšavska jesen, Šopen i njegova Evropa, Vratislavia Cantans, Pacific Music Festival. Takođe je učestvovao na mnogim master studijama u Łancutu, Londonu, Otavi.
Usavršavao je svoje muzičke veštine sa P. Zukermanom, M. Tree, S. Kamasom i sarađivao sa orkestrima i dirigenti kao što su: Londonski simfonijski orkestar, Poljski radio orkestar, Nacionalni baskijski orkestar, Sinfonia Juventus, Svetski orkestar za mir i Jacek Kaspšik, Gabriel Chmura, Michael Tilson Thomas, Valeri Gergiev, Kolin Davis. Svirao je recitale širom Evrope, Azije i SAD.

FILIP SISKA / ČELO

Solista i instrumentalista kamerne muzike, rođen 1987. godine u Poznanju. Kao kamerni muzičar dobitnik je prve nagrade na konkursu kamerne muzike „St. Martin“ u Londonu (2011.) i prve nagradu Međunarodnog takmičenja kamerne muzike u Solunu, Grčka (2010.). Kao solista je dobitnik nagrada međunarodnog takmičenja u Liezenu, Austrija (2. i 3. nagrada), dobitnik nacionalnog takmičenja mladih violončelista u Bidgošču i međunarodnog takmičenja za violončelo u Košicama, (Slovačka). Filip Siska je studirao u klasi Andrzeja Bauera i Bartoša Koziaka, diplomirao je na Akademiji za muziku „Feliks Novoviejski“ u Bidgošču. Godine 2017. doktorirao je muziku i bio glavni čelista Poljskog Sinfonia Iuventus Orchestra u Varšavi. Od 2018. godine solista je „Ignaci Jan Paderevski Pomeranian Philharmonic“ u Bidgošču. Učestvovao je na majstorskim kursevima cenjenih čelista: S. Honigberg, K. Michalik, P. Glombik, A. Orkisz, T. Strahl i klasi kamerne muzike na čelu sa R. Pidoukom (Trio Vanderer), M. Mos, J. Kališevska i E. Poblocka. Godine 2011. dobio je nagradu za finansijsku pomoć Dartington International Summer School za Master Class sa Stevenom Kovačevičem i programom stipendiranja „Mlade Poljske“ Ministarstva kulture i nacionalne baštine. Muzički repertoar Filipa Siske i saradnja sa modernim kompozitorima pokazuje njegovu posvećenost proširenju repertoara za violončelo. Snima za najprestižniju kompaniju CD ACCORD. Svoj debi CD (Pejzaž sećanja) objavio je 2013. godine za Poljsku komoru savremene muzike sa klavirskim triom BMF . Od 2009. godine član je oktetskog violeta Varšavski CELLONET Group koji često kombinuje drevnu i savremenu muziku u svojim koncertnim programima.

BARTLOMIEJ VEZNER / KLAVIR

Jedan od najraznovrsnijih pijanista svoje generacije: solista, instrumentalista kamerne muzike, učitelj i promoter kulture.
Laureat je brojnih međunarodnih takmičenja kamorne muzike: prva nagrana na konkursu kamerne muzike „St. Martin“ u Londonu (2011), treća nagrana na 16 Premio Trio di Trieste (2015), Akademija de Musikue de Lausanne (2015. godine Lausanne – Laureate), 50. Internacionalni vokalni konkurs „Hertogenbosch“ (2014. godine Holandija – laureat kategorije Lied Duo). Kao solista, osvojio je Specijalnu nagradu 6. Međunarodnog pijanističkog takmičenja „I.J. Paderevski“ u Bidgošču (2004.), kao i počasne nagrade 15. međunarodnog pijanističkog takmičenja „L. Janaček“ u Brnu (2008., Češka).
Rođen u Nisi 1981. godine, diplomirao je na Akademiji za muziku „Feliks Novoviejski“ u Bidgošču, u klasi prof. Eve Pobloka (2006.). Doktorske studije muzičke umetnosti završio je 2013. godine, a od 2014. godine radi kao docent na Akademiji za muziku „Feliks Novoviejski“ u Bidgošču, gde je i dekan Inter – departmentalnog fakulteta za klavirsku kamernu muziku.

ArtLink

Newsletter

©Artlink 2023. Sva prava zadržana