Program koncerta u Tirani za 23 septembar

Camerata Balcania

Camerata Balcania

Septembar 23, 2021

Orthodox Cathedral, Tirana

Program:

Dragana Jovanović:

  • Resolution
  • Morning prayer
  • Sequent

Dragan
Macedonian Capriccio

Solista: Lionel Martin
E. Bloch Prayer

A. Dvorak Serenade

L. Algoli: Violin Concerto

Solista: Laura Llozi

B. Bartok: Romanian Dances

Marija Radovanović (2001, Beograd) je počela da svira violinu sa sedam godina, a trenutno je student Univerziteta Umetnosti u Gracu, Austrija (od 2016. godine, prof. Emilio Percan i prof. Vesna Stanković-Moffat) i Univerziteta Umetnosti u Esenu, Nemačka (od 2019. godine, prof. Peter Daniel). Osvojila je nagrade na brojnim takmičenjima, kao što su Međunarodno takmičenje violinista Kocian (Češka), Međunarodni Festival „Muzičke kreativnosti“ (Rusija) i Međunarodno takmičenje mladih muzičara „Ohridski biseri“ (Makedonija). Marija je nastupala na brojnim festivalima, kao što su Festival Ljubljana, Kaposfest, ArtLink festival i Moritzburg Festival. Pored toga, bila je učesnik Verbier festivala, gde je bila koncertmajstor Junior Orkestra, a takođe je solista i koncertmajstor kamernih orkestara „Artlink Virtuosi“ i „Camerata Balcania„.

Laura Llozi (1999, Tirana) svira violinu od svoje pete godine, a od 2018. godine je student Univerziteta muzike i izvođačkih umetnosti u Beču (MDW), u klasi prof. Stefana Kamilarova, a od 2019. takođe radi i sa Meastrom Massimom Quartom. Laura je nastupala na brojnim koncertima kao solista, član kamernog sastava i orkestra u Albaniji, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Srbiji, Makedoniji, Portugalu, Holandiji, Bugarskoj itd. Dobila je pozive da nastupa na brojnim festivalima, kao što su „Nights of Classical Music“ (gde je izvela svetske premijere tri dua za violine koje je komponovao španski kompozitor P. Perreiro), ArtLink festival (Srbija), Wonderfeel festival (Holandija), Chamber Fest Durres (Albanija), Multicultural Festival BERAT (Albanija) i Falesie in Musica festival (Italija). Član je kamernog orkestra Camerata Balcania od 2019. godine.

Benjamin Haemhouts (Belgija) je započeo svoju profesionalnu karijeru kao trombonista sa Roterdamskom Filharmonijom i Bamberg Simfonijskim Orkestrom. Tokom ovog perioda, dirigovao je u brojnim orkestrima mladih i radio kao asistent dirigent njegovog profesira, Alexandera Polyachinka. Kao gostujući dirigent, dirigovao je Belgijskim nacionalnim orkestrom (Belgija), Argovia filharmonijom (Švajcarska), Briselskom filharmonijom (Belgija), Bamberger simfonijskim orkestrom (Nemačka), Guanajuato simfonijskim orkestrom i Orquesta de Cámara de Bellas Artes (Meksiko). 2008. godine postaje umetnički direktor belgijskog orkestra CASCO Phil, sa fokusom na inovativnom programu koji naglašava modernu muziku kombinovanu sa klasičnom muzikom, njegovim kompozicijama kao i izvođenjima novih dela. Od 2019. godine je i umetnički direktor Antwerp Spring festivala, u okviru koga nastupaju klasični umetnici, ansambli, plesne trupe i orkestri, kao i najznačajniji izvođači belgijske pop i rok scene, pokazujući mnoga lica lučkog grada Antwerpa.

Camerata Balcania spaja mlade klasične muzičare iz zemalja Zapadnog Balkana (WB6) pod mentorstvom dirigenta Benjamina Haemhoutsa i umetničkog direktora Jovanke Višekrune Janković – zasnovano na petnaestogodišnjem iskustvu ArtLinka u uspešnom organizovanju ovakvih saradnja. Orkestar prikazuje najbolji kreativni kapacitet zemalja Zapadnog Balkana, istovremeno pokazujući umetničku izvrsnost putem sinergija različitih etničkih specifičnosti, ujedinjenih putem jedinstvenog umetničkog izraza i karakteristično toplog balkanskog temperamenta. Camerata Balcania obezbeđuje prijatanu, ohrabrujuću i inspirativnu sredinu gde se mladi umetnici susreću, uče jedni od drugih, kao i od eminentnih mentora, dok napreduju na ličnom i profesionalnom planu, i – najbitnije – obezbeđuje sredinu pogodnu za zajedno stvaranje mladih umetnika.

 

Newsletter

©Artlink 2023. Sva prava zadržana