Skip to main content

ArtLink Festival 2023

ArtLink festival 2023

ArtLink Festival na Svetski dan muzikeNa platou kod Pobednika na Beogradskoj tvrđavi na Svetski dan muzike, 21. Juna u 19 časova, biće otvoreno ovogodišnje ArtLink festivalsko izdanje.

Posle prošlogodišnjeg desetog jubilarnog izdanja sa programima u deset gradova u regionu, uključujući i gostovanje holivudske zvezde Džona Malkovicha i orkestra Bečka Akademija na Feliks Romulijani, i ove godine festival ima u fokusu region i povezivanje gradova i festivala kroz nove umetničke sinergije i priče.

Povodom koncerta na svetski dan muzike umetnička direktorka festivala Jovanka Višekruna Janković, koja i nastupa kao solista, izjavila je:

Jedna od misija umetnosti svakako je da uvek otkriva nove slojeve umetničkog dela, gde izvođač svojom interpretacijom oživljava muzičku priču koju je kompozitor želeo da ispriča, ili je tumači na sebi svojstven način. Lepo je ispričati takvu priču sa sjajnim umetnicima na sceni, kada to postane jedna divna razmena emocija, misli, snova, nadanja. Ljudi se prepoznaju, trenuci se prepoznaju i iz tog prepoznavanja i razgovora o muzici, dogodila se nova muzička priča koja spaja Beograd, Zagreb, Vankuver, Pariz… U toj novoj priči je i moj nezaboravni pariski koncert u katedrali Sv. Luja, koji nastavlja svoj život kroz priču koju razumeju i muzički boje fantastični muzičari iz Zagrebačkog kvarteta uz klarinetistu Milana Miloševića, fagotistu Žarka Perišića i mladu beogradsku flautiskinju Milicu Jovanović. Zagrebački kvartet koji je proslavio svoju stogodišnjicu, čine muzičari Martin Krpan, Davor Philips, Martin Jordan, Hrvoje Philips. Na programu koncerta su Dvoržakova serenada, Weberov klavirski komad za klavir i orkestar aranžirani specijalno za ovaj ansambl i Mozartov kvintet za klarinet.

Kao i uvek do sada, ArtLink festival dosledno neguje umetničku izuzetnost, dovodeći vrhunske profesionalce i umetnike koji svojim profesionalnim biografijama postavljaju najviše umetničke standarde, dok u isto vreme daje priliku mladim umetnicima da sa njima podele scenu.

Ove godine uz podršku Grada, ArtLink festival, član Evropske asocijacije festivala, predstavlja Beograd kao grad festivala kroz status koji je dodeljen u okviru evropske platforme Gradovi festivali, čiji je ArtLink jedan od inicijatora. U okviru programa biće održana i umetnička rezidencija regionalnog kamernog orkestra – Kamerata Balkanika, koju ove godine vodi dirigent Srboljub Dinić, a koja je podržana od Fonda za Zapadni Balkan, Evropske Unije i Ambasade Švajcarske u Srbiji.

ArtLink festival predstaviće i program Igraj za prirodu, namenjen najmlađima, sa ciljem da ih nauče da čuvaju prirodu, različite kamerne ansamble koji čine umetnici iz regiona jazz program, kao i programe u regionu. Programi će se odigravati na nekoliko lokacija.