Skip to main content

Razglednica iz Portugala

isabel vaz vashko dantas foto artlink

Razglednica iz Portugala – Duo Izabel Važ i Vaško Dantaš

Atrijum Narodnog muzeja Srbije, 26. jun 2024. u 19 časova
12. ArtLink festival – Zvuk zalaska sunca

U sredu 26. juna u 19. časova u Atrijumu Narodnog muzeja održaće se koncert pod nazivom Razglednice iz Portugala kada će 12. ArtLink festival ponovo ugostiti izuzetne umetnike – Duo Izabel Važ, violončelistkinju i Vaška Dantaša pijanistu.

U prvom delu programa čućemo portugalske kompozitore Joly Braga Santos, Daniel Bernardes, Álvaro Cabral, Alain Oulman, a u drugom delu koncerta delo César Franck, francuskog kompozitora.

„S jedne strane odajemo počast Žoli Bragi Santosu (1924-1988) koji bi ove godine napunio 100 godina i velikom portugalskom književniku Luiš Važ de Kamoišu (Luis Vaz de Camões, 1524–1580) kome se ove godine obeležava 500 godina od rođenja. Kompozitor i dirigent Žoli Braga je komponovao dva dela koja su zasnovana na sonetima Luiš Važ de Kamoiša. Komad Kamonske skice (Esboços Camonianos) kompozitora Danijela Bernardesa (1986) je nastao po našoj narudžbini kako bismo proslavili ove dve velike ličnosti i premijerno smo ga izveli pre dve nedelje u Portugalu. Radujemo se što će ovo će biti drugo i premijerno izvođenje u Srbiji“ izjavila je čelistkinja Izabel Važ koja je Srbiju posetila već nekoliko puta.

Vaško i Izabel sviraju kao duo od 2018. godine. Oboje su osvojili prvu nagradu na takmičenju u Estorilu – Vaško 2015. a Izabel 2016. godine i tako se povezali i zajedno spremili za resital sa portugalskim kompozitorima u Hrvatskoj. Takođe od 2018. godine zajedno kao umetnički direktori osmišljavaju i vode festival u Portugalu Algarve Music Series. Izabel i Vaško su snimili CD sa Sonatom za violončelo Luisa de Freitasa Branka koji je Premios Play nominovao za najbolji album klasične muzike u 2021. godini.

Duo Izabel i Vaško su bili gosti i 10. ArtLink festivala 2022. godine, a Izabel je 2023. godine učestvovala na konferenciji Ženske umetničke veze – Women ArtLinks kao umetnika direktorka festivala Algarve Music Series u Portugalu i održala je solo nastup.

Naredni koncert 12. ArtLink festivala održaće se 29. juna povodom Međunarodnog Dana Dunava, na Beogradskoj tvrđavi, kada će se predstaviti violinistkinja i koncert majstor Andrea Nikolić iz Austrije.

Izabel Važ

Portugalska violončelistkinja sa prebivalištem u Amsterdamu, Holandija
Violončelistkinja u Noord Nederlands Orkest i umetnička direktorka festivala Algarve Music SeriesIsabel Vaz, violoncellist_ph-Mariska de Groot
Isabel Vaz, violoncellist_ph-Mariska de Groot

Izabel Vaz (Isabel Vaz) je rođena u Lisabonu u Portugalu i počela je da svira violončelo od sedme godine. Živela je i studirala u Lisabonu do 2007, godine kada se preselila u Holandiju. Diplomirala je i magistrirala na Konzervatorijumu u Amsterdam sa Dmitrijem Ferštmanom. Tokom studija provela je dva semestra na razmeni, jedan u Pragu (HAMU) i drugi u Njujorku (Manhattan School of Music).

Isabel je učestvovala na majstorskim kursevima sa violončelistima kao što su Gari Hoffman, Marcio Carneiro, Natalia Šakovskaja, Valter Despalj, Đovani Solima, Mišel Štraus, Antonio Meneses.

Bila je nagrađivana na više domaćih i međunarodnih takmičenja i kao solista i kao kamerni muzičar; Prva nagrada Premio Jovens Musicos 2009 (sa Kuarteto Blanc); Treća Nagrada i javna nagrada u Concurso de Interpretacao do Estoril 2012; Prva nagrada na Međunarodnom Takmičenju kamerne muzike Guido Papini 2013; Nagrada Jeunesse Musical Deutschland u Premio Borciani 2014; Treća nagrada na međunarodnom takmičenju kamerne muzike Val Tidone 2014; Premio Discografico na takmičenju kamerne muzike Salijeri Zineti 2015; Prva nagrada na Concurso de Interpretacao do Estoril 2016.

Izabel je bila čelistkinja kvarteta Indaco između 2013. i 2015. godine, izvodeći resitale u nekoliko sala i festivala u Italiji i širom Evrope. Kvartet je učio pod vođstvom Olivera Vila u programu za gudačke kvartete na Hanoveru Hochschule.

Isabel trenutno živi u Amsterdamu, Holandija, gde aktivno radi kao kamerni muzičar. Godine 2015. imenovana je za tutti violončelistkinju u Noord Nederlands Orkest.

Izabel ima duo sa koncertnim pijanistom Vaškom Dantašom (Vasco Dantas), sa kojim zajedno umetnički koordinira Međunarodnim festivalom kamerne muzike u Algarveu u Portugalu – Algarve Music Series. Izabel i Vaško su nedavno snimili CD sa Sonatom za violončelo Luisa de Freitasa Branka koji je Premios Play nominovao za najbolji album klasične muzike u 2021. godini.

Tokom poslednjih nekoliko sezona Isabel je imala nekoliko solo nastupa sa raznim evropskim orkestrima kao što su Orkuestra Metropolitana de Lisboa, Orkuestra de Cascais e Oeiras, Kamerni orkestar Kremlja, ansambl Sonor, Zagrebački solisti…

Izabel je nekoliko puta nastupila na ArtLink festivalu i kao duo sa Vaškom Dantašom na 10. ArtLink festivalu 2022. godine, a 2023. godine je učestvovala na konferenciji Ženske umetničke veze – Women ArtLinks kao umetnika direktorka festivala Algarve Music Series u Portugalu i održala je solo nastup.

Vaško Dantaš (Vasco Dantas)

Pijanista i umetnički direktor festivala Algarve Music Series, Sezim Music Series i Festivala klavirskih koncerata


Vasko Dantas
Vasko Dantas
„Redak pijanista zbog svoje velikodušnosti i velike emotivne snage, gospodin Dantaš se odlikuje intenzitetom i slatkoćom koji su istovremeno sadržani u njegovim interpretacijama“ – Duren Newspaper, Nemačka

Vaško Dantaš, portugalski pijanista rođen je u Portu 1992. godine. Diplomirao je muziku sa „ocenom 1. klase“ na Londonskom kraljevskom koledžu za muziku, studirajući klavir kod Dmitrija Aleksejeva i Nila Imelmana, i dirigovanje kod Petera Starka i Natalije Luis-Basa. Završio je master iz performansa sa najvišom ocenom pod vođstvom Heriberta Koha, kao i na doktorske studije „Konzertekamen“ na Univerzitetu u Minsteru.

Vaško je umetnički direktor festivala – Algarve Music Series, Sezim Music Series i Festivala klavirskih koncerata.

Dobitnik je preko 50 nagrada i priznanja na međunarodnim takmičenjima, uključujući: Međunarodnu nagradu GianClaudio Chiais (Rim), Grand Pri na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Valeti (Malta), Prix Special na Concours International de Piano SAR La Princesse Lalla Meriem (Maroko), 3. nagrada na Pijanističkom takmičenju Münster Steinway & Sons, Travel-Scholarship to Baireuther Festspiele 2016 Fondacije Richard Vagner, Zlatna medalja za zasluge (Grad Matosinhos, Portugal), Fundacao Eng Prize, Best Portuguese International Prize (Viseu). Nagrada Esther Fisher (2013. najbolji student London RCM), Antena 2 nagrada (Portugalski nacionalni radio), Henri Vood Trust Prize (2011. i 2012.), Casa da Musica nagrada 2009. i sledeće prve nagrade: Porto International Competition Santa Cecilia, Estoril Lisabonsko takmičenje, Međunarodno pijanističko takmičenje Ria de Vigo, Međunarodno pijanističko takmičenje Alto Minjo, Međunarodno pijanističko takmičenje Fundao, Međunarodno pijanističko takmičenje Florinda Santos, Takmičenje kamerne muzike Maestro Ivo Kruz.

Godine 2022. debitovao je solo u Teatru na Jelisejskim poljima (Pariz) sa Orkestrom portugalske filharmonije. Godine 2019. Vaško je debitovao u Karnegi Holu u Njujorku. Godine 2017. je debitovao u Rusiji nastupajući sa kamernim orkestrom Kremlja u Velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma Čajkovski. Godine 2016. debitovao je u nemačkom orkestru nastupajući i sa Julich Sinfonieorchester i Junges Sinfonieorchester Aachen. Godine 2015. imao je svoj debi u Aziji, svirajući sa Hong Kong Simphonijom u koncertnoj Gradskoj koncertnoj dvorani. Godine 2014. debitovao je u Americi svirajući sa Simfonijskim orkestrom Espirito Santo u Vitoriji u Brazilu. Godine 2013. je debitovao u portugalskom orkestru sa simfonijskim orkestrom iz Porta (Casa da Musica). Godine 2011. je debitovao na klavirskom recitalu u dvorani Suggia u Portu (Casa da Musica), otvarajući EDP Piano Cicle 2011.

Nastupao je i solo sa orkestrima uključujući Classica da Madeira, Classica do Centro, Classica do Sul, Festival de Musica Junior, Portugalskom filharmonijom, Filarmonica das Beiras, Gulbenkian, Jovem Orkuestra Portuguesa, Orkuestra do Norkuestra de Norte, Orkuestra do Norte, Front Cascais, Sinfonica Portuguesa, i radio je sa poznatim dirigentima, kao što su Choi Sovn Le, Daniel Cohen, Dinis Sousa, Ginter Neuhold, Jan Vierzba, Joshua dos Santos, Martim Sousa Tavares, Martin Andre, Misha Rachlevski, Nikolas Kok, Nikolaj Lalov, Nuno Koeljo, Osvaldo Fereira, Pedro Karneiro, Pedro Neves, Piter Sauervejn, Rui Pinjeiro, Vasilij Sinajski i Viktor Igo Toro.

Vasko je prvi put nastupio uživo na portugalskoj nacionalnoj televiziji (RTP1) kada je imao šest godina. Iste godine je imao svoj prvi javni nastup u Muzeju tramvaja u Portu, izabran zbog svoje virtuoznosti među učenicima Estrelita Iamaha muzičke škole u Portu, gde je počeo da uči klavir sa četiri godine. 2000. primljen je sa odlikovanjem. na Muzičkom konzervatorijumu u Portu, gde je studirao kod Rosgarda Lingardsona. 2010. godine završio je studije sa najvišom ocenom. Od svoje sedme godine Vasko je takođe učio violinu, radeći sa Hozeom Paulom Hesusom. Postigao je priznanje kao violinista u orkestru Momentum Perpetuum pod dirigentskom palicom britanskog dirigenta Martina Andrea, u „Službenom omladinskom orkestru portugalskih muzičkih konzervatorijuma” (OJCOM) i kao koncertmajstor Lisabonskog Metropoliten Ioung Orchestra.

Vasko je aktivno učestvovao na velikom broju majstorskih kurseva klavira kod mnogih poznatih profesora kao što su Alvaro Teiseira Lopes, Endru Bol, Artur Pizaro, Beti Hag-Kunke, Boris Berman, Kristina Ortiz, Dmitrij Aleksejev, Fausto Neves, Ijan Džons, Ivo Kruz, Džon Lil, Luiz de Mura Kastro, Martin Andre, Mats Vidlund, Marej Meklahlan, Nina Tičman, Pol Badura-Škoda, Pedro Burmester, Piter Donoho, Filip Kasard, Sergej Kovalenko, Vanesa Latarš i Jurij Bogdanov.

Vasco je nastupao na stotinama muzičkih događaja u nizu renomiranih dvorana na 5 različitih kontinenata, uključujući Australiju, Austriju, Belgiju, Brazil, Kinu, Hrvatsku, Francusku, Nemačku, Grčku, Indoneziju, Italiju, Kosovo, Maltu, Maroko, Portugal, Rusija, Srbija, Singapur, Španija, Švedska, Tajland, Velika Britanija i SAD kao što su: Muzej Caricino i Velika sala Konzervatorijuma Čajkovski (Moskva), Kineski kulturni centar, Institut savremene umetnosti i Steinvai Piano Galleri (Singapur), Institut princeze Galiani Vadhana of Music (Tajland), London Steinvai Hall, Vhitelei Hall, Amarillis Fleming Concert Hall, Regent’s Hall i Pallant House Galleri (UK); Gradska vijećnica Hong Konga (Kina); Teatro Carlos Gomes i Teatro Municipal de Barueri (Brazil); SchumannHaus Bonn, Eurogress Aachen, Duren Schloss Burgau (Nemačka); Stokholmska kraljevska palata i Stokholmski kraljevski muzički koledž (Suecia); Teatro de San Agustin e Auditorio Caika Nova de Vigo (Espanha); Casa da Musica, CCB, Europarkue, Gulbenkian Foundation, Palacio da Pena, Palacio Nacional de Kueluz, Gremio Literario de Lisboa, Ateneu Comercial do Porto, Teatro Helena Sa e Costa, Teatro Micaelense, Teatro Baltazaro de Ale Rouko Dijas, Teatro Baltazaro de Aleucoba de Aleucoba, Porto i Salao Arabe do Palacio da Bolsa (Portugal).

U oblasti pedagogije Vasko je pozvan kao univerzitetski predavač, magistrirao je muzičku nastavu na Univerzitetu Aveiro, diplomu „Umetnost podučavanja“ na Londonskom Kraljevskom muzičkom koledžu. Ima ograničen broj privatnih učenika i često je pozvan da predaje na majstorskim kursevima i festivalima. Redovno je pozivan kao član žirija nekoliko međunarodnih klavirskih takmičenja.

Pozvan je da snima za Antenu 2, ARS Produktion, Galicijski radio, MPMP i KNS Classical. Njegovi albumi su: Promenada (2015), Zlatni list (2016), Freitas Branco | Sonate (2020, nominovan za najbolji album klasične muzike od strane Premios Plai 2021), Poetic Scenes (2020, nominovan za najboljeg izvođača ), koje su dostupne na mreži i emitovane su od strane Antene 2 i nemačkih radija MDR Klassik i VDR 3. Vasko podržava AVA Musical Editions.