Skip to main content

Udahni muziku koreje

Udahni muziku koreje

XII ArtLink festival 2024
Udahni muziku KorejePrvi put u Srbiji ArtLink predstavlja koncert savremene korejske muzike koncertom koji je planiran za 18. juni 2024. Ovaj događaj biće generator muzičkih vibracija kao spoja istorije i savremenosti, korejske i srpske umetnosti.

Pored tradicionalnih dela, čućemo i originalnu muziku korejskih majstora zvuka kao što su Byeongdong Baek i članovi udruženja Boknam Lee, Yoonkyung Park i Misun Jung.

Videćemo različite muzičke formate kao što su solo izvođenje tradicionalnih korejskih instrumenta gaegauma i haegeuma (Gayageum, Haegeum) i duo forme poput klavira sa instrumentom gaegaum i violončela sa instrumentom haegeumom i drugih, kao i izvođenja vrhunskih korejskih pevača tradicionalne muzike.

Muziku na tradicionalnim korejskim instrumentima izvodiće vrhunski izvođači Hae Jung Lee na gaegeumu, Yoonjae Heo na haegeumu, Gyuhyuk Jung koji svira piri, saenghwang, Ryu Jae-Young perkusionista i vokalni solista profesor Dohyun Kim.

Srbiju će posetiti i dve kompozitorke – Boknam Lee profesorka na Univerzitetu Miongji u Koreji i predsednica Društva za muziku Istoka-Zapada i kompozitorka Yoon Kyung Park, kao i muzikološkinja Sumi Kim.

Bogatu paletu ovog jedinstvenog koncerta upotpuniće i srpski umetnici pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković, violončelistkinja Valentina Lučković, Aleksandar Jovan Krstic, kaval i sopran Milica Žižić.

Boknam Lee, kompozitorka


Boknam Lee je profesorka na Univerzitetu Miongji u Koreji i predsednica je Društva za muziku Istoka-Zapada.
Diplomirala je (1987) i magistrirala (1989) muzičku kompoziciju na Nacionalnom univerzitetu u Seulu. Pored četiri recitala njenih kompozicija, mnoge njene kompozicije su izvođene na raznim festivalima uključujući koncert Seulskog simfonijskog orkestra, Crnomorski letnji festival u Rumuniji, 9. koncert Clumusica i nekoliko drugih inostranih festivala u Kini, Japanu, Rusiji, Italiji. , Engleskoj, Novom Zelandu i Sjedinjenim Državama.
U poslednje vreme producira niz dela zasnovanih na tako brojnim korejskim tradicionalnim oblicima muzike kao što su ritam, narodna pesma, Pansori, Jeong-ga, Sanjo i Hansi, zajedno sa savremenom zapadnjačkom muzikom. Ona nastoji da komunicira i poveže sa publikom kroz svoju muziku koja odražava savremene karakteristike.

Yoon Kyung PARK, Kompozitorka

Rođena u Seulu u Koreji, Ioon Kiung Park je kompozitor koji teži intuitivnom novom zvuku koji bi komunicirao sa publikom i izvođačima. Njena nedavna interesovanja uključuju savremeno rekreiranje korejske tradicionalne muzike uz zadržavanje njene originalnosti.
Studirala je kompoziciju na Nacionalnom univerzitetu u Seulu (B.M., M.M.), Gradskom univerzitetu u Njujorku (MA) i doktorirala na Univerzitetu Rutgers, gde je predavala muzičke časove kao vanredni profesor. Takođe je nagrađivana na brojnim takmičenjima i dobitnica je Prve nagrade 19. takmičenja Kompozitora Društva za savremenu muziku u Koreji.
Trenutno je predavač na Nacionalnom univerzitetu u Seulu i član je odbora Društva za muziku Istok-Zapad, Međunarodnog društva za savremenu muziku i Korejskog udruženja kompozitora.

Hae Jung LEE, Gaegeum (Gayageum) tradicionalni korejski muzički instrument

Hae Jung Lee je predstavnica ansambla Gyeonggi Gayageum. Generalna je sekretarka East-West Korean Music Association.
Izabran za umetnika godine u Firenci, Italija, 2024. Dobitnica je Velike nagrade 25. Nacionalnog takmičenja u Gugaku Koreje (Nagrada ministra kulture, sporta i turizma).
Nacionalno nematerijalno kulturno nasleđe br. 23, Gayageum Bieongchang i Sanjo instruktorka.

Yoonjae HEO, Haegeum, tradicionalni korejiski žičani instrument

DMA na Nacionalnom univerzitetu u Seulu, odsek korejske muzike.
Zlatna nagrada 2016. na 14. takmičenju u tradicionalnoj umetnosti korejskih umetnica.
Naslednica Jongmio Jerieaka (Kraljevska ritualna muzika predaka u svetilištu Jongnio), nacionalno nematerijalno kulturno nasleđe br.1
Gyuhyuk JUNG, Piri, Saengvang i Jangu
(Piri, Saenghwang, Janggu) tradicionalni korejski muzički instrument

Piri – korejski instrument sa dvostrukom trskom, koji se koristi i u narodnoj i u klasičnoj muzici;
Jangu – najreprezentativniji bubanj u tradicionalnoj korejskoj muzici;
Diplomirao na nacionalnom univerzitetu Kijungpuk i završio postdiplomske studije Nematerijalna kulturna dobra u Seulu Samhieon Iukgak.
Prenosi znanje Piri Jeongaka i muzičkog pravca Daechwita korejske tradicionalne muzike kao nacionalno važnog nematerijalnog kulturnog dobra.


Dohyun KIM
Traditional singingDohyun Kim je profesor na Institutu umetnosti u Busanu. Završio doktorske studije iz korejske tradicionalne muzike na Univerzitetu Haniang.

Prenosi znanje tradicionalnog pevanja Gieonggi kao Nacionalno nematerijalnog kulturnog nasleđa.


Ryu Jae-young
Percussion

Diplomirao je na odseku za korejsku tradicionalnu muziku na Univerzitetu Leungnam. Član je perkusionističke grupe Ilro.
Pripravnik – Nacionalna nematerijalna kulturna dobra East Coast Bieolsingut.
7. Velika nagrada Sedžong nacionalnog takmičenja u gugaku za promociju ujedinjenja, Velika nagrada za 8. Veliku nagradu za umetnost u Palati ujedinjenja Gokseong.