Skip to main content
production 3

ArtLink P3 Pobednici

Odabran projekat iz Srbije u okviru međunarodnog projekta PRODUCTION3

 

 

Žiri međunarodnog projekta PRODUCTION3 – P3 među projektima iz Srbije, odabrao je projekat Dis place / Re place Kolektiva Studio 6.

Ovaj projekat okuplja tri umetnice i umetnika angažovanih u različitim disciplinama u okviru performansa – muzika, pozorište, multidisciplinarne prakse.

Projekat Dis place / Re place se razvija u saradnji Milane Zarić, harfistkinje, Dejane Sekulić violinistkinje, Maje Pelević, dramaturškinje i Nikole Zavišića, reditelja, a svi oni se više godina bave multidisciplinarnim pristupom u umetnosti.

U okviru dvogodišnjih aktivnosti P3 u peridu 2023-2025 umetnici će u saradnji sa mentorima iz zemalja učesnica tokom kreativnog perioda razvijati i istraživati elemente svog dela. Proces istraživanja je takođe podržan anketom publike i saradnjom sa ekspertima Istraživačkog instituta HETFA iz Mađarske. Aktivno će učestvovati u Co-Creation Lab u Budimpešti juna 2024.

Svoje delo će u procesu rada predstaviti i na predstojećem XII ArtLink festivalu, a završni performans biće izveden na internacionalnoj turneji u Alcobaca & Oeiras u Portugalu u oktobru 2025. godine.

PRODUCTION3 je projekat saradnje koji sufinansira program Kreativna Evropa Evropske unije, a sprovodiće se u periodu od oktobra 2023. do decembra 2025. godine. ArtLink sprovodi ovaj projekat u koprodukciji sa još tri partnerske umetničke organizacije Doline umetnosti (Valley of Arts) iz Mađarske – koja je lider projekta, Artemrede iz Portugala i Istraživačkog instituta HETFA, takođe iz Mađarske.

 

Članovi kreativnog tima i izvođači

 

Kolektiv za promociju savremene muzike Studio 6 je internacionalno aktivan kolektiv srpskih izvođača posvećenih promociji savremene muzike. Njihov umetnički cilj je podsticanje dijaloga između slušanja, tumačenja i stvaranja u savremenoj muzici i izvođačkim umetnostima. Posebna pažnja je posvećena kreativnoj saradnji, sa dodacima pozorišnih, plesnih i video elemenata.

Dejana Sekulić, Maja Pelević i Milana Zarić su ugledni umetnici koji stvaraju fokusirajući se na širok spektar oblasti kao što su društvena uloga umetnika u pozorištu, eksperimentalna savremena muzička praksa. Ovaj projekat označava njihovu prvu saradnju i fokusira se na njihov zajednički interes za proširenje polja izvođenja umetnosti, koji ne treba shvatiti kao čin „za“ publiku već kao doživljaj, integrišući sve aspekte učešća u činu stvaranja i izvođenja.

Milana Zarić – podjednako aktivna u klasičnoj, savremenoj kompoziciji, eksperimentalnoj i slobodno improvizovanoj muzici, harfistkinja Milana Zarić povezuje kreativni nastup sa savremenim senzibilitetom i novim tehnologijama. Visoko obrazovanje je stekla na Kralјevskom konzervatorijumu u Hagu, Triniti koledžu u Londonu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je bila student generacije. Solo je harfistkinja Beogradske filharmonije od 2005. godine, bila je i vođa Studija 6 ansambla za savremenu muziku od 2012. Kao specijalista za savremeni repertoar za harfu, sarađuje sa kompozitorima i umetnicima zvuka, od kojih su joj mnogi posvetili radove. Osim izvođačkih aktivnosti, Milana je učestvovala u projektima rodne ravnopravnosti i aktivni je istraživač i kustos novih muzičkih projekata.

Dejana Sekulić je violinistkinja, istraživač zvuka+tišine, kompozitor-izvođač i nedisciplinarni umetnik. Strastveni advokat za muziku našeg vremena, Dejana je doktorirala na Univerzitetu u Hadersfildu (Velika Britanija). Aktivno nastupa kao solista, ali i kao redovan gost i član umetničkog odbora Contemporary Insights. Osim instrumentalne muzike, Dejana stvara i razvija dela iz oblasti interaktivne zvučne instalacije i multimedije, a takođe strvara i kao dizajnerka instrumenata, scenograf, 3d animatorka/CGI i izvođač.

Maja Pelević je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i doktorirala na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, odsek Teorija umetnosti i medija. Njene drame su prevođene na mnoge jezike, objavljene i postavljene širom Srbije i Evrope. Aktivna je od 2012. godine kao rediteljka, autorka projekata (Oni žive, Posledice, Beznađe, Sloboda: Najskuplja kapitalistička reč, Usamljena planeta, Svet bez žena) I nastupa u svojim predstavama. Dobitnica je brojnih velikih nagrada, među kojima su „Borislav Mihajlović Mihiz” za dramaturgiju i Sterijina nagrada za najbolju savremenu predstavu (Pomorandžina kora i Poslednje devojčice), Nagrada publike za najbolju predstavu za Kao da kraj nije blizu i Svet bez žena.

Nikola Zavišić, pozorišni je reditelj, dramaturg, pisac i dizajner svetla. Magistrirao je pozorišnu režiju (2003) i diplomu režije i dramaturgije (2000) na Praškoj akademiji scenskih umetnosti (DAMU), na odseku za Alternativno i Lutkarsko pozorište. Dobitnik je mnogih nagrada za najbolju režiju, najbolju predstavu, najbolji dizajn svetla, na različitim festivalima u zemlji i inostranstvu (Kotorski festival pozorišta za djecu, Susreti profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije – Novi Sad, Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, Festival Zlatni Lav, Umag, Hrvatska, TIBA festival Beograd, ASSITEJ festival profesionalnih kazališta Hrvatske, Čakovec, Festival antičke drame STOBI u Makedoniji, Festival Dani komedije u Jagodini, Teatar Fest „Petar Kočić“ u Banja Luci itd.) i mnogih nominacija za pozorišni rad u raznim zemlje. Bavi se režijom lutkarskih predstava u pozorištima za decu i mlade u regionu.