Skip to main content
Braziliana

BRAZILIJANA

Muzički ciklus u Srbiji i Crnoj Gori

ArtLink u saradnji sa Ambasadom Brazila kroz koncerte i radionice predstavlja muziku dva najznačajnija brazilska kompozitora Karlosa Gomeša i Vila-Lobosa.

Ciklus radionica i koncerata biće predstavljen u Novom Sadu, Kragujevcu, Beogradu i Crnoj Gori.

Antonio Karlos Gomeš (Antônio Carlos Gomes, 1836–1896), je najistaknutiji brazilski kompozitor romantičnog perioda, jedini kompozitor koji nije bio iz Evrope, a bio je prihvaćen i uspešan kao operski kompozitor u Italiji, tokom „zlatnog doba opere“. Komponovao je opere u italijanskom stilu sa nacionalnim temama.

Heitor Vila-Lobos (Heitor Vila-Lobos, 1887–1959) brazilski kompozitor, dirigent, folklorista, učitelj, najveća muzička i javna ličnost u Brazilu, koja je na svaki mogući način doprinela razvoju brazilske muzičke kulture. Postao je poznat po sintezi stilskih karakteristika brazilske narodne i evropske akademske muzike.

Prvi ciklus radionica se realizuje u saradnji sa Asocijacijom gitarista Vojvodine na Sceni za mlade u Kulturnom centru Novog Sada, 17, 18. i 19. aprila.

Pijanistkinja Julija Bal će u petak 19. aprila u 16 časova održati i predavanje i prezentaciju aranžmana gitarskih Etida Vila-Lobosa za klavir.

Koncert mladih umetnika održaće se u Gradskoj kući u Novom Sadu 19. aprila u 19 časova. A gost koncerta biće i pijanistkinja Julija Bal. Na programu će biti Sonata za gudače Karlosa Gomeša, kao i Etide za gitaru Vila-Lobosa.

Nakon koncerta u Novom Sadu slede radionice i koncert u Kragujevcu na Đačkom trgu 17. maja, u Beogradu dva koncerta, na Beogradskoj tvrđavi na Platou kod Pobednika 21. juna i 7. septembra u naknadno najavljenom prostoru.

ArtLink poziva mlade umetnike soliste i ansamble da se prijave za radionice na office@artlink.rs. Prijava za radionice u Novom Sadu je do 15. aprila, Kragujevcu do 10. maja i u Beogradu do 1. juna za mlade umetnike, za soliste i ansamble. Najbolji izvođači biće pozvani da nastupe na XII ArtLink festivalu 2024.

Muzički ciklus BRAZILIJANA u Srbiji i Crnoj Gori održava se uz podršku Ambasade Brazila i u saradnji sa Kulturnim centrum Novog Sada, Grada Novog Sada, Asocijacijom gitarista Vojvodine, Muzičkom školom „Dr Miloje Milojević” iz Kragujevca, Beogradskom tvrđavom, muzičkim školama u Beogradu. Umetnički direktor je Jovanka Višekruna Janković.