Skip to main content

EntreQuatre

EntreQuatre
LOS SONIDOS DE LA TIERRA – ZVUCI ZEMLJE

Kvartet klasičnih gitara iz Španije

Kvartet klasičnih gitara iz Španije EntreQuatre koncertom Zvuci zemlje nakon gostovanja u Tuzli nastavlja putovanje po Balkanu i obeležava četiri decenije svog postojanja koncertom u Beogradu u Jevrejskom kulturnom centru u subotu 11. maja u 19 časova.

EntreQuatre gitarski kvartet, sa sedištem u Oviedu, Asturija, Španija osnovan je još 1984. godine i od tada neprekidno nastupa širom sveta. U godini dvadesetpetogodišnjice rada, 2009. kvartet je dobio nominaciju za Latin Grammy Awards.

Danas, internacionalna istorija EntreQuatre pokriva više od 40 zemalja na 4 kontinenta sa prisustvom u vodećim međunarodnim dvoranama: Carnegie Hall u Njujorku, National Auditorium i Reina Sofia Auditorium u Madridu, Lutosłavski Hall u Varšavi i National Auditorium u Braziliji…

EntreQuatre je inspirisao stvaranje novih dela za četiri gitare – više od sto posvećenih i premijerno izvedenih dela velikih španskih i latinoameričkih kompozitora, donoseći nove trendove i kompozicije na savremenoj muzičkoj sceni XX i XXI veka, koje izvode i drugi kvarteti.

2022. godine kvartet je napravio svetsku turneju povodom 500 godina od prvog obilaska sveta Magelana i Elkana, koju je realizovala španska vlada, nastupajući na glavnim mestima u kojima je čuvena ekspedicija boravila, sa snimanjem dokumentarnog filma „Amarras“ u Ognjenoj zemlji.

EntreQuatre nastavljaju da rade na polju istraživanja za oporavak i izvođenje originalnih istorijskih dela za kvartet gitara prestižnih i relevantnih autora za istoriju muzike.

Kvartet čine Manuel Paz, Seila González, Jesús Prieto i Carmen Cuello.

Ambasada Španije u saradnji sa Jevrejskim kulturnim centrom uz podršku ArtLink festivala.

www.entrequatre.org