Skip to main content
Geocuvari japanski ambasador

Igraj za prirodu

Promocija novog regionalnog edukativnog programa za decu – Geo čuvari – Igraj za prirodu, koji ArtLink, umetnička asocijacija u saradnji sa kompanijom Mitsubiši sprovodi u pet gradova u regionu u u saradnji sa Ambasadama Japana

OS Ribnikar
U beogradskoj osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, u prisustvu Ambasadora Japana promovisan je novi edukativni program u vidu igre – Igraj za prirodu u realizaciji umetničke asocijacije ArtLink i Mitsubiši korporacije.

Inicijator projekta Jovanka Višekruna Janković, umetnički direktor ArtLink-a, izjavila je da umetnici, kao stvaraoci, imaju ogromnu društvenu odgovornost da podstaknu pozitivne promene u svom neposrednom okruženju i društvu u celini. Zbog toga ArtLink sa svojim partnerima pored festivalskog koncepta Umetnici za prirodu, osmišljava programe namenjene deci kao što je ovaj, regionalni koji se sprovodi u pet gradova u regionu.
Šef ekspertskog tima professor Miloš Banjac koji je pripremio teme i pitanja objasnio je:

„Osnovni cilj ove igrice je da najmlađim osnovcima, učenicima prvog i drugog razreda, približi osnovne pojmove iz eklologje i stvori svest o potrebi čuvanje životne sredine. Kroz igru, oni se upoznaju sa pojmomrazgradnje, pojmom reciklaže i pojmom obnovljivih i neobnovljivih izvora energije. Naučiće da predmeti i stvari od plastike i stakla bačeni u prirodu u njoj ostaju kao đubre stotinama, pa i hiljadama godina. Takođe, naučiće da se njihovim prikupljanjem ili razdvajanjem pre bacanja, oni mogu ponovo koristiti – što istovremeno doprinosi i čistijijoj okolini i smanjenju korišćenja prirodnih resursa za njihovu proizvodnju. Konačno, naučiće da su Sunce, vetar i voda obnovljivi izvori energije, a da su nafta, gas i ugalj neobnovlji izvori energije i da se njihovim korišćenjem se zagađuje životna sredina.“

Ilustracije i dizajn osmislio je kreativni tim ArtLink-a – umetnici Jakša Vlahović, Marija Dokmanović i Ana Mari Banjac.
Promociji igre prisustvovao je Ambasador Japana u Srbiji, NJ.E. Takahito Kacumata koji je pobednicima igre uručio nagrade i izjavio:

„Mislim da je veoma važno prepoznati da su ekološki problemi bliski svima nama kroz obrazovanje u ranom detinjstvu. Nadam se da će kroz ovu radionicu o očuvanju životne sredine koju Mitsubiši Korporacija zajedno sa Artlink-om deca u Srbiji postati svesna da svojim delovanjem mogu da unaprede očuvanje životne sredine. Ove godine se navršava 140 godina od prijateljstva započetog 1882. godine razmenom pisama između japanskog cara Meiđija i srpskog kralja Milana Obrenovića. U ovoj nezaboravnoj godini sa zadovoljstvom prisustvujem realizaciji radionice korisne za edukaciju o očuvanju životne sredine. Želeli bismo da podržimo i očekujemo sposobnost dece da uče kako bismo narednu prekretnicu proslavili u boljem okruženju.“

Na pitanje o poslovanju i aktivnostima Mitsubiši Korporacije u vezi sa zelenom ekonomijom i pitanjima zaštite životne sredine u regionu, direktor kompanije u Beogradu, g. Jano Takamasha, istakao je:

„Mitsubiši korporacija nastoji da obezbedi optimalna rešenja za društvene potrebe. Što se tiče zelene ekonomije i pitanja zaštite životne sredine, Mitsubiši korporacija (MC) je uspostavila nove ciljeve smanjenja emisija gasova staklene bašte (GHG) i smernice za ulaganja u okviru svoje mape puta ka društvu neutralnom ugljeniku, objavljenom u oktobru prošle godine i planira da uloži 2 triliona JPI do FG 2030. da prepolovimo emisiju GHG i stvorimo lance snabdevanja za izvore energije sledeće generacije, naša aktivnost na ovom kursu uključuje projekte kao što su izgradnja vetroelektrana na moru, ulaganja u tehnologiju za hvatanje ugljenika, itd. Pošto Mitsubiši korporacija veruje u stvaranje vrednosti među ljudima, baš kao što je ovaj projekat u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar koji će biti implementiran iu regionu, jednako važan kao i stvaranje vrednosti u poslovanju za postizanje ugljen-neutralnog društva, MC je uključen u širok spektar aktivnosti kako bi pomogao da se poveća svest I razumevanje za očuvanje životne sredine kroz projekte širom sveta, kao što je konzervacija koralnih grebena na projektima u Japanu, Sejšelima i Australiji, kao i projektima obnove tropskih šuma u Maleziji, Brazilu i Keniji.“

ArtLink info

 

 

 

 

geocuvari

 

 

 

 

Promocija igre u Skoplju u OŠ Vasil Glavinov u prisustvu Ambasadora Japana za Severnu Makedoniju Nj.E. Sawada Hironori, direktora Mitsubishia Yano Takamasha, direktorke škole Elite Demiri, Visara Ganiua, predsednika opštine Čair i direktorke projekta Jovanke Višekruna Janković.