David Horvat

David Horvat, violina

David Horvat je dobitnik nagrade
ArtLink - Société Générale najperspektivniji mladi muzički umetnik za 2014. godinu

 

DAVID HORVAT, rođen je u Holandiji 11.11.1997. u porodici profesionalnih violinista. Sa nepunih 7 godina preseljava se u Srbiju, gde započinje svoje muzičko obrazovanje u Školi za muzičke talente u Ćupriji, u klasi prof. Vladislava Bobića.

Nakon samo nekoliko meseci, ovaj mališan pokazao je izuzetnu nadarenost u izražavanju muzike na svom instrumentu. Već na drugoj godini sviranja, David počinje da koncertira kao solista uz pratnju orkestra svoje škole, na koncertima u zemlji i inostranstvu. Tokom svog četvorogodišnjeg školovanja u Srbiji, kao učesnik nekoliko nacionalnih i međunarodnih takmičenja, David je osvojio sledeće nagrade:

I nagrada, Republičko takmičenje, Beograd 2006.

I nagrada, Festival gudača, Sremska Mitrovica 2006.

I nagrada, takmičenje “Mali virtuoz”, Beograd 2006.

I nagrada, Međunarodno takmičenje “Petar Toškov”, Beograd 2006.

I nagrada, Takmičenje gudača Niš, 2007.

I nagrada, Međunarodno takmičenje “ Jaroslav Kocijan”, Usti nad Orlici,Češka 2007.

Laureat, Festival gudača, Sremska Mitrovica 2007.

Laureat, Međunarodno takmičenje “Petar Toškov”, Beograd 2007.

II nagrada, Takmičenje mladih violinista Hag, Holandija, 2008.

Laureat, Republičko takmičenje, Beograd 2008.

Krunom ovih takmičenja smatra se prva nagrada na Kocijanovom takmičenju u Češkoj.

Još kao desetogodišnjak, David je gostovao u Švedskoj (Trolheten), gde je publici predstavnjen kao “čudo od deteta iz Srbije”, a 2008. godine nastupio je kao solista u Holandiji, sa Orkestrom provincije Brabant iz Ajndhovena (Het Brabants Orkest - Eindhoven), kao najmlađi solista ikada.

Nakon uspešno položene audicije u novembru 2007. godine, David je u septembru 2008. godine postao učenik čuvene Menjuhinove škole iz Londona. Ta škola je obezbedila stipendiju za školovanje tada desetogodišnjeg dečaka, kao prvog učenika koji dolazi iz Srbije. To je internacionalna škola, sa odabranim darovitim učenicima iz celog sveta.

David se već sedam godina školuje u Londonu i uspešno odgovara visokim zahtevima koji se pred njega postavljaju, a na violini, u klasi profesorke Nataše Bojarski, veoma uspešno napreduje. Redovno nastupa na koncertima učenika Menjuhinove škole i postaje miljenik i tamošnje publike. Koncerti u Londonu, u Menuhin holu, kao i Royal Albert holu, sastavni su deo njegovog muzičkog napredovanja. Sa orkestrom škole i kao solista, koncertirao je na turnejama u Švajcarskoj i Holandiji. Davidovo školovanje upotpunjeno je pohađanjem letnjih seminara kod čuvenih violinskih pedagoga.

.U aprilu 2013.godine David se predstavio beogradskoj publici solističkim koncertom u Centru lepih umetnosti “Gvarnerius” i tom prilikom je pokazao izuzetan tehnički nivo, koji mu omogućava nesmetano muzičko izražavanje na najvišem nivou. Takođe, u decembru 2013. na proslavi 40 godina od osnivanja Škole za muzičke talente, u Velikoj Sali Kolarčeve zadužbine, nastupio je kao solista uz pratnju orkestra.

U decembru 2014. ArtLink je Davidu Horvatu dodelio nagradau ArtLink najperspektivniji mladi umetnik u Srbiji na koncertu u Skupštini grada, i zahvaljujući kojoj je David odsvirao tradicionalni Novogodišnji koncert u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Ako ovako nastavi, pred ovim mladim violinistom je budućnost svetskog glasa.