Pavle Krstić


Pavle Krstić, klavir

 
 

Pavle Krstić je dobitnik nagrade
ArtLink najperspektivniji mladi muzički umetnik
za 2016. godinu

 

 

Pavle Krstić je rođen 1998. godine. Student je IV godine osnovnih studija klavira u klasi Prof. Pavela Gililova na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu. Srednju muzičku školu je završio u klasi Milene Apić u Novom Sadu. Od ove školske godine zaposlen je kao asistent na Univerzitetu Mocarteum za predmete Muzički oblici i Analiza.
 
Pavle je izveo više solo resitala, prvi sa 12 godina. Nastupao je kao solista na značajnim manifestacijama u oko 20 različitih zemalja. Prvi nastup sa orkestrom je imao sa 10 godina na otvaranju Svetske konferencije klavirskih pedagoga u Novom Sadu, a izdvajaju se i integralno izvođenje oba Šopenova koncerta u Kolarčevoj zaduđbini sa diregentom Pavlom Medakovićem i orkestrom MO "Stanislav Binički“ 2016. godine, nastup sa Nacionalnom Filharmonijom Ukrajine i dirigentom Mikolom Dadjurom kao i sa Baku Filharmonijom i dirigentom Ovidiu Balanom. Kao kamerni muzičar sarađivao je sa Fedorom Rudinom, Irenom Josifoskom, Jukiko Uno, Petrom Pejčićem i drugim.
 
U saradnji sa Institutom za novu muziku u Salcburgu izvodi dela savremenih kompozitora. Takođe je učestvovao na mnogim muzičkim festivalima kao što su "Vienna Young Pianists", "Neuhaus" u Moskvi, "Astana Piano Passion" u Kazakhstanu, "Next Generation" u Švajcarskoj, "Spazio Klassik" u Bolcanu, “Note d’estate” u Italiji, "International Music Festival 2017" u Holandiji, "Ljubljana festival" u Sloveniji, "ArtLink Festival" i "Liszt Music Fest" u Srbiji...
 
Pavle Krstić je dobitnik Nagrade "ArtLink - Societe Generale, najperspektivniji mladi muzički umetnik u Srbiji" u 2016. i kao deo te nagrade izdao svoj prvi CD. Dobitnik je i drugih stipendija i nagrada za najtalentovanije učenike od strane sledecih institucija: Vlada Republike Srbije, "World Piano Teachers Association'', "Mozarteum University" Salzburg, "Junior Piano Academy Eppan", "Wilhelm Kempff Academy" Positano, "Académie de Musique de Lausanne“, "Lansum Music Scholarship" Los Angeles IPC, "International Music Academy" iz Kneževine Lihtenštajn gde redovno učestvuje na intenzivnim nedeljama i aktivnostima Akademije. Takođe je učesnik i drugih akademija kao što su: "International Mendelssohn Academy" u Lajpcigu, "International Music Academy Enharmonia" u Španiji, "Accademia Internazionale di Musica di Cagliari" na Sardiniji, 'Mozarteum International Summer Academy" u Salcburgu, itd. Pohađao je više majstorskih kurseva kod renomiranih pijanista i pedagoga kao što su: Pavel Gililov, Stanislav Judenič, Kristiane Karajeva, Andrea Bonata, Ferenc Radoš, Arbo Valdma, Rita Kinka, Dorian Leljak, Tatiana Zelikman, Natalia Trul, Jovanka Banjac, Suzana Špeman, Snežana Panovska...
 
Pavle je osvojio preko 30 nagrada na domaćim i međunarodnim pijanističkim takmičenjima. Najznačajnije su: I nagrade na Republičkim takmičenjima muzičkih i baletskih škola Srbije (2007, 2009, 2011), I nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Zlatko Grgošević u Zagrebu (2008), III nagrada na međunarodnom takmičenju ”Virtuosi per musica di pianoforte” u Usti nad Labem u Češkoj Republici (2009), I nagrada na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu (2010), I nagrada na 7. "Međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste EPTE Hrvatske" u Osijeku (2011), III nagrada na međunarodnom takmičenju ”Concours international de piano Lagny-sur-Marne” u Francuskoj (2013), DIPLOMANT nagrada na prestižnoj manifestaciji ”IV Neuhaus festival” u Moskvi (2013), SREBRNA MATRJOŠKA na ”Boljšoj festivalu” na Mokroj Gori (2014), III nagrada na 10. međunarodnom takmičenju ”Chopin Golden Ring” u Sloveniji (2014). Pobednik je i dobitnik nagrade JUNIOR PRIZE na ”Junior Piano Academy Eppan” u Italiji (2015). Laureat je konkursa "Vladimnir Horovic" u Kijevu (2016). Dobitnik je II nagrade i Specijalne nagrade za najbolje izvedeno savremeno delo na "International Piano Competition for Young musicians" Enshede u Holandiji (2016).