četvrtak, 20 april 2017 11:00

Dobitnici etikete EFFE sa zapadnog Balkana 2017-2018

Beograd, 
Četvrtak, 20 april 2017. god.

 

Dobitnici etikete EFFE
sa zapadnog Balkana 2017-2018

 

 
 
 
Evropska asocijacija festivala (EFA), nosilac projekta "Evropa za festivale, festivali za Evropu", objavila je spisak dobitnika etikete EFFE za 2017/2018. godinu,  a među njima je čak 45 festivala iz regiona Zapadnog Balkana, uključujući i komercijalne i turističke, i umetničke, međunarodno već prepoznatljive, kao i manje manifestacije.
 
Za etiketu EFFE odabrano je čak 30 festivala iz Srbije, te pet iz Bosne i Hercegovinesedam iz Crne Gore i dva iz Albanije, saopštio je ArtLink, partner Evropske asocijacije festivala za Zapadni Balkan.
 
Festivali su odabrani nakon detaljne evaluacije, koja je bila poverena nacionalnim ekspertima i evropskom žiriju.
 
Prema obrazloženju međunarodnog žirija EFA, kriterijumi su se odnosili pre svega na predanost humanosti i inkluzivnost.
 
“Upravo neopipljivi deo vrednosti umetnosti, za Evropu, leži u njenoj etičkoj velikodušnosti, a to je ono za šta se zalaže EFFE etiketa. Ove godine žiri je tumačio porodicu EFFE festivala sa inkluzivne tačke gledišta, prihvatajući njenu raznovrsnost od komercijalnih i turističkih, do umetničkih festivala, preko prepoznatljivih međunarodnih festivala, do amaterskih blaga, vodeći se predanošću festivala humanom i inkluzivnom društvu. Prepoznajući činjenicu da će EFFE etiketi biti potrebno dalje usredsređivanje, žiri je uveren u zajedničke ciljeve EFFE: da prigrli i udahne Evropu kao ideju zajedništva i uzajamnog razumevanja i odgovornosti prema svetu”, navedeno je u obrazloženju.
 
Umetnička direktorka ArtLinka Jovanka Višekruna Janković saopštila je da je međunarodni žiri, sa punim ubeđenjem, pružio raznovrsnim festivalima priliku da postanu deo nove festivalske zajednice i u njoj napreduju. 
 
Impresioniran posvećenošću festivala iz regiona evropskom festivalskom pokretu, žiri je EFFE etiketom za 2017-2018. godinu ne samo odao priznanje najizuzetnijim festivalima Evrope, već je pozvao dobitnike da se priključe zajedničkom pokretu festivala za mir, solidarnost, umetnost, umetnike i otvorene razgovore, istakao je ArtLink.
 
Na otvoreni poziv za etiketu EFFE prijavilo se na stotine festivala iz Evrope, a za dobitnike tog priznanja EFA će organizovati konferenciju od 3. do 6. maja u Visbadenu, na kojoj će imati priliku za umrežavanje i sklapanje partnerstava.
 
Nosioci EFFE etikete za 2017-2018. godinu iz Srbije su: ArtLink festival mladih talenata, Belgrade Design Week, Gitar art festival, Cinema City u Novom Sadu, Electe Subotica, Festival evropskog filma Palić, Fеstivаl Belgrade Saxpirience, Dani orgulja, Green Fest, Međunarodni festival harfe, Međunarodni pozorišni festival “Slavija”, Radost Evrope, Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS), Nušićijada, Operosa, Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica, Summer3p Palić, Internacionalni džez festival u Kragujevcu, festival “Krokodil”, Festival poezije "Trgni se! Pozija!", Pozorišni maraton Sombor, Zmajeve dečje igre, Nova festival, Festival kamernih horova Kragujevac, Gitarijada Zaječar,  Međunarodni folklorni festival ORFEO, Festival “Biserna grana”, Festival “Baby Exit”, Beogradski irski festival i FESTar Dancing Days.
 
Iz Albanije: International Albanian Brass Festival i Tirana Internationala Guitar Fest.
 
Iz Bosne i Hercegovine eitektu EFFE dobili su: Festival bosanske drame i autora Zenica, Festival moderne umetnosti "arTz", Međunarodni festival "Sarajevska zima", Pozorišni festival "Petar Kočić" i Tuzla Film Festival.
 
Iz Crne Gore su odabrani: Festival internacionalnog altenativnog teatra – FIAT, Cucka jeka, Guitar Art Summer Fest, Festival tamburaških orkestara, Festival pozorišta za decu Kotor, Operosa Foundation Festival i Podgorica Film Festival.
 
 
 

  

Promocija EFFE Etikete u Srbiji 2015. godine

Skupština grada
Utorak, 29. septembar 2015. god.

Promocija EFFE projekta i dobitnika EFFE Etikete u Srbiji 2015. godine

U Beogradu je 29. septembra u Skupštini Grada Beograda u organizaciji Delegacije EU u Srbiji i ArtLink održana svečana promocija EFFE – Evropa za festivale, festivali za Evropu - projekta koji je inicirala Evropska asocijacija festivala, uz podršku Evropske komisije.

Šef delegacije EU u Srbiji, ambasador Davenport uručio je EFFE sertifikate za 2015-2016 godinu za dvadeset dva festivala iz Srbije koji su time postali deo velike evropske mreže festivala.

„EFFE inicijativa je veoma značajna za evropske festivale, a meni je posebno drago što je Srbija – posredstvom ArtLink asocijacije – odlučila da učestvuje u ovom pilot projektu Evropske unije. Dvadeset dva festivala iz Srbije su sada ponosni nosioci EFFE etikete za 2015-2016. godinu. Srbija, inače poznata po kulturi festivala širom sveta, je ovim dodatno utvrdila svoje mesto na evropskoj kulturnoj mapi”, rekao je ambasador Davenport.

„Ovo je svakako značajan uspeh za Srbiju i za ArtLink koji je, kao partner Evropske asocijacije festivala, uspeo da omogući festivalima iz Srbije da se priključe ovom projektu. Srbija je jedina zemlja iz regiona koja je pristupila ovom projektu, koji je inače modeliran za države EU, i time je dvadeset dva festivala iz Srbije uspelo da dobije EFFE etiketu u prvoj generaciji primalaca, za 2015-2016 godinu”, izjavila je Jovanka Višekruna Janković, direktor ArtLink asocijacije.

Događaj u Beogradu usledio je neposredno posle gala događaja održanog u Parizu 27. septembra na kome su bili predstavljeni dobitnici EFFE etiketa i u okviru koga je dodeljeno 12 nagrada za 12 festivala.  Na gala događaju u Parizu je, pred oko 300 direktora evropskih festivala, bila predstavljena i mlada umetnica iz Srbije, laureat prestižne nagrade „ArtLink – Sosiete Generale najperspektivniji mladi umetnik u Srbiji“ za 2013. godinu – violončelistkinja Irena Josifoska.

Događaju u Skupštini Grada prisustvovali su predstavnici festivala, kulture, umetnici i predstavnici diplomatskog kora. Nakon koktelaobeležen je početak ArtLink festivala mladih talenata koncertom AronaKiesa(klarinet) i Nataše Starčević (klavir) koji su izvodili dela Bramsa, Vebera, Šumana i Pulanka. ArtLink festival mladih talenata se održava u nekoliko koncertnih prostora u Beogradu i Novom Sadu od 29. septembra do 11. oktobra 2015. godine.

Više o EFFE projektu:

EFFE  predstavlja portal za građane, ali i organizatore kako bi otkrili i priključili se evropskim festivalima. Ova platforma povezuje festivale koji su duboko posvećeni umetnosti, svojim zajednicama i evropskim vrednostima. EFFE odaje veliko priznanje visokom kvalitetu festivala u njihovom svakodnevnom radu u lokalnim zajednicama širom Evrope.

Nakon otvorenog poziva da se prijave za EFFE etiketu, u leto 2014. godine, na stotine festivala odazvalo se da pokaže da odgovara kriterijumima ovog priznanja: posvećenost umetnosti, uključivanje zajednice i međunarodni i lokalni značaj jednog festivala. Nacionalni koordinatori projekta angažovali su festivale u svakoj zemlji da apliciraju, a ove aplikacije predstavljene su međunarodnom žiriju koji ih je nominovao za etiketu maja ove godine.

Dobitnici EFFE Etikete iz Srbije:

 1. ArtLink Festival mladih talenata
 2. Belgrade Design Week
 3. BITEF
 4. Beogradski Jazz Festival
 5. Cinema City Festival
 6. Electe Subotica
 7. Desiré Central Station Festival
 8. Festival Evropskog filma Palić
 9. Festival koreografskih minijatura
 10. FеstivаEURO-IN FILM
 11. Guitar Art Festival
 12. International Easter Festival for Children Bosilegrad
 13. Green Fest
 14. Međunarodni festival harfe
 15. Međunarodni pozorišni festival SLAVIJA
 16. Radost Evrope
 17. Nišvil jazz festival
 18. Novosadske muzičke svečanosti - NOMUS
 19. Nušićijada Festival
 20. Operosa Festival
 21. Međunarodni Festival pozorišta za decu Subotica
 22. Summer3p Palic Music Festival

 

Last modified on nedelja, 10 februar 2019 12:00