subota, 22 jun 2019 20:00

Veče portugalske muzike: “O Porto Romântico & Viana da Mota”

 

Veče portugalske muzike

“O Porto Romântico & Viana da Mota”

 

Konak kneginje Ljubice, Kneza Sime Markovića 8

 

 

Sofia Laurenco, klavir, Portugal

Sofia Lourenco, klavir, Portugal

 
Tokom protekle dve decenije, Sofia Lourenco je odgovorna za veliki broj važnih diskografskih priloga portugalskom muzičkom nasleđu. Najviše hvale u časopisima Diapason d'Or 2016 i Pianiste 2016, CD „Portugalska klavirska muzika: Daddi / Viana da Mota“ od strane Velikog klavira; album posebno naglašava Dadijeve prve pijanističke snimke https://www.naxos.com/ecard/grandpiano/GP725/.
 
Uživa aktivnu karijeru kao izvođač u Portugalu i inostranstvu, sa nizom ostvarneih snimaka, 1999. „Savremeni portugalski kompozitori“ muzika za solo klavir, 2002. „Estudos e Toccatas“Carlos Seixas i Domingos Bomtempo, 2008. godine „Porto Romantico: Mazurkas e Romanzas“, i Duo pour une Pianiste (Devet skica za jednog pijanistu), 2012. godine za Disklavier, od Jean-Claude Risset-a (njoj posvećena svetska premijera).  
 
Sofia Lourenco je rođena u Oportu, gde je završila diplomske studije na Konzervatorijumu i Univerzitetu. Od desete godina bila je učenica Helene Sa e Costa (1913-2006.), a vodilo ju je i nekoliko istaknutih pijanista, među kojima su bili Laslo Simon, Georg Sava, Sekueira Kosta, Vitalij Margulis i Alicia de Laroha. Diplomirala je kao solista na Berlinskom univerzitetu umetnosti i dobila stipendiju fondacije Calouste Gulbenkian. Od 1991. godine je profesor klavira na Escola Superior de Música e Artes do Espetáculo, na Politehnici u Oportu. Diplomirala je muziku i muzikologiju na Univerzitetu Evora 2005. godine pod vodstvom Rui Vieira Nery i Ulrich-a Mahlert-a. Od 2007. godine član je Istraživačkog centra za nauku i tehnologiju umetnosti - CITAR, gde je završila postdoktorske studije muzike i sistematske muzikologije. Od nedavno je članica Istorijskih i kulturnih studija u muzici INET-MD (Universidade Nova de Lisboa).

 


MESTO ODRŽAVANJA KONCERTA:

Konak Kneginje Ljubice

Kneza Sime Markovića 8

 


 

DOBRODOŠLI!

 

Last modified on ponedeljak, 17 jun 2019 09:46