Vojin Kocić

Vojin-Kocic

Vojin Kocić, klasična gitara

Vojin Kocić, klasična gitara

Vojin Kocić, dobitnik nagrade ArtLink Najperspektivniji mladi umetnik u Srbiji u 2010. godini, rođen je 1990. godine u Smederevu, gde je klasičnu gitaru počeo da uči kod  profesora Jovice Miloševića. U Beogradu je završio srednju muzičku školu „Josip Slavenski“ u klasi profesora Darka Karajića, diplomirao je na na Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Srdjana Tošića, a trenutno je na poslediplomskim studijama u Cirihu u Švajcarskoj.

Na nacionalnim takmičenjima osvojio je sedam prvih i specijalnih nagrada, a posebno su zapaženi uspesi na evropskim takmičenjima za mlade gitariste: četiri prve i specijalne nagrade na „Guitar art – festivalu u Beogradu, prve i specijalne nagrade na „6. Anna Amalia competition - 2003“ u Waimaru, na 3. Evropskom takmičenju „Andreas Segovia - 2004" u Velbertu, kao i prvo mesto i specijalna nagrada na međunarodnom takmičenju „I Guitar Festival - 2007”, u Splitu.

Svoje najveće uspehe, Vojin je ostvario na prestižnim internacionalnim takmičenjima bez starosne granice: 35. međunarodo takmičenje muzičke omladine „Jeunesses musicales - 2005", Beograd (treće mesto, prva nagrada publike); „I Guitar festival - 2007“, Split, (prva nagrada, specijalna nagrada); „Guitar art - 2008.” festival, Beograd, (prva nagrada); 38. International Classical Guitar Competition „Michele Pittaluga“- Alessandria, Italija, 2005, 2006. godine (kao polufinalista, dva puta je nagrađen je školovanjem na Muzičkoj akademiji Chigina, u klasi Oscara Ghiglie); 28. Incontri chitaristici di Gargnano, 2008. godine, u Garnjanu, Italija (prva nagrada); 11. Classical Guitar Festival John Duarte, Rust, Austria, 2009. godine (prva nagrada); Concorso Internazionale di Chitarra classica „Ruggero Chiesa” – Citta di Camogli 2010, (prva nagrada, specijalna nagrada); International Classical Guitar Competition Karl Scheit, Wien, 2010. godine (treća nagrada, specijalna nagrada) i drugi.

Održao je preko trideset solističkih koncerata u zemlji i inostranstvu, kao i zapažene koncerte sa najboljim srpskim orkestrima („Simfonijski orkestar RTS“, „Sveti Đorđe“, „Dušan Skovran“), a sa samo trinaest godina nastupao je u „Sava – centru” sa kamernim orkestrom „Atina Kamerata“ iz Atine. Nastupao je i na Prvom Kraljevskom koncertu u čast prestolonaslednika Karađorđevića.

Vojin je za postignute uspehe nagrađen Svetosavskom poveljom za 2007. godinu, nagradom „Beogradski anđeo“ i nagradom Fonda za mlade talente Republike Srbije u 2006. godini.
 
Pohađao je sa velikim uspehom majstorske kurseve kod najpoznatijih svetskih gitarista i učitelja klasične gitare: Oscar Ghiglia, Hubert Kappell, Pepe Romero, Costas Cotsiolis, Pavel Steidl, Leo Brower, Carlo Marhcione, Tillman Hoppstock, Zoran Dukic, Marco Tamayo, Dusko Bogdanovic, Judicael Perroy, Goran Krivokapić, Edin Karamazov, Miroslav Tadic, Denis Azabagic, Sante Tursi, Laura Young , Pablo Marquez, Suzana Prieto, Tomaž Rajterič, Darko Karajić, Boško Radojković, Zoran Krajišnik, Vera Ogrizović, Srdjan Tosić, i drugih.