Stanko Madić

Stanko-Madic

Violina

Stanko Madić je rođen u Beogradu 1984. godine. Violinu počinje da uči sa 6 godina kod prof. Roberta Toškova u školi „Stanislav Binički”. Od 1995. godine prelazi u nižu a potom i srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac” gde nastavlja rad sa prof. Dejanom Mihailovićem. Sa 14 godina upisuje FMU u klasi prof. Mihailovića. Diplomira sa 17 godina kao student generacije i nagradama za najboljeg studenta gudačkog odseka iz fondova „Merima Dragutinović” i „Meri Žeželj-Majer”. Na predlog stručne komisije dodeljuje mu se stipendija Kraljevskog doma Karadjordjevića. Magistarske studije završava u Novom Sadu na Akademiji Umetnosti sa 19 godina u klasi istog profesora. Od 2002. do 2008. godine radi na Akademiji u Novom Sadu kao asistent prof. Megumi Teshima (Japan), uporedo se usavršavajući na majstorskim kursevima poznatih svetskih violinista (Tretjakov, Midori, Peisahov, Vogler...). Januara 2012. godine u Nemačkoj završava Meisterklassestudium Drezdenske Visoke škole „Karl Maria von Weber” u klasi prof. Igora Malinovskog. Od 2008. do 2011. godine je član simfonijskog orkestra svetski poznate „Semper” opere, „Staatskapelle Dresden” u Dresdenu (Nemačka). Septembra 2011. godine, Stanko Madić postaje novi 1. Koncertmajstor Staatsphilharmonie Nürnberg (Državna Filharmonija Nirnberg, Nemačka). Prvi je violinista koji je osvojio to mesto u poslednjih 10 godina.

Laureat je i osvajač brojnih prvih i specijalnih nagrada međunarodnih takmičenja i festivala („Cirenie Talentov”, „Jaroslav Kocian", „Rodolfo Lipizer”, „Jeunesses Musicales”, „Petar Toshkov”, „Violine in Dresden” ...). Izabran je za Najperspektivnijeg mladog muzičkog umetnika Art-Link uz podršku Audi-ja, za koje tada snima promotivni CD. Nastupa kao solista, kamerni i orkestarski muzičar širom Evrope kao i u Aziji, Africi i Americi. Sarađivao je kao solista, kamerni i orkestarski muzičar sa najznačajnim umetnicima domaće i svetske scene (Z. Mehta, ser Colin Davis, M. Argerich, M. Pollini, M. Majski, J. Rahlin, J. Jansen, Midori, E. Axe, Lang-Lang, B. Suđić...).  

Kao solista nastupao je sa simfonijskim orkestrom RTS-a, Beogradskom Filharmonijom, Filharmonijom mladih „Borislav Pascan”, simf. orkestrom Doma Vojske „Stanislav Binički”, beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran”, „Mephisto Youth Symphony Orchestra”, Slovačkim Kamernim Orkestrom, St. Malo Symphony, Johannesburg Symphony Orchestra, Durban Symphony Orchestra, Bremer Philharmoniker, Staatskapelle Dresden i Staatsphilharmonie Nürnberg. Snimao je za RTS, RAI i MTV. Svira na violini Carlo Carletti iz 1908. godine, kroz podršku Commerzbank Nuremberg.