Mirjana Rajić

Mirjana-Rajic

Mirjana Rajić, klavir

„Mirjana Rajić poseduje veliki prirodni talenat, visoki profesionalni nivo i, za naše vreme, retku sposobnost izuzetnog kontakta sa publikom“ napisao je Lazar Berman 2003. godine.

Pijanistkinja Mirjana Rajić završila je nižu muzičku školu „Josif Marinković“ u klasi prof. Jasne Vukasović i srednju muzičku školu „Dr. Vojislav Vučković“ u klasi prof. Branislava Opačića. U tom periodu osvojila je nagrade na različitim takmičenjima i festivalima u bivšoj Jugoslaviji.

Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Srđana Grbića i paralelno u Minhenu na „Richard-Strauss“ Konzervatorijumu u klasi Biance Bodalie. Studije nastavlja kod legendarnog ruskog pijaniste Lazara Bermana, prvo na Visokoj školi za muziku „Franz Liszt“ u Vajmaru a zatim i na „Accademia pianistica“ u Imoli (Italija). Magistarske studije završila je na FMU u Beogradu i paralelno na Visokoj školi za muziku „Carl Maria von Weber“ u Drezdenu kod prof. Winfrieda Apela. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod Amadeusa Webersinkea, Rudolfa Kehrera, Michaela Dalbertoa i Andrew Balla.

Mirjana Rajić osvojila je više nagrada: na pijanističkom takmičenju u Minhenu 1997. prvu nagradu za Beethovenov klavirski koncert br.3 sa Minhenskim sinfonijskim orkestrom, na internacionalnom pijanističkom takmičenju u San Remu (Italija) 2000. godine osvojila je specijalnu nagradu, a 2002. godine osvojila je prvo mesto zajedno sa klarinetistom Andjei Maevskim na takmičenju INTRO-klassisk u Bergenu (Norveška).
Mirjana Rajić  nastupala je kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Italiji, Španiji, Norveškoj, Poljskoj, Litvaniji, Turskoj, Kini, Japanu, Singapuru i Americi. Gostovala je na renomiranim festivalima kao sto su: Dresdner Musikfestspiele, Moritzburg Festival, Klavierfestival Ruhr kao i na festivalima u Francuskoj, Italiji, Litvaniji i Srbiji. Sarađivala je sa dirigentima Rasmus Baumann, Kristian Commichau, Hans Herbert Jöris, Ekkehardt Klemm, Joshua Rifkin, Miloš Krejči, Aleksandar Damnjanović... Kao kamerni muzičar sarađivala je sa muzičarima kao što su Australian String Quartet, Pavel Berman, Quatuor "Ebène", Isang Enders, Saschko Gawriloff, David Geringas, Mikhail Ovrutsky, Ensemble Mediterrain, Mikhail Simonyan, Kai i Jan Vogler, Stana Krstajić, Stanko Madić, Ognjen Popović i drugi.

Udruženje umetnika „ArtLink” u Beogradu izabralo je Mirjanu Rajić za „Najperspektivnijeg mladog umetnika” u 2005. godini i time omogućilo izdavanje njenog prvog CD-a sa sonatama Mozarta i Schuberta. Njen resital sa Pijanističkog festivala Ruhr 2007. godine objavljen je kao "Portret CD". Novi solo CD sa delima Beethovena, Liszta i Prokofieva objavljen je 2012. godine u Drezdenu. Osim toga, Mirjana Rajić je snimala za Bayerischen i Suedwestrundfunk, kao i za Radio i Televiziju Srbije.

Od 2008. Mirjana Rajić predaje klavir kao docent na Visokoj školi za muziku „Carl Maria von Weber“ u Drezdenu i drži majstorske kurseve u Francuskoj i Srbiji.