Sanja Bizjak

Sanja-Bizjak

Sanja Bizjak, klavir

Rođena u Beogradu 1988. godine, Sanja Bizjak počinje da uči klavir u svojoj šestoj godini u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović” u Zemunu, gde završava nižu i srednju školu kod prof. Zlate Maleš.

U dvanaestoj godini postaje student Pariskog konzervatorijuma u klasi Žaka Ruvijea, kao stipendista francuske vlade i najmlađa u svojoj generaciji. Studije klavira i kamerne muzike završava sa Itamarom Golanom 2004. godine u Parizu, sa najvišom ocenom jednoglasnom odlukom žirija. Školovanje nastavlja sa Aleksandrom Sacem na Akademiji u Gracu i Elisom Virsaladze u Minhenu. Usavršava se sa uglednim muzičarima kao što su Moris Burg, Ferenc Radoš, Igor Lazko, Feliks Gotlib, Stanislav Počekin. Sanja je i stipendista „Royal College of Music” u Londonu gde se usavršava kod Dmitrija Aleksejeva.

Posle pobeda na mnogim pijanističkim takmičenjima za mlade pijaniste, osvaja drugu nagradu na takmičenju „Vladimiri Horovic” u Kijevu i dve specijalne nagrade na ARD takmičenju u kategoriji klavirskog dua sa svojom sestrom Lidijom. Sanja je svirala resitale u Evropi, SAD, Južnoj Americi i Japanu i imala nastupe sa Sinfonia Varsovia, Britten Sinfonia, l’Orchestre d’Avignon, l’Orchestre du Capitole de Toulouse, Esenskom i Beogradskom filharmonijom i Ukrajinskim simfonijskim orkestrom.

Sanja je imala svoj pariski debi u Auditorijumu Luvra 2006. godine i od tada je imala nastupe na festivalima kao što su BBC Proms, la Folle journée u Nantu, u Francuskoj, La Roque d’Anthéron, Nohant, Piano aux Jacobins u Tuluzu, u Francuskoj i BEMUS u Srbiji.

Svirala je u salama kao što su Royal Albert Hall u Londonu, Victoria Hall u Ženevi, Théâtre des Champs-Elysées, Cité de la musique, Sala Gaveau u Parizu, Palazetto Bru-Zane u Veneciji.

Sanja je snimala za 3Sat, BBC 3, RAI 2, SAT, TV France 3, France Musique i Mezzo, kao i CD za Francusku kuću „Mirare” sa delima Stravinskog u klavirskom duu sa Lidijom Bizjak, kao i dva nekomercijalna diska u istom duu – jedan za program „Déclic” Francuskog radia i drugi sa delima Mocarta, Šumana i Bramsa za fondaciju Meyer i Pariski konzervatorijum.
U aprilu 2013. godine Sanja je izdala svoj prvi CD gde je izvela Etide – slike opus 33 S. Rahmanjinova u izdanju francuske kuće „DiscAuverS”.

Sanja je bila laureat Natixis fondacije u Parizu od 2005. godine. Beogradsko udruženje umetnika ArtLink dodelilo joj je prestižnu nagradu ArtLink Najperspektivniji mladi umetnik u Srbiji u 2011. godini.

Izvodi iz kritika :

„Briljantan zvuk, precizni prsti i odlična sposobnost slušanja…”  - Independent (Anna Picard)

„…Izvrsne sestre iz Srbije, obe su veoma talentovane i prikazale su inventivnost i inteligenciju …” - Classical Source (Colin Clarke)

„…neverovatan šarm…” - The Guardian (Tim Ashley)