Irena Josifoska

Irena-Jofoska2b

Irena Josifoska, violončelo

Irena Josifoska je dobitnik nagrade
ArtLink - Société Générale najperspektivniji mladi muzički umetnik za 2013. godinu

 

Irena Josifoska, rođena je 31. maja 1996. godine u porodici muzičara. Violončelo je počela da svira sa pet godina u klasi svoje majke prof. Judit Niderholcer Josifoski, u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Osnovnu i srednju školu završila je sa Vukovom nagradom kao đak generacije. Muzičku školu je završila 2013. gresodine i upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Dejana Božića.
 
Osvojila je oko četrdeset nagrada i priznanja među kojima su najznačajnija: I nagrada na međunarodnom takmičenju za violončelo u Liezenu (Austrija), 2006. i 2012. godine; II mesto na najvećem međunarodnom takmičenju za mlade čeliste „Dotzauer“ u Drezdenu (Nemačka), 2009. godine; II nagrada na međunarodnom takmičenju „Herann“ u Usti nad Orlici (Republika Češka) 2005. godine, kada je bila najmlađi učesnik i 2011. godine na istom takmičenju; I nagrada na međunarodnom takmičenju „Petar Konjović” u Beogradu 2009. godine; I nagrada na međunarodnom takmičenju „Beogradski podijum mladih talenata“, 2009. godine (u konkurenciji svih gudačkih i duvačkih instrumenata i klavira); „Laureat” i 1. nagrada na Republičkom takmičenju muzičkih škola Srbije 2004. i 2008. godine, „Sprecijalna nagrada međunarodnog žirija“ i 1. nagrada na istom takmičenju 2008. i 2010. godine; I nagrada i „Laureat celog takmičenja“ dobila je na više domaćih takmičenja: Niš, Subotica, S.Mitrovica... Kao član različitih kamernih sastava dobitnica je prvih nagrada na više domaćih takmičenja.

Irena Josifoska je dobitnica više priznanja, kao što su: „Pokrajinska nagrada“ za mlade talente, 2005. godine; nagrada grada Novog Sada „Zlatno zvonce“ za postignute rezultate, 2006. godine; „Svetosavska nagrada“, najviše priznanje koje dodeljuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije, 2007. godine; nagrada „Stanojlo Rajičić” za najuspešniji koncert u sezoni 2009/2010 održan u „Galeriji SANU“ u Beogradu, po odluci stručnog žirija. Za postignute rezultate, više puta je nagrađivana od strane „Fonda za mlade talente Republike Srbije“, a trenutno je stipendista „Fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka Srbije“.

Od oko 400 javnih nastupa, od kojih su oko 50 resitali i solo nastupi uz pratnju eminentnih orkestara, posebno se izdvajaju: prvi solistički koncert  već u osmoj godini, zatim nastup na kraljevskom „Belom dvoru“ u Beogradu, kao i tri nastupa na koncertima u okviru „Čelo festa“ u Beogradu. Sa deset godina (2006. godine) nastupila je kao solista sa „Novosadskim kamernim orkestrom“ u novosadskoj Sinagogi, a sa istim orkestrom svirala je kao solista na turneji u deset gradova Vojvodine, 2008 godine.  U novembru 2008. godine nastupila je kao solista uz pratnju „Vojvođanskih simfoničara“ u novosadskoj Sinagogi. Početkom 2009. godine predstavljala je Srbiju kao solista sa „Evropskim omladinskim CEI orkestrom“ na turneji po Italiji i Republici Češkoj, a iste godine je nastupila kao solista uz pratnju orkestra na koncertu povodom obeležavanja 100 godina muzičke škole „Isidor Bajić”. U septembru 2009. godine, nastupila je uz pratnju Subotičke filharmonije u „Gradskoj kući” u Subotici i orkestra „Dušan Skovran“ na Kolarcu u Beogradu. 2010. godine nastupila je na koncertu povodom stogodišnjice rođenja kompozitora Stanojla Rajičića i bila predstavnik Srbije na 1. Balkanskom festivalu muzike u Tivtu. 2011. godine je kao solista imala turneju sa „Zrenjaninskim kamernim orkestrom“ u nekoliko gradova Vojvodine i u Rumuniji. U 2013. godini nastupila je kao solista uz pratnju „Vojvođanskog simfonijskog orkestra“ na koncertima u Subotici i Novom Sadu i sa „Banjalučkom filharmonijom“. Kao prvo violončelo učestvovala je u međunarodnom projektu „Triorca“ na koncertima u Engleskoj, Nemačkoj i Srbiji. U avgustu 2013. godine učestvovala je na međunarodnom „Muzičkom forumu“ u Trenti, Slovenija, koji drže profesori sa Bečkih univerziteta i koji sviraju u Bečkoj filharmoniji, za koji je odabrana u velikoj konkurenciji mladih violončelista iz celog sveta.

Pohađala je majstorske kurseve kod poznatih violončelista i pedagoga, kao što su: Marc Coppey (Francuska), Mineo Hayashi (Japan), Ištvan Varga (Mađarska), Ksenija Janković (Nemačka), Stefan Popov (Velika Britanija), Aleksandar Knjazev (Rusija), David Starkwether (SAD), Mark Kosower (SAD), Daniel Müller Schott (Nemačka), Laszlo Mező (Mađarska), Leonid Gorohov (Nemačka), Vendi Warner (SAD), Dragan Đorđević (Srbija), Dejan Božić (Srbija), Robert Nagy (Austrija)…

Svoje kompozicije su joj posvetili Tibor Hartig, violončelista, Dejan Despić, akademik i Svetozar Saša Kovačević, kompozitor.