Skip to main content

Irena Josifoska

Irena Josifoska violoncelistkinja


Biografija

Irena Josifoska je jedna od vodećih mladih violončelistkinja današnjice. Pobednik je i dobitnik prve nagrade na Gabrielli takmičenju violončelista u Berlinu u novembru 2021.godine, a kao akademista Verbier Festivala je osvojila prestižnu nagradu Prix Jean-Nicolas Firmenich. 2022. godine kao jedan od samo šest polufinalista osvaja „Počasno priznanje za izvanredno postignuće na takmičenju“ Grand Prix Emanuel Feuermann, gde je održala resital u sali Berlinske filharmonije. 2017.godine je bila najmlađi polufinalista na takmičenju Kraljice Elizabete u Briselu, u Belgiji.

Muzički kritičari i muzičari širom sveta je opisuju kao veoma virtuoznu i energičnu umetnicu, sa specifičnim izrazom i istančanim ukusom za stilove u muzici.

Irena je rođena 1996. godine u porodici muzičara. Violončelo je počela da svira sa 5 godina u klasi svoje majke prof. Judit Niderholcer Josifoski, u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, zatim je završila osnovne i master studije na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Marka Miletića , osnovne studije na Muzičkoj akademiji u Detmoldu, u Nemačkoj, u klasi prof. Ksenije Janković, master solo studije na Univerzitetu umetnosti u Berlinu, u klasi prof. Jens-Petera Maintza, a trenutno je na “Konzertexamen” usavršavanju (najviši stepen specijalizacije u Nemačkoj) u istoj klasi. Irena je bila Umetnik u rezidenciji za kamernu muziku na Queen Elisabeth Chapel u Briselu, a od septembra 2022. stipendista Villa musica akademije kamerne muzike. Osvojila je mnogo najviših nagrada i priznanja na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, kao što su Jeunesses musicales, Dotzauer takmičenje, Herann takmičenje, Takmičenje violončelista u Liezenu, Bečko internacionalno takmičenje, Menhetn internacionalno takmičenje, itd. Dobitnica je više priznanja, kao što su: Svetosavska nagrada, Pokrajinska nagrada, nagrada Stanojlo Rajičić za najuspešniji koncert u sezoni 2009/2010 održan u „Galeriji SANU“ u Beogradu, Art-link Societe Generale nagrada za Najperspektivnijeg mladog muzičkog umetnika u 2013.godini, nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najuspešnijeg mladog umetnika do 30 godina u 2015. godini, nagrada Mali princ u 2018. godini, itd. Ove godine u aprilu je osvojila nagradu od strane “GWK fondacije” u Nemačkoj, takmičivši se u konkurenciji svih instrumenata.

Držala je koncerte širom SAD i Evrope i bila je solista uz pratnju eminentnih orkestara, a učestvovala je na festivalima kao što su: Verbier Festival Akademija, Musiktage Mondsee, Krzyzowa Music Festival, Eggenfelden Klassisch, Ohridsko leto, Kronberg Akademija, Liechtenstein akademija, Rutesheim cello akademija, ISA-internacionalna letnja akademija, Crescendo festival Berlin, Moritzburg Festival Akademija, Hohenstaufen festival kamerne muzike, festival kamerne muzike Nitzow, Thüringer Bach nedelje, BEMUS, NOMUS, Ljubljana Festival, Muzički forum u Trenti, Slovenija, koji drže profesori sa bečkih univerziteta i članovi orkestra Bečka filharmonija. Irena je do sada snimila dva CD-a solo, a svira i barokno violončelo, pa je u septembru 2019. snimila CD za Deutsche Harmonia Mundi, za Sony sa baroknim ansamblom VOX, na baroknim instrumentima.

U decembru 2022 je bila deo produkcije Deutsche Grammophona “Božić u Berlinu” – STAGE+ sa Albrechtom Mayerom.
Pohađala je majstorske kurseve kod poznatih violončelista i pedagoga: David Geringas, Frans Helmerson, Steven Isserlis, Wolfgang Emanuel Schmidt, Miklos Perenyi, Jerome Pernoo, Claudio Bohorquez, Wenn Sin Yang, Christian Poltera, Aleksandar Knjazev, Daniel Müller Schott, Leonid Gorohov, Jan Vogler, Alban Gerhardt…

Svoje kompozicije su joj posvetili kompozitori Aleksandar Vujić, Tibor Hartig, Dejan Despić, Svetozar Saša Kovačević i Günter Puzberg.

Irena je gostujući solo-čelista Camerate Salzburg, Bavarske kamerne-filharmonije, Detmoldskog kamernog orkestra i Minhenskog radio orkestra, kao i redovna ispomoć u Nemačkom simfonijskom orkestru Berlin.