Skip to main content

Isabel Vaz

Isabel Vaz, rođena u Lisabonu, započela je da svira violončelo u dobi od sedam godina. Živela je i studirala u Lisabonu do 2007. godine kada seli u Holandiju. Završila je osnovne i master studije na Konzervatorijumu u Amsterdamu sa Dmitryjem Ferschtmanom. Tokom studija je dva semestra provela u okviru programa razmene studenata, jedanput u Pragu (HAMU) i drugi put u Njujorku (Manhattan School of Music). Isabel je pohađala majstorske radionice sa čelistima kao što su Gary Hoffman, Márcio Carneiro, Natalia Shakovskaya, Valter Dešpalj, Giovanni Sollima, Michel Strauss, Antonio Meneses. Istakla se na nekoliko nacionalnih i međunarodnih takmičenja, kao solista i kao kamerni muzičar, osvojivši  Prvu nagradu na Prémio Jovens Músicos 2009 (sa Quarteto Blanc), Treću nagradu i Nagradu publike na Concurso de Interpretação do Estoril 2012, Prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju u kamernoj muzici Guido Papini 2013, nagradu Jeunesse Musical Deutschland i Premio Borciani 2014, Treću nagradu na Međunarodnom takmičenju u kamernoj muzici Val Tidone 2014, Premio Discografico na Kamernom muzičkom takmičenju Salieri Zinetti 2015 i Prvu nagradu na Concurso de Interpretação do Estoril 2016.

Isabel je bila čelistkinja Quartetto Indaco u periodu od 2013. do 2015. godine, izvodeći resitale na nekoliko festivala u Italiji i širom Evrope. Kvartet je učio pod vođstvom Olivera Willea u okviru programa za gudačke kvartete na univerzitetu u Hanoveru.

Isabel je trenutno nastanjena u Amsterdamu, gde aktivno nastupa kao kamerni muzičar. U 2015. je imenovana na mesto čelistkinje Noord Nederlands Orkest.

Isabel ima duo sa koncertnim pijasnitom Vascom Dantasom, sa kojim  takođe upravlja Algarve Music Series, međunarodnim festivalom za kamernu muziku u gradu Algarve u Portugaliji. Sedmo izdanje festivala će se održati u oktobru 2022. godine. Isabel and Vasco su nedavno snimili kompakt disk na kome je predstavljena Sonata za violončelo koju je napisao Luís de Freitas Branco, i koji je nominiran od strane Premios Play za najbolji klasični muzički album u 2021. godini.

Tokom poslednjih nekoliko sezona, Isabel je ostvarila nekoliko solističkih nastupa sa raznim evropskim orkestrima kao što su Orquestra Metropolitana de Lisboa, Orquestra de Cascais e Oeiras, Kremlin Chamber Orchestra, Sonor Ensemble i Zagrebački Solisti, između ostalih.