Skip to main content

Izložba Ženske umetničke veze

ArtLink festival kao regionalni hub Evropske asocijacije festivala, predstavlja u Novom Sadu dva programa u okviru nove platforme Ženske umetničke veze – koja je posvećena ženskom stvaralaštvu i koja je prvi put predstavljena na konferenciji u septembru u Beogradu.

U okviru gostovanja ArtLink festivala u Novom Sadu, održava se zajednička izložba umetnica – Ženske umetničke veze, od 16. od 22. oktobra 2023. u Galeriji Kulturnog centra Novog Sada, a 18. oktobra u Svečanoj sali Gradske kuće, koncert regionalnog kamernog orkestra Kamerata Balkanika i dirigentkinje iz Švajcarske, Viliane Valčeve. Kao solisti nastupaju pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković i mlada violončelistkinja Valentina Lučković.

Izložba Ženske umetničke veze
Kulturni centar Novog Sada, 16–22.10.2023.

Na zajedničkoj izložbi Ženske umetničke veze u Galeriji Kulturnog centra Novog Sada, od 16 do 22. oktobra, izlažu umetnice okupljene oko ArtLinka – Tamara Kusovac, Ivana Martić, Marija Dokmanović, Milica Živadinović i Mia Medaković Platforma koja je pokrenuta na međunarodnoj konferenciji Ženske umetničke veze koju je ArtLink festival realizovao uz podršku Ministarstva kulture, u saradnji sa Evropskom asocijacijom festivala, podrazumeva i umetničke prezentacije – nastavlja svoje aktivnosti u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada gde će biti predstavljena izložba pet umetnica. Inicijator ove platforme pijanistkinja i osnivač ArtLink-a, Jovanka Višekruna Janković, izjavila je:

„Kao umetnica, osećam lepotu i snagu ženskog principa u umetničkom izražavanju i ljubavi ka umetnosti kroz stvaralaštvo. Ta sinergija različitih umetničkih senzibiliteta u ženskom umetničkom stvaralaštvu, inspirisala me je da spojim ženske energije i da udružim kreativnost u realizaciji zajedničkih ideja.
Ženski princip ima u sebi tu prirodnu potrebu za rađanjem novog života, a kod izuzetno kreativnih žena ta potreba je konstantna, kao i želja da se udahne život nekoj novoj ideji, umetničkom delu ili stvori nešto vredno za druge. Ženske umetničke veze, nova je platforma koja povezuje žensku kreativnost i umetnost. Ova platforma treba da predstavi umetnost povezivanja, ali ne na praktičnom nivou, već
povezivanja i slaganja različitih izraza, pontecijala, karaktera u stvaranju jedinstvene harmonije. Ovo je svojevrsna umetnička intervencija koja se izražava kroz reč, sliku, zvuk, akciju i uz puno emocija.
Verujem da će ovaj otvoreni umetnički ženski poduhvat imati svoj put i da će nas iznenaditi svojom kreativnošću“

Programi su realizovani u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada, uz podršku Fonda za Zapadni BalkanWBF, Ambasade Švajcarske u Beogradu, Delegacije EU, Evropske asocijacije festivala – EFA.