Skip to main content

Kamerata Balkanika i Viliana Valčeva

ArtLink festival kao regionalni hub Evropske asocijacije festivala, predstavlja u Novom Sadu dva programa u okviru nove platforme Ženske umetničke veze – koja je posvećena ženskom stvaralaštvu i koja je prvi put predstavljena na konferenciji u septembru u Beogradu.

U okviru gostovanja ArtLink festivala u Novom Sadu, održava se zajednička izložba umetnica – Ženske umetničke veze, od 16. od 22. oktobra 2023. u Galeriji Kulturnog centra Novog Sada, a 18. oktobra u Svečanoj sali Gradske kuće, koncert regionalnog kamernog orkestra Kamerata Balkanika i dirigentkinje iz Švajcarske, Viliane Valčeve. Kao solisti nastupaju pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković i mlada violončelistkinja Valentina Lučković.

Programi su realizovani u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada, uz podršku Fonda za Zapadni Balkan – WBF, Ambasade Švajcarske u Beogradu, uz medijsku podršku EU info centra, Evropske asocijacije festivala – EFA.

Kamerata Balkanika i Viliana Valčeva
Gradska kuća, Svečana sala, Novi Sad
18. oktobar 2023. u 18 časova

ArtLink festival ima čast da ugosti švajcarsko-bugarsku dirigentkinju Vilianu Valčevu (Viliana Valtcheva) koja će dirigovati regionalnim orkestrom Kamerata Balkanika.

ArtLink festival već tradicionalno predstavlja najbolje muzičare sa Balkana ujedinjene u projektu Kamerata Balkanika, regionalnom kamernom orkestru sastavljenom od najtalentovanijih mladih muzičara iz regiona. Orkestar je izrastao iz ansambla „ArtLink mladi virtuozi“ i prvi put je formiran u okviru projekta „Balkan-Višegrad kulturni most“, koji je podržan od Međunarodnog Višegradskog fonda, a svoju misiju nastavlja i kroz novu regionalnu i evropsku platformu za mlade talente.

Orkestar je u julu ove godine imao umetničku rezidenciju pod mentorstvom istaknutog dirigenta Srboljuba Dinića (Srbija/Švajcarska) i kao finale, veliki koncert na Kalemegdanskoj tvrđavi pod nazivom „Muzika spaja Balkan“. Ovog oktobra orkestar ima umetničku rezidenciju u Novom Sadu sa dirigentkinjom Vilianom Valčevom (Švajcarska/Bugarska) i pijanistkinjom i umetničkom direktorkom Jovankom Višekrunom Janković.

Kao solista nastupa Valentina Lučković, dvadesetdvogodišnja violončelistkinja iz Niša koja je svojim nastupima očarala publiku u Francuskoj, Italiji, Kini, Albaniji, Crnoj Gori…, i pijanistkinja i idejni tvorac ovog projekta Jovanka Višekruna Janković.

Na programu su Mocartov Divertimento, Veberov Koncert za klavir u f-molu, u aranžmanu za klavir solo i gudački orkestar sa solistkinjom Jovankom Višekrunom Janković i Čajkovski – Rokoko Varijacije, u aranžmanu za čelo solo i gudački orkestar sa solistom Valentinom Lučković.

Misija ovog kamernog ansambla jeste da predstavi najbolje mlade umetnike iz regiona, kao i sam region zapadnog Balkana na jedan novi način, kroz prizmu uspešnih mladih ljudi koji svojim primerom i posvećenošću pokazuju dobre rezultate zajedničke saradnje i kreativnosti.

Mladi umetnici koji rade zajedno i oslanjaju se jedni na druge – kao što orkestar po svojoj prirodi i mora, takođe će moći da doprinesu preko moćne poruke saradnje pozitivnoj promeni imidža Zapadnog Balkana. Projekat prikazuje snagu i vrednost saradnje mladih umetnika postavljajući snažan primer pozitivnog modela ponašanja, jačajući pozitivan duh mladih prema pomirenju i osećaj zajedničkog nastojanja koji će doneti regionu prosperitetniju zajedničku evropsku budućnost.

Vilijana Valčeva (Viliana Valtcheva) je bugarsko-švajcarska dirigentkinja. Godine 1999. uspešno je završila srednju muzičku školu u Varni kao pijanista. Tokom školovanja u Varni, gospođica Valčeva je osvojila glavne nagrade kao pijanista na takmičenju za češku muziku u Varni (1994), za mlade talente u Sofiji (1996) i za nemačku muziku u Burgasu (1998). Godine 2001. diplomirala je na Konzervatoriju u Bernu, a 2004. na Višoj muzičkoj školi u Neušatelu, stekla je diplomu klavirske pratnje. Godine 2010. završila je školovanje u Švajcarskoj magistrirajući operu i simfonijsko dirigovanje na Konzervatorijumu u Lucernu pod rukovodstvom profesora Ralfa Vajkerta. Godine 2009. Valčeva je učestvovala na masterklasu dirigenta pod patronatom Berlinske filharmonije (Dirigenten Verkstatt). Godine 2010. učestvovala je u završnoj fazi takmičenja dirigenta u gradu Kadakes/Španija. U međuvremenu je imala priliku da učestvuje u različitim majstorskim kursevima koje su vodili dirigenti Zubin Mehta, Fabio Luisi, Bernard Haitink. Od 2004. godine njeni scenski nastupi kao dirigent postepeno su napredovali. Već je dirigovala Lucernskim simfonijskim orkestrom, radila kao asistent-dirigent na Vagner festivalu u Velsu/Austrija, Brandenburškom simfonijskom orkestru, Haidn sinfonieta Vien, Johanesburškom simfonijskom orkestru, Nordbomische Philharmonie orchestra, Baphil-Češko-Badenskoj republici. Od 2013. godine gospođica Valčeva redovno je pozivana u Lucerner teatar kao asistent-dirigent i pijanista. Godine 2008. i 2014. Valčeva je dobila stipendiju za dalje obrazovanje dve fondacije: Zeno Karl Shindler – Ženeva i Richard Vagner − Bajrojt. Početkom 2014. Valčevu je pozvala maestro Borislava Ivanova da diriguje orkestrom Državne opere Varne.

Pijanistkinja, osnivač i umetnički direktor ansambla, magistar umetnosti sa specijalizacijom na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti, Jovanka Višekruna Janković jedna je od vodećih muzičkih umetnica na Balkanu. Njen umetnički rad i posvećenost muzici obuhvata ne samo nastupe sa svetski poznatim muzičarima, već i snažan fokus na mlade muzičke talente i umetničko rukovođenje festivala ArtLink i kamernog orkestra Camerata Balcanica. Nakon višegodišnjeg angažovanja kao asistent profesora klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i kao umetnik na programu dugogodišnjeg razvoja u Banf centru za umetnost u Kanadi, gospođa Višekruna Janković je bila inicijator i tvorac prvog ciklusa mladih muzičkih talenata u Srbiji. Gospođa Višekruna Janković nastupila je na brojnim resitalima i multidisciplinarnim projektima u svojoj zemlji i regionu Zapadnog Balkana, ali i u Kanadi, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, uključujući i zapažene solo nastupe sa Simfonijskim orkestrom Radija Srbije, Camerata Janaček, Zagreb kvartetom, Orkestar Muzičkog centra Des Invalides u Parizu, St Georgios Stings i sa umetnicima među kojima su Igor Lazko, Mohamed Šams, Pablo Rosi, Alban Gerhardt, Jan Vogler, Isabel Vaz i mnogi drugi. Za izuzetan rad i posvećenost unapređenju kulturne saradnje, Višekruna Janković je 2017. godine odlikovana viteškim zvanjem Ordena umetnosti i književnosti Republike Francuske (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres).