Lana Zorjan

Lana Zorjan

Biografija

Lana Zorjan ima 14 godina i svira violinu od četvrte godine . Do sada je osvojila preko 60 prvih i specijalnih nagrada kao i laureata na međunarodnim i republičkim takmičenjima u zemlji i inostranstvu (Austrija, Rusija, Češka, Bugarska, Makedonija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Švedska, Španija ) i realizovala preko 300 koncerata, javnih nastupa, tv gostovanja… Realizovala je 26 nastupa kao solista sa 13 različitih orkestara u 4 države ( Komorni Filharmonia Pardubice, Duna Szimfonikus Zenekar, Budafoki Dohnanyi Orchestra, Vojvodjanski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Mostar, Simfonijski orkestar opere SNP, Vojvodjanska omladinska filharmonija, Camerata Novi Sad, Orkestar takmičara Kocijana 2022 , Zrenjaninski kamerni orkestar, Kamerni orkestar ArtLink , Kamerata Balkanika, Kamerni orkestar MasterArt Akademije ), nastupe u Moskvi, Beču, Budimpešti, Pragu, Skuteču, Usti nad Orlici, Mostaru i solističke koncerte u Ljubljani, Beogradu, Novom Sadu, Subotici.

Najznačajnija takmičenja:

– 64. Medjunarodno takmičenje violinista „Jaroslav Kocian“, Češka, 2022. Laureat – apsolutni pobednik svih kategorija
– Internacionalno takmičenje „Jozef Micka za mlade violiniste“ , Prag, Češka 2020. prva nagrada i specijalna nagrada „Jozef Micka“
-Internacionalno takmičenje mladih violinista „Franjo Krežma“ 2022, Hrvatska, laureat-apsolutni pobednik svih kategorija
– „44 Međunarodno takmičenje violinista prof. Nadalka Simeonova“ Bugarska, 2019. prva nagrada pobednik kategorije i prvi violinista sa prostora bivše Jugoslavije koji je osvojio ovo takmičenje
– Internacionalno televizijsko takmičenje „Šelkunčik“ 2021. Moskva, specijalna nagrada Akademije Zakhar Bron, Švajcarska
-Međunarodno takmičenje „Đuzepe Tartini” Slovenija, 2018. prva nagrada i specijalna nagrada najpespektivniji mladi violinista na takmičenju
– „ Međunarodno natjecanje „Franjo Krežma“, Hrvatska,2019. prva nagrada i specijalna nagrada fondacije Spivakov iz Moskve, nagradni nastup u Moskvi na festivalu „Moskva susreće prijatelje“
-4.Međunarodno takmičenje „Oskar Riding“, 2020. Slovenija, Gold Award i nagrada Oskar Riding za izvođenje svoje kompozicije, a 2021. u disciplini violina Gold award.
-„Virtuosos V4+“ talent šou klasične muzike, Budimpešta 2020. Super finale, specijalna nagrada, nagrada publike

Najznačajniji nastupi:

– Dva koncerta sa Kamernom filharmonijom Pardubice na otvaranju Internacionalnog takmičenja Jaroslav Kocijan, 2023 u Usti nad Orlici i na zatvaranju festivala u Skuteču.
-Gala Novogodišnji koncert u Budimpešti kao solista Dunav Simfonijskog orkestra , sa maestrom Kovač Janošem i sa istim orkestrom humanitarni koncert za Fondaciju Edit Toros, maestro Toshifumi Kanai
-Prvu profesionalnu koncertnu turneju realizovala je kao solista Vojvođanskog simfonijskog orkestra sa 6 koncerata u 6 gradova Vojvodine, 2021.
-Gala koncert laureata „Grand prize virtuoso“ u Muzikfereinu u Beču kao predstavnik Srbije pored učesnika iz 22 zemlje sveta.
– Moskva festival „Moskva susreće prijatelje“ u galeriji Aleksandra Šilova na poziv Spivakov fondacije pod pokroviteljstvom UNESKO i administracije predsednika Ruske Federacije, Vladimira Putina 2019. uživo, a 2020. online.
– Kao solista Zrenjaninskog kamernog orkestra koncerti u Zrenjaninskoj i Novosadskoj Gradskoj kući, kao i u Skupštini Grada Beograda 2018. Sa simfonijskim orkestrom Srpskog narodnog pozorišta nastupala kao solista na Božićnom koncertu 2020.
-Kao solista sa orkestrima Art Linka i Master Art Akademije nastupala je na koncertima u Rezidenciji Ambasadora SAD, Skupštini grada Beograda, Zadužbini Ilije Kolarca i na Trgu slobode u Novom Sadu, 2018.
– Festival Ljubljana „Mladi virtuozi“, solistički koncert novembar, 2022.

Kao dobitnik specijalne nagrade takmičenja „Šelkunčik“, Moskva, u aprilu 2022. je bila prvi polaznik iz Srbije masterklasa Prof. Zakhara Brona u Interlakenu u Švajcarskoj gde je svirala na završnom koncertu pored probranih najtalentovanijih mladih violinista iz celog sveta (SAD, Poljska, Švajcarska, Nemačka, Austrija, Jamajka, Španija, Jermenija, Rusija…).

Učestvovala kao najmlađi polaznik dvonedeljnog Master klasa Stefana Milenkovića (Jul.2021 i avgust 2022.) gde je na kraju nastupila na završnom koncertu kao solista i kao član ansambla koji je predvodio Stefan Milenković.

Učenik je M.Š.“Isidor Bajić“ u Novom Sadu, a na njen dosadašnji muzički i umetnički razvoj je najveći uticaj imala Prof. Ivana Aćimoski- Žikić sa Fakulteta Muzičke Umetnosti u Beogradu i Prof. Imre Lakatoš sa Akademije Umetnosti u Novom Sadu. Lana od šeste godine do danas svira na instrumentima iz kolekcije Uroša Žikića iz Beograda.

Gostovala je u raznim radio i televizijskim emisijama: „Mira Adanja- Polak i ja“, RTS, „Prijatelji zauvek“ i „Dobro jutro, Vojvodino“ RTV1, „Active Culture” Riverwest Radio, Milwaukee, SAD, „Obično, a vrhunski“ RTV1, „Azbuka roditeljstva“ Novosadska tv, „Dnevnik „ RTS 1, „Nacionalni dnevnik“ RTV Pink.
Tečno govori srpski i engleski jezik, a uči italijanski, nemački i ruski.

Newsletter

©Artlink 2023. Sva prava zadržana