Skip to main content

Lana Zorjan

Lana Zorjan

Biografija


Lana Zorjan,
mlada violinistkinja iz Novog Sada, jedan je od mladih talenata koje podržava Asocijacija ArtLink i dobitnica je nagrade ArtLink-a za Najperspektivnijeg mladog umetnika u Srbiji u 2023. godini, a u istoj godini dobitnica je i Internacionalne nagrade za otkriće godine u oblasti klasične muzike.

Kao darovita violinistkinja Lana Zorjan je bila izabrana za ArtLink program za mlade talente i svoj prvi nastup sa orkestrom imala je sa sedam godina kada je kao solista ArtLink kamernog orkestra svirala u Skupštini grada Beograda i na Trgu Slobode u Novom Sadu, Vivaldijevo „Proleće“, sa koncert majstorom Kamerate Janaček, Pavelom Doležalom koji je kao mentor radio sa mladim ArtLink virtuozima nekoliko godina, kroz Višegrad-Balkan program za mlade talente, podržanim od Međunarodnog Višegradskog fonda.

ArtLink festival i Kamerata Balkanika svrstali su Lanu među najperspektivnije mlade umetnike u regionu i organizovali su njene nastupe na Festivalu Exit, kao i u okviru ciklusa Muzika na tvrđavama, kao i u okviru ArtLink festivala gde je Lana imala priliku da nastupi sa dirigentom Srboljubom Dinićem.

Lanin nastup sa Kamerata Balkanikom i dirigentom Srboljubom Dinićem na Beogradskoj tvrđavi u okviru 11. ArtLink festivala 2023. godine, našao se na CD izdanju Kamerata Balkanika – Music for Peace, kao deo umetničke rezidencije koju je vodio dirigent Srboljub Dinić, a koju su podržali Ambasade Švajcarske i Fond za Zapadni Balkan.

Lana Zorjan ima 15 godina i svira violinu od četvrte godine. Do sada je osvojila preko 60 prvih i specijalnih nagrada kao i laureata na međunarodnim i republičkim takmičenjima u zemlji i inostranstvu (Austrija, Rusija, Češka, Bugarska, Severna Makedonija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Švedska, Španija) i realizovala preko 300 koncerata, javnih nastupa, tv gostovanja…

Dobitnik je jedne od najznačajnijih priznanja iz oblasti klasične muzike International Classical Music Award – ICMA 2024. u kategoriji “Discovery of the year” – otkriće godine.

Realizovala je 26 nastupa kao solista sa 13 različitih profesionalnih orkestara u 4 evropske države (Komorni Filharmonie Pardubice, Duna Szimfonikus Zenekar, Budafoki Dohnanyi Orchestra, Vojvodjanski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Mostar, Simfonijski orkestar opere SNP, Vojvodjanska omladinska filharmonija, Orkestar takmičara Kocijana 2022, Zrenjaninski kamerni orkestar, Kamerni orkestar Art Link, Kamerata Balkanika, Kamerni orkestar MasterArt Akademije), nastupe u Moskvi, Beču, Budimpešti, Usti nad Orlici, Mostaru i solističke koncerte u Ljubljani, Beogradu, Novom Sadu, Subotici.

Dirigenti sa kojima je Lana sarađivala : Thomas Bauer, Toshifumi Kanai, Janos Kovacs, Pavel Doležal, Srboljub Dinić, Igor Tatarević, Aleksandar Kojić

Lana je stipendista Fondacije “Musik & Jugend” iz Lihtenštajna

Najznačajnija takmičenja

– 64. Medjunarodno takmičenje violinista „Jaroslav Kocian“, Češka

Laureat – apsolutni pobednik svih kategorija i prvi violinista sa naših prostora koji je osvojio ovo takmičenje posle Stefana Milenkovića davne 1984.

– Internacionalno takmičenje „Jozef Micka za mlade violiniste“ , Prag, Češka 2020. prva nagrada i specijalna nagrada „Jozef Micka“

– Internacionalno takmičenje mladih violinista „Franjo Krežma“ 2022, Hrvatska, laureat-apsolutni pobednik svih kategorija

– „44 Međunarodno takmičenje violinista prof. Nadalka Simeonova“ Bugarska, 2019. prva nagrada pobednik kategorije i prvi violinista sa prostora bivše Jugoslavije koji je osvojio ovo takmičenje

– Internacionalno televizijsko takmičenje „Šelkunčik“ 2021. Moskva, specijalna nagrada Akademije Zakhar Bron, Švajcarska

– Međunarodno takmičenje „Đuzepe Tartini” Slovenija, 2018. prva nagrada i specijalna nagrada najpespektivniji mladi violinista na takmičenju

– „ Međunarodno natjecanje „Franjo Krežma“, Hrvatska, 2019. prva nagrada i specijalna nagrada fondacije Spivakov iz Moskve, nagradni nastup u Moskvi na festivalu „Moskva susreće prijatelje“

– 4. Međunarodno takmičenje „Oskar Riding“, 2020. Slovenija, Gold Award i nagrada Oskar Riding za izvođenje svoje kompozicije, a 2021. u disciplini violina Gold award.

– „Virtuosos V4+“ talent šou klasične muzike, Budimpešta 2020. Super finale, specijalna nagrada, nagrada publike

Najznačajniji nastupi

– Dva koncerta sa Kamernom filharmonijom Pardubice na otvaranju Internacionalnog takmičenja Jaroslav Kocijan, 2023. u Usti nad Orlici i na zatvaranju festivala u Skuteču.

– Gala Novogodišnji koncert u Budimpešti kao solista Dunav Simfonijskog orkestra, sa maestrom Kovač Janošem i sa istim orkestrom humanitarni koncert za Fondaciju Edit Toros, maestro Toshifumi Kanai

– Prvu profesionalnu koncertnu turneju realizovala je kao solista Vojvođanskog simfonijskog orkestra sa 6 koncerata u 6 gradova Vojvodine, 2021.

– Solista orkestra Kamerata Balkanika na Art link festivalu 2023.

– Gala koncert laureata „Grand prize virtuoso“ u Muzikfereinu u Beču kao predstavnik Srbije pored učesnika iz 22 zemlje sveta.

– Moskva festival „Moskva susreće prijatelje“ u galeriji Aleksandra Šilova na poziv Spivakov fondacije pod pokroviteljstvom UNESKO i administracije predsednika Ruske Federacije, Vladimira Putina 2019. uživo, a 2020. online.

– Kao solista Zrenjaninskog kamernog orkestra koncerti u Zrenjaninskoj i Novosadskoj Gradskoj kući, kao i u Skupštini Grada Beograda 2018. Sa simfonijskim orkestrom Srpskog narodnog pozorišta nastupala kao solista na Božićnom koncertu 2020.

– Kao solista sa orkestrima Art Linka i Master Art Akademije nastupala je na koncertima u Rezidenciji Ambasadora SAD, Skupštini grada Beograda, Zadužbini Ilije Kolarca i na Trgu slobode u Novom Sadu, 2018.

– Festival Ljubljana „Mladi virtuozi“, solistički koncert novembar, 2022.

Kao dobitnik specijalne nagrade takmičenja „Šelkunčik“, Moskva, u aprilu 2022. je bila prvi polaznik iz Srbije masterklasa Prof. Zakhara Brona u Interlakenu u Švajcarskoj gde je svirala na završnom koncertu pored probranih najtalentovanijih mladih violinista iz celog sveta (SAD, Poljska, Švajcarska, Nemačka, Austrija, Jamajka, Španija, Jermenija, Rusija…)

Učestvovala je kao najmlađi polaznik dvonedeljnog Master klasa Stefana Milenkovića (jul 2021. i avgust 2022. i 2023.) gde je na kraju nastupila na završnom koncertu kao solista i kao član ansambla koji je predvodio Stefan Milenković.

Redovan je student Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Stefana Milenkovića, a na njen dosadašnji muzički i umetnički razvoj je najveći uticaj imala Prof. Ivana Aćimoski-Žikić sa Fakulteta Muzičke Umetnosti u Beogradu i Prof. Imre Lakatoš sa Akademije Umetnosti u Novom Sadu. Od šeste godine svira na instrumentima iz kolekcije Uroša Žikića iz Beograda.
Lana pohađa intenzivne nedelje kod najeminentnijih svetskih profesora violine na Muzičkoj Akademiji u Lihtenštajnu.

Gostovala je u raznim radio i televizijskim emisijama: „Mira Adanja- Polak i ja“, RTS, „Prijatelji zauvek“ i „Dobro jutro, Vojvodino“ RTV1, „Active Culture” Riverwest Radio, Milwaukee, SAD, „Obično, a vrhunski“ RTV1, „Azbuka roditeljstva“ Novosadska tv, „Dnevnik „ RTS 1, „Nacionalni dnevnik“ RTV Pink.

Tečno govori srpski i engleski jezik, a uči italijanski, nemački i ruski.

Video sa nastupa Lane Zorjan, violina, 7 godina, kao solistom sa ArtLink kamernim orkestrom i koncert majstorom Kamerate Janaček, Pavelom Doležalom (Češka)

Video sa koncerta Muzika spaja Balkan:
11. ArtLink festival, Beogradska tvrđava, Plato kod Pobednika
Kamerata Balkanika, maestro Srboljub Dinić
Solista Lana Zorjan, violina

Vesti

Lana Zorjan nagrada