Mohamed Šams

Klavir

Mohamed Shams

Biografija

Muzički kritičar iz Herald Skota Majkl Tumelti –

„Duboko impresivan pijanista ogromnog duha i intelektualne snage“

i

„Spektakularni pijanista“..

by Herald Scotland’s Music Critic
Michael Tumelty.

„Međutim, njegova najveća odlika je samo igranje…. odražavao oštar intelekt, osetljivost i posvećenost.”

Njujorški koncertni pregled.

Pijanista Mohamed Šams uživa u raznolikom muzičkom životu kao izvođač sa jakim naglaskom na kamernoj muzici i zanemarenim i retkim kompozitorima kasnog devetnaestog i zagovornik muzike dvadesetog veka. Izvodio je raznovrstan repertoar kao kamerna muzika i solista širom Sjedinjenih Država, kao i u Engleskoj, Škotskoj, Italiji, Austriji, Češkoj, Nemačkoj, Hungri, Tunisu, Kini, Hong Kongu, Japanu i Egiptu.

Šems je nastupao kao solista na istorijski značajnim mestima širom sveta kao što su Veill Hall/Carnegie Hall, Steinvai Hall, Asher Hall, Dandee Concert Hall, Manasterli Palace, Beethoven Saal, Stadthalle u Getingenu, The Royal Concert Hall u Glazgovu i Bruno Valter Auditorium /Linkoln centar. Pored toga što je
nastupao u takvim prostorima, nastupao je kao solista sa svetski poznatim orkestrima kao što su Kraljevski filharmonijski orkestar/Batiz, Kraljevski škotski nacionalni orkestar/Kluken, Manhattan School Orchestra/Entremont, Simfonijski orkestar Kraljevskog konzervatorijuma/Simfonijski orkestar …

Kao saradnik u kamernoj muzici, radio je sa muzičarima svetske klase kao što su Čarls Nejdič, Fred Šeri, Ajako Ošima, Suren Bagratuni, Džontan Plaurajt, Stiven Ozborn i Vera Bets. Shams je tri puta predstavljen na izložbi mladih umetnika, uključujući jedan put isključivo posvećen njegovim snimcima uživo. Bio je finalista na Vašingtonskom međunarodnom pijanističkom takmičenju i polufinalista na Škotskom međunarodnom pijanističkom takmičenju. Šams je takođe bio pozvan na mnoge međunarodne muzičke festivale kao što su Betoven festival u Bonu, gudačka akademija u Plzenu, Brevard muzički festival u Severnoj Koreji i Pianofest u Hemptonsu i klavirski festival Kraljevskog konzervatorijuma Škotske.

Kao dobitnik Fulbrajtove stipendije 2006. godine u istraživanju američkih kompozitora 20. veka, Šems je učestvovao u izvođenju remek dela eminentnih kompozitora kao što su Eliot Karter, Džon Koriljano, Leonard Bernštajn i Džon Musto. Takođe je dobitnik Srebrne medalje Vorshipful Compani of Musicians u Londonu 2012. godine. Šemsove muzičke studije donele su mu doktorsku diplomu na Hart školi, Univerzitet Hartford. M.M., sa nagradom Harold Bauer od The Manhattan School of Music i B.M sa odlikom na Konzervatorijumu u Kairu. Takođe je zaradio još jednu magistarsku titulu na Kraljevskom škotskom konzervatorijumu sa guvernerovom nagradom za izuzetna dostignuća. Njegovi primarni učitelji bili su Edgar Davilijanidži, Daglas Viks, Elena Dizamšvili, Mark Silverman, Aron Šor, Stiven Ozborn i Dejvid Vestfal. Trenutno je na fakultetu Purchase College of Music-SUNI i na Univerzitetu Saint Joseph u Hartfordu, Konektikat.

 

Newsletter

©Artlink 2023. Sva prava zadržana