Skip to main content
Jovanka Visekruna Jankovic

Osnivač i umetnički direktor

Jovanka Višekruna Janković

Jovanka Višekruna Janković, pijanistkinja iz Beograda, školovala se u Beogradu gde je završila diplomske i magistarske studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti. Poslediplomski program završila je i na muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti, kod profesora Lasla Boronjij (Laszlo Baranayay). Usavršavala se kod profesora Arbo Valdme i na majstorskim kursevima Amadeus Webersinke (Nemačka), pijanistkinje Jane Coop (Kanada), Igora Lazka, Pariz, (Francuska).

Tokom studija, osvajala je nagrade na nacionalnim i internacionalnim pijanističkim takmičenjima, među kojima i II nagradu na takmičenju Frederik Chopin u Rimu.

Jovanka Višekruna Janković, prvi je umetnik iz Istočne Evrope, pozvana na Long career development program u poznatom umetničkom centru Banff u Kanadi (2000 / 2001.) u okviru koga je sarađivala sa umetnicima kao što su David Takeno, Lorense Lesser, Kvartet Miro, i mnogi drugim umetnicima iz celog sveta. U umetničkom centru Banff, Jovanka Višekruna Janković snimila je CD i nastupala kao solista i kamerni muzičar sa umetnicima iz Švedske, Francuske, Holandije, Kanade i Amerike. Nastupi u Kanadi uključivali su i resitale u prestižnom Queen Elizabeth Hall-u i Norman Ronstain Theatre u Vankuveru.

Pored velikog broja solističkih koncerata u Srbiji, Mađarskoj, Italiji, Francuskoj, Kanadi, Makedoniji, Crnoj Gori, Bugarskoj, beleži nastupe i kao kamerni muzičar u ansamblima sa nemačkim čelistima Albanom Gerhardtom, Janom Voglerom, i sa rusko – francuskim pijanistom Igorom Laskom, čelistom Nemanjom Stankovićem, ali i kao solista sa kamernim orkestrima Gudači Sv. Đorđa, Kamerata Janaček, sa Simfonijskim orkestrom RTS, Orkestrom Francuske garde, sa kojim je izvodila klavirske koncerte Mocarta, Betovena, Lista i premijerno u Srbiji klavirski koncert Lista broj 3, opus posthumni, 2003. godine. Nastupala je i sa različitim kamernim orkestrima i na festivalima u Srbiji i Regionu kao što su BEMUS, BELEF, Ohridsko leto, Sarajevska Zima i mnogi drugi.

Jovanka Višekruna Janković je nekoliko godina radila kao asistent na katedri za klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (1998 – 2004.) i bila potpredsednik YOUNG EPTA Srbija (European Piano teachers Association).

Ostvarila je zapažene snimke za Radio i Televiziju Srbije, kao i za lokalne medije u Regionu.

Kao osnivač i umetnički direktor, Jovanka Višekruna Janković uspešno vodi ArtLink, asocijaciju koja se bavi promocijom umetnika iz Srbije i njihovim povezivanjem sa umetnicima iz sveta kroz različite međunarodne projekte. Autor je i pokretač prestižne nagrade ArtLink Najperspektivniji mladi umetnik u Srbiji koju su do sada dobili Una Stanić, Sanja Bizjak, David Horvat, Stanko Madić, Katarina Josifoska i drugi izuzetni mladi umetnici. Jovanka Višekruna Janković je i urednik deset muzičkih izdanja objavljenih sa najboljim mladim solistima.

2013. godine osnovala je ArtLink Festival, član Evropske asocijacije festivala, a 2018. godine kamerni orkestar Kamerata Balkanika.
Dobitnik je Ordena Viteza umetnosti i slova, koje joj je dodelilo Ministarstvo kulture Francuske.