Skip to main content

Pavle Krstić

Pavle Krstić

Biografija

Pavle Krstić (1998) je pijanista kod koga se ističu “individuanost, osećajnost, lirizam, dramatičnost i ekspesivnost”. Radi na aranžmanima i orkestracijama i fokusira se na analitički pristup interpretaciji klavisrke muzike. Nastupa kao solista, kamerni muzičar i sa orkestrom, radi na aranžmanima i orkestracijama i fokusira se na analitički pristup interpretaciji klavirske muzike. Od zimskog semestra 2022. godine zaposlen je kao “Senior Lecturer” na Departmanu za muzikologiju Univerziteta Mocarteum u Salcburgu.

Pavle je održao brojne klavirske resitale, prvi sa 12 godina, a nastupao je na značajnim događajima u preko 20 različitih zemalja. Njegovo najzapaženije izvođenje sa orkestrom bilo je integralno izvođenje oba Šopenova klavirska koncerta sa 17 godina u Koncertnoj dvorani Kolarca u Beogradu. Takođe je objavio dva CD-a: prvi za ArtLink 2017. i drugi za OnClassical 2022. godine.

Pavle je dobitnik stipendija i nagrada Univerziteta Mocarteum u Salcburgu i raznih muzičkih festivala i akademija, poput Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu, na kojima je nastupao i pohađao majstorske kurseve kod priznatih pijanista i profesora. Dobitnik je nagrade “Würdigungspreises 2021” austrijskog Ministarstva prosvete i nagrade „ArtLink najperspektivniji mladi muzički umetnik za 2016. godinu“. Osim toga, osvojio je više od 40 nagrada na međunarodnim pijanističkim takmičenjima, uključujući “Concours international de piano Lagny-sur-Marne”, “Neuhaus Festival”, “Chopin Golden Ring”, “Junior Piano Academy Eppan”, “Horowitz Piano Competition” (Kiev), “International Piano Competition for Young Musicians” (Enschede), “Concours International Piano Campus” (Pontoise), “Concours International de Piano à Mayenne”, “International Competition of the Arthur Rubinstein Institute in Marbella”, “Ferrara Piano Festival”, “Juliusz Zarebski International Music Competition”, “Premio Annarosa Taddei”, “ArtePiano Competition”, “Chopin International Piano Competition” (Hartford), “Delia Steinberg International Piano Competition” (Madrid) i dr.