Skip to main content

Ansambl Janoška

 

Uzbudljivo i avanturističko putovanje do krajnjih granica, do kojih nijedan muzičar nije išao pre…

Novi pravci u muzici trenutno su u opticaju pod maštovitim imenima, kategorije fusiona i crossovera neprestano se šire. No, klasično uvežbani ansambl Janoska svojim poliglotskim muzičkim jezikom prelazi sve granice. Njihov debitantski nosač zvuka, koji se u svega nekoliko mjeseci popeo na sami vrh, nosi prikladan naslov “Janoska Style” (Deutsche Grammophon, 2016). Sažeti posebnost odlika aranžmana Janoske u nekoliko reči nije lak zadatak: u pitanju su paralelni prodori na teritoriju klasičnoga zvuka i u daleke sfere muzičkog repertoara, u kojima muzičari svoju spontanu kreativnost ostvaruju na način prvoklasne, inovativne, uzbudljive muzike koja živi i diše. Neuporedive transformacije prilagođene publici delo su tri brata iz Bratislave – Ondreja i Romana Janoske koji sviraju violinu i Františeka Janoske za klavirom – zajedno sa svojim zetom Juliusom Darvasom na kontrabasu, rođenim u Konstancu.

Zajedničko dvema porodicama je njihova aktivna tradicija muziciranja. Janoska se bavi muzikom već šest generacija, Julius Darvas se nadovezuje na tri i više generacije sviranja na kontrabasu. Još jedan kvalitet koji dele članovi ansambla je njihovo vrhunsko klasično obrazovanje i nagrađivana solistička dostignuća.

 

  • “Članovi Ansambla Janoška su divni muzičari i oduvek sam volela da ih slušam už – Anna Netrebko, sopran

 

Postepeno obogaćujući svoje programe, često evokativnim naslovima, njihove kompozicije služe kao emocionalne posetnice koje bacaju svetlo otkrivajući ličnosti ovih izvanrednih umetnika. U svojim vlastitim pojedinačnim stilovima, četvorica muzičara koji se udružuju izražavajući ljubav prema improvizaciji entuzijastično se predajući vrhunskoj virtuoznosti, nagrađeni su za dosadašnja postignuća tokom svojih nastupa uživo burnim aplauzima pronicljive publike na četiri kontinenta. Ansambl Janoska je – u pop žargonu – “bend uživo”. Emocionalna inteligencija i suptilni humor u interakciji umetnika s publikom te njihova majstorski inscenirana igra sa poznatim melodijama i efektnim iznenađenjima nanovo kreiranih muzičkih numera, mogu se pouzdati u uzbuđenje slušatelja, koji gotovo uvek, na na kraju koncerta, pokazuju svoju zahvalnost stojećim ovacijama.

 

Njihov Janoska stil, koji nije nikada samo površna virtuoznost, i njihova sposobnost sudelovanja jednih sa drugim i sa svojom publikom u brzo zapaljivom muzičkom dijalogu, doneli su umetnicima pozivnice od strane velikih figura umetničke scene kao što su Anna Netrebko, Al Jarreau, Bobby McFerrin, Juan Diego Florez, Brian McKnight, Julian Rachlin, Randy Newman, Bireli Lagrene i Lalo Schifrin.

 

  • Ansambl Janoska jedna je od najoriginalnijih grupa izuzetnih talentovanih muzičara, koji su krajnje jedinstveni u izvođenju klasične muzike, džeza, Latino muzike i drugih žanrova. Njihova inspiracija je neiscrpna i zaslužuje pažnju i entuzijazam od strane svih.” – Lalo Schifrin, holivudski kompozitor

 

Ansambl Janoska prenosi neiscrpnu strast za muziciranjem, uprkos svom kalendaru ispunjenom angažmanima i turnejama, dok četvorica muzičara neprestano rade na novim programima i projektima. Njihov jedinstveni “Janoska Style” temelj je za sve ono što tek dolazi, predstavljajući pečat jednog od najuzbudljivijih i najuniverzalnijih muzičkih sastava današnjice.

 

Stil Janoska: svaka muzička numera je jedinstvena, rođena iz magije trenutka. Potrebno je više od jedne rečenice da se opiše šta tačno čini stil Janoske – jednostavno nabrajanje svih njegovih biografskih i umetničkih sastojaka trajalo bi predugo i ne bi bilo dovoljno. Ali što je to, tačno? Klasična dela u novim aranžmanima, uticaji koji se protežu i na današnju muziku! Jedan od ključnih elemenata je izgubljena umetnost improvizacije, posebno zasnovana na klasičnoj muzici. Ansambl Janoska stvara nove, dosad nečuvene sinergije, mostove između originala i njegove moderne interpretacije uparene sa fuzijom improvizacije i kreativnosti: ukratko, stil Janoska.

 

  • “Bio sam jako zadivljen kada sam otkrio Ansambl Janoska, njihov jedinstveni zvuk u kombinaciji sa izuzetno vrednim i virtuoznim izvođenjem. Njihove uzbudljive interpretacije i kreativni aranžmani u svom vrlo posebnom stilu proizvode krajnje inovativan i osvežavajuće nov pristup u stvaranju muzike. Želim im veliki uspeh koji zaslužuju!” – Mischa Maisky, violončelist

 

Četiri člana Ansambla Janoska u potpunosti ispunjavaju sve kriterijume “stila Janoska”: dobro klasično obrazovanje, decenije sviračke prakse još od detinjstva, napajanje na izvoru duboko ukorenjene muzičke tradicije, najviši stepen tehničkog savršenstva i duboka radost sviranja i izvođenja, uključujući umetnost slobodne improvizacije. Sve to čini ansambl više od zbira njegovih delova, pa će biti pre savršeno uravnotežena muzička porodica. Čovek na kontrabasu, Julius Darvas, također je MC programa. “Janoska efekat”, kako on naziva interakciju tokom koncerta, opisuje na sledeći način: “Raspoloženje publike neposredno utiče na naš izvođački entuzijazam, posebno kada je u pitanju improvizacija: dajemo – primamo – dajemo više – primamo više … i to traje i traje. Tada energija počinje da cirkuliše na odgovarajući način u koncertnoj dvorani!“

 

  • “Kao ansambl oni su dašak svežeg vazduha, spajajući svoje izvanredne, individualne talente sa porodičnim vezama. Postali su uspešni nastupajući kroz razne žanrove u svom jedinstvenom ‘janoskom stilu’, što stvara novi hibridni žanr.” – Julian Rachlin, violinist

 

Ova koncentrisana svestranost Ansambla Janoska sada mu omogućuje da probije novi put u izboru svog muzičkog materijala na albumu REVOLUTION, koji je na međunarodnom nivou objavljen od strane Deutsche Grammophona u martu 2019. godine. Kao omaž četvorici genijalnih stanovnika Liverpula, Ansambl Janoska je za svoj album aranžirao četiri vrhunska hita Beatlesa u stilu Janoske. U isto vreme dolazi do izražaja nešto što naslov ovog kompakt diska stavlja u predviđeni okvir interpretacije: “Ne želimo se nepromišljeno upoređivati s Beatlesima”, kaže Julius Darvas, “već ono što su postigli u pop muzici u to vreme je ono čemu težimo danas u klasičnom polju. Na neki način želimo da revolucionišemo klasičnu muziku, kao što su Beatlesi revolucionisali popularnu muziku. Oživljavamo slobodnu improvizaciju pri interpretaciji klasičnih dela, nešto što se u barokno doba podrazumevalo, na primer.” Ansambl Janoska takođe je u nekoj vrsti kontinuirane “misije improvizacije” u pogledu radionica i majstorskih kurseva: ova aktivnost u podučavanju odvela je četvoricu muzičara, između ostalog, na Akademiju Kronberg i na Festival Menuhin u Gštadu. Reakcije polaznika radionica bile su sve vreme euforične: saradnja s Ansamblom Janoska – po njihovom opštem mišljenju – dala im je puno više samopouzdanja da slobodno improvizuju u klasičnom kontekstu. U julu 2022. godine novi album „The Big B’s“ objaviće pod etiketom Deutsche Grammophona.

 

Ondrej Janoska svira violinu Carlo Ferdinando Landolfi iz 1760. godine, koja mu je ljubazno posuđena iz Zbirke Porodice Goh. Roman Janoska svira na instrumentu Ferdinandus Gagliano Filius, Nicolai fecit Neap. iz 1769. godine, koji mu je posuđen ljubaznošću Zbirke Dr. Christiana Kuhna. František Janoska je Bösendorferov Umetnik. Julius Darvas, Roman Janoska i Ondrej Janoska su Thomastik-Infeld Umetnici.