Skip to main content

Međunarodni Dan Dunava – 12. ArtLink festival

andrea-nikolic

Subota 29. jun 2024. u 19 časova
Konak kneginje Ljubice, Kneza Sime Markovića 8
Zbog nestabilnih vremenskih prilika umesto kod Pobednika u Konaku Kneginje Ljubice

Dan Dunava
Koncert Gudačkog ansambla
Andrea Nikolić, violina, koncert majstor

U subotu 29. juna u Konaku kneginje Ljubice u 19 časova održava se poseban koncert 12. izdanja ArtLink festivala povodom Međunarodnog Dana Dunava, koji se svake godine proslavlja u svih 14 potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, državama kroz koje protiče ova druga najduža reka u Evropi, a ArtLink festival već nekoliko godina aktivno doprinosi poboljšanju svesti o neophodnosti čuvanja prirode.

Ove godine, Austrija predvodi EU strategiju za Dunavski region, a Ambasada Austrije u Srbiji i Austrijski kulturni forum zajedno sa ArtLinkom razvijaju kulturne delatnosti, saradnju vrhunskih umetnika, edukacijom mladih umetnika, razmenom znanja i koncertnih aktivnosti kako u Srbiji, tako i u Austriji.

U jedinstvenom prostoru Konaka kneginje Ljubice predstaviće nam se izvanredna violinistkinja, koncert majstor i dirigentkinja Andrea Nikolić iz Austrije sa gudačkim ansamblom Kamerata Balkanika i gostima, violinistkinjom Natašom Grujić (Srbija/Holandija) i violončelistkinjom Izabel Važ, (Portugalija/Holandija) kao i pijanistkinjom i umetničkom direktorkom ArtLink festivala Jovankom Višekrunom Janković.

Rođena u Sarajevu, odrasla u Varaždinu, a posljednjih 15 godina živi i radi u Beču, Andrea Nikolić jedna je od najsvestranijih umetnica generacije. Uz koncertnu aktivnost violiniste, violiste i dirigenta, Andrea je i generalna i umetnička direktorka VaClaF: Vareš Classic Festivala u rodnom Varešu, u Bosni I Hercegovini, zatim bečkog festivala za novu muziku i umjetnost WISE Rebel!, CRO-ArT Festivala Wien, međunarodnog ansambla solista WISE: Wien – International Soloists Ensemble – čiji je osnivač i koncert majstor, a uz to i primarijus CIPRA gudačkog kvarteta.

Program za Dan Dunava predstavlja presek njenog umetničkog delovanja, sa delima vezanim za sam Beč – njen odabrani dom, ali i krajeve iz kojih potiče i u kojima je odrasla, kao i raznolike uticaje i saradnje sa savremenim kompozitorima, kao što su Gabriele Proy, Aleksandra Vrebalov i Tomislav Uhlik, čije zemlje i povezuje Dunav. Uz to, na programu su i sevdalinke u novom ruhu i djela posvećena Andrei Nikolić.

Za nekoliko dana boravka u Beogradu, uz svakodnevne probe sa gudačkim ansamblom Kamerata Balkanika, Andrea je održala i majstorske radionice – masterclassove sa studentima Muzičkih akademija u Beogradu i Novom Sadu, s fokusom na dela Volfganga Amadeusa Mozarta i interpretaciju savremene muzike.

Koncert povodom Međunarodnog Dana Dunava i gostovanje ove sjajne umetnice ostvareno je u saradnji sa Ambasadom Austrije i Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu. ArtLink nastavljaja saradnju sa Andreom Nikolić i u sledećem projektu u kojem će kao dirigent i koncert majstor zajedno sa regionalnim orkestrom Kamerata Balkanikom nastupiti 11. jula na 37. Međunarodnom festivalu u Izmiru.

Program 12. ArtLink festivala nastavlja gostovanjem projekta Brazilijana u Crnoj Gori, a potom novom sezonom koncerata od kraja avgusta do kraja septembra.

andrea-nikolic-violina

ANDREA NIKOLIĆ
violina / viola / umetničko vodstvo

“…savršena, nadahnuta izvedba… briljantno maštovita umetnička režija.”
Der neue Merker, 2019.

Violinistkinja i violistkinja Andrea Nikolić, okarakterisana kao umetnica veoma zrele i maštovite interpretacije, superiorne tehnike i toplog tona, profilisala se kao jedan od najsvestranijih, vodećih muzičara svoje generacije. Svira na modernoj i baroknoj violini i violi, a njena interesovanja i repertoar obuhvataju dela od ranog baroka do savremene muzike i džeza.

Aktivna je kao izvođač, dirigent, producent, umetnički direktor i pedagog, osnivač je, umetnički direktor i koncertmajstor bečkog ansambla WISE: Wien – International Soloists Ensemble-a i osnivač i umetnički direktor Vareš Classic Festivala – međunarodnog festivala kamerne muzike u Varešu, Bosna i Hercegovina. Od 2020. godine i Festivala savremene muzike i umetnosti CRO-ArT u Beču. Pored koncertnih aktivnosti, ona je strastveni ambasador obrazovanja, klasične muzike i umetnosti, a tečno govori šest jezika.

Kao solista, koncertmajstor, kamerni i orkestarski muzičar, nastupa na brojnim međunarodnim festivalima kao što su DISS Festival England, Cremona X Archi, London Haendel Festival, Haydn Festival Eisenstadt, Neuberger Kulturtage, ISA Festival Austria, Friedensklänge Festival Burg Schleining, Festival hrvatske glazbe u Beču, Varaždinske barokne večeri, Splitsko ljeto, Dubrovačke ljetne igre, Vareš Classic Festival, Wien Modern.

Redovno nastupa u prestižnim koncertnim dvoranama u Evropi kao što su Wiener Konzerthaus, Musikverein, Wiener Staatsoper, ORF Radiokulturhaus, Moscow International House of Music, Royal Opera Copenhagen, Dvorana Lisinski, Slovenska filharmonija, Varšavska filharmonija, Teatro Filodrammatici Milano… i širom sveta. – nedavno na Tajvanu, a u predstojećoj sezoni u Kini, Japanu i Iranu.

Sarađivala je sa brojnim vrhunskim svetskim muzičarima, solistima i dirigentima, kao što su Borut Zagoranski, Nataša Veljković, Andrej Bielov, Anna Magdalena Kokits, Sabine Veier, Johannes Vildner, Mark Stringer, Ervin Ortner, Fedor Rudin, Ramon Vargas i mnogi drugi, a takođe i okuplja fenomenalne muzičare u svom ansamblu WISE, negujući stalno partnerstvo u kamernoj muzici pre svega sa velikim hrvatskim pijanistom Stipom Bilićem. Kroz originalne autorske interdisciplinarne i angažovane umetničke projekte aktivno učestvuje u kreiranju kulturnog života Austrije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uz podršku relevantnih gradskih i državnih institucija.

Godine 2019. imala je veoma zapažene i hvaljene nastupe, od kritike i publike: sa svojim ansamblom u okviru autorske sezone u Bank Austria Salon im Alten Rathaus pod nazivom “The power of 12”, zatim na 40. godišnjici UN u Beču, gde je premijerno izvedeno delo austrijske kompozitorke Johanne Doderer i na kongresu AMEE u Austria Centru u Beču pred više od 3.000 gostiju iz celog sveta. Deseto, interdisciplinarno izdanje Vareš Classic Festivala postiglo je izuzetan programski i izvođački uspeh, a koncertom „Zajedno u muzici“ novembra 2022. godine u bečkom Konzerthausu, gde je nastupila kao solista i koncert majstor, započela je novu sezonu ansambl WISE i osvojila sjajne kritike.

U sezoni 2020/2021. premijerno je izvela dela posvećena njoj, austrijskog kompozitora Majnharda Rudenauera (Meinharda Ruedenauera), engleskog kompozitora Pitera Siborna (Petera Seabournea) i hrvatske kompozitorke Margarete Ferek Petrić, sedam novih dela nagrađivanih austrijskih kompozitora sa ansamblom WISE i autorsko veče kompozitorke Loren Bernofski (Lauren Bernofsky) u Beču.

Posebnu pažnju posvećuje izvođenjima retko izvođenog i zahtevnog koncertnog repertoara za violinu i violu.
Od 2012. godine je pridruženi član Bečkog Mocart orkestra (Wiener Mozart Orchestra), u kojem, kao i u Pro Arte Orchestra Vienna, Tutti Mozart Orchestra i dr., nastupa i kao koncertmajstor.

Sarađivala je sa Varaždinskim kamernim orkestrom, Hrvatskim baroknim ansamblom, Dartington Baroque Orchestra, ansamblom Barrocade iz Izraela, Bečkim kamernim orkestrom, Vienna Imperial Philharmonics, Wiener Johann Strauss Philharmonie, Wiener Kammerorchester, Ton der Jugend Symphonieorchester Wien, Baden Orchester i drugim. Od 2019. godine bila je prvi koncertmajstor The New Symphony Vienna Orchestra, a od 2022. i Alma Mahler Philharmonie Wien.

Često nastupa kao gostujući koncertmajstor u programima bez dirigenta, pa je tako solo debitovala u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina u martu 2018. izvodeći delo hrvatskog kompozitora Tomislava Uhlika za violinu i gudački orkestar, kojim je sama dirigovala.

Zainteresovana za širok repertoar, kao koncertmajstor Festivalskog orkestra Varaždinskih baroknih večeri, prvi put u Hrvatskoj kao solista izvela je violinski koncert u C-duru Johana Baptista Vanhala 2012. godine, a 2017. godine na VaClaF-u sa Gudačkim orkestrom MAS izvela je savremeno delo posvećeno njoj.

Na završnom koncertu 10. VaClaf-a 2022, nastupila je kao solista na violini i violi sa Orkestrom Sarajevske filharmonije, koji je takođe vodila i kao koncertmajstor.

Veoma angažovano predstavlja mlade kompozitore i savremeno interdisciplinarno umetničko stvaralaštvo. Izdavačka kuća Donemus (Holandija) objavila je dela posvećena njoj, a 2022/2023. Andrea je snimila dva nosača zvuka, od kojih je prvi isključivo sa delima posvećenim njoj i Vareš Classic Festivalu, sa notnim izdanjima u njenoj reviziji. Takođe je redovan gost međunarodne likovne kolonije Likovna kolonija Borovica, gde je tri sezone radila kao muzičar, rezidencijalni umetnik.

Od 2017. godine sarađuje sa iranskim arhitektom Hesamedinom Fanom na interdisciplinarnim projektima koji su predstavljeni u sezoni 2019/2020 kroz projekat “WISE Rebel!” i VaClaF u egzilu.
BHRT je u novembru 2018. godine objavila dokumentarni film o Andrei Nikolić i njenom umetničkom angažmanu kroz Vareš Classic Festival pod nazivom „Muzika koju zovem dom“, sa velikim uspehom.

PEDAGOŠKI ANGAŽMANI:

Andrea Nikolić je aktivna kao muzički pedagog od 2009. godine. Od 2015. godine je profesor na međunarodnim VaClaF majstorskim kursevima. Ljetna muzička škola Sinj počinje sa radom 2018. godine i poziva je za profesora, kao i Dane Josipa Klime u Varaždin 2019.

Od 2015. godine je član međunarodnog žirija i akademije ENKOR International Piano & Violin Takmičenje i Takmičenje kamerne muzike. Predavala je violinu i grupno muziciranje na letnjem kampu Superar Summer Camp Vienna 2015 i bila je deo Samita Zapadnog Balkana u Beču 2015. – Forum civilnog društva.

Kao profesor violine i kamerne muzike radila je u univerzitetskom partnerskom programu Pinnacle Study Institute Vienna i University of Oregon (USA) u Beču u akademskoj 2015/2016. Od 2016. godine do danas radi sa Wiener musisches Zentrum u Beču kao profesor violine, uz obavezan klavir. Od 2016. godine radi u Institutu za dirigiranje MDW-a, a od 2019. je profesor violine na Academia Musica u Beču.

Rođena u Sarajevu, kao petogodišnjakinja se seli iz Vareša u Varaždin, gde je započela opšte i muzičko obrazovanje. Nakon brzog završetka srednje škole u klasi prof. Benjamin Šambara, upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Maje Dešpalj – Begović i Ivana Novinca, sa posebnim osvrtom na kamernu muziku u klasi prof. Jože Haluze. Magistrirala je 2011. godine sa odličnim uspehom i nastavlja školovanje u Beču i Gracu (Austrija) na master klasi solista prof. Eszter Haffner, kamernu muziku i violu u klasi prof. Herberta Kefera (Artis kvartet), zatim sa prof. Andrejom Bielovim na usavršavanju solista na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Gracu i sa dirigentima Johanesom Vildnerom, Simeonom Pironkofim i Markom Stringerom na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču. Sa austrijskom kompozitorkom i pijanistkinjom Elizabet Harik radila je na savremenoj muzici i improvizaciji.

Usavršavala se na brojnim solističkim majstorskim kursevima i kursevima kamerne muzike istaknutih međunarodnih pedagoga i umetnika kao što su Dora Schwarzberg, Ingolf Turban, Jan Talich, Stefan Milenković, Eszter Haffner, Shmuel Ashkenazy, Angel Stankov, Heime Mueller, Anna Serova, Giovanni Gnocchi, Manrico Padovani, Hagai Shaham, Andrej Bielow, Thomas Brandis, Hiro Kurosaki, Artemis kvartet, Artis kvartet, Shanghai kvartet i drugi.

Posebno interesovanje za istorijski osvešćeno izvođenje rane muzike razvila je od ranih školskih dana kroz letnju školu Aestas Musica, koju je pohađala 7 godina za redom, radeći sa vodećim umetnicima iz te oblasti, uglavnom profesorima Kraljevske akademije. i Kraljevskog muzičkog koledža u Londonu: Laurence Cummings, Adrian Butterfield, Andreas Helm, Catherine Mackintosh, Nicolette Moonen, Mary Collins i drugi.

NAGRADE I PRIZNANJA:

2020/2023 nominovana je za Nagradu za međukulturna dostignuća Ministarstva inostranih poslova Republike Austrije.

Godine 2022. za praizvedbu dela Margarete Ferek Petrić “Wirrwarr Song Nr.3: Impeach the Kitsch” nagrađena je Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu za izuzetna individualna umjetnička dostignuća.

Godine 2017. izabrana je za Classical: NEXT Fellowship kao predstavnica Austrije, festival u Varešu je dobio status međunarodnog značaja za zemlju, a sezona sa ansamblom u Beču se razvila u angažovani umetnički pokret i kao takva dobila podršku grada Beča.

Pored solo i ansambl turneja širom sveta, 2016. godine, kao umetnički direktor VaClaF festivala i solo izvođač, bila je deo Godine kulture Bosna i Hercegovina – Austrija i 2017. Godine kulture Hrvatska – Austrija .

Dobitnica je i brojnih nagrada i priznanja i međunarodnih stipendija umetničkih organizacija: 2006-2011 stipendija Republike Hrvatske za najbolje studente generacije, dvostruka dobitnica (2009, 2010) Posebne rektorske nagrade Sveučilišta u Zagrebu, 2007. nagrada Jeunesses Musicales Hrvatska i turneja po Španiji sa gudačkim kvartetom Song, 2008-2011 stipendista ISA Sommerakademie Prag-Wien-Budapest, 2011. DAAD – stipendija Weimarer Meisterkurse za posebno nadarene mlade violiniste, 2011-2014 stipendija Kunstuniversität Graz, 2012/13 stipendije s Rotary Club Varaždin, Hamburger Meisterkurse, Dartington International Summer School, nakon kojih je usliedio poziv za koncert na London Handel Festivalu.

https://www.andreanikolic.com/