Skip to main content

Fedor Rudin

Violinista i dirigent

“Briljantan prikaz violinističke umetnosti” navodi Kölner Stadt-Anzeiger (Kelnski Gradski Glasnik) o Fedoru Rudinu

Francusko-ruski violinista i dirigent Fedor Rudin brzo se etablirao kao jedan od najjedinstvenijih i najsvestranijih koncertnih umetnika današnje generacije. Laureat nekih od najprestižnijih svetskih takmičenja, uključujući Premio Paganini u Đenovi i George Enescu u Bukureštu, nagrađen je Nagradom Ivry Gitlis u Parizu 2019. godine. Njegov album Reflets je bio nominovan za Međunarodnu nagradu za klasičnu muziku.

U sezoni 2021/22 izdvajaju se Rudinov debi sa Norveškim radijskim orkestrom pod palicom Petra Popelke, Bornmutskim simfonijskim orkestrom i maestrom Kirillom Karabitsom, Simfonijskom orkestrom nemačkog Javnog RTV servisa SWR, kao i debi sa Praškim kamernim orkestrom, Nemačkim kamernim orkestrom u Berlinskoj filharmoniji i SWR Mittags- und Preisträgerkonzert.

Zajedno sa svojim redovnim partnerom iz dua, pijanistom Borisom Kusnezowim, ostvario je koncertnu turneju u Japanu, dok će ga kamerni muzički projekti odvesti i do Kamernog muzičkog festivala u Talinu, Muzičkog festivala u Kaselu, na Kipar i u Koncertno Društvo u Ingolštatu. Kao dirigent, Rudin će voditi Uralski omladinski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Albanske Radio Televizije, Kiparski simfonijski orkestar, Kosovsku Filharmoniju i Bečki Mocartov Orkestar na turneji u Švajcarskoj i Grčkoj.

Prethodni debitantski solistički nastupi su poveli Fedora Rudina do mnogih svetski najuglednijih koncertnih dvorana, uključujući Carnegie Hall u Njujorku, Berlinski Konzerthaus, Parišku Filharmoniju, Bečki Musikverein i Tonhalle u Cirihu.

Nastupio je sa renomiranim orkestrima kao što su Simfonijski orkestar Radija Berlin, Simfonijski orkestar Bazela, Pariški kamerni orkestar, Minhenski kamerni orkestar, Simfonijski orkestar Montreala i orkestrom Kejptaunske filharmonije, dok redovno sarađuje sa dirigentima kao što su Vladimir Jurowski, Darrell Ang, Lorenzo Viotti and Christoph Poppen.

Posvećeni kamerni muzičar, Rudin je jedan od osnivača Trija Fratres, koji je štampa pozdravila kao “novi naraštaj klasične muzike” zbog njegove neuobičajenu kombinacije violine, saksofona i klavira. Ovaj ansambl je dobitnike nagrade Međunarodnog takmičenja u kamernog muzici (Miluz, Francuska) i Supersonic nagrade Magazina Pizzicato, koju je trio dobio za svoj prvi nosač zvuka Couleurs dun Rêve.

Fedor Rudin je čest gost na nekim od najprestižnijih muzičkih festivala na svetu, uključujući Salcburški Festival, Muzički festival u nemačkoj pokrajini Šlezvig-Holštajn, Pjetrasanta in končerti, Crans Montana Classics i Festivala ArtenetrA. Kao koncert-majstor Orkestra Bečke državne opere i Bečke Filharmonije sarađivao je sa dirigentima kao što su Riccardo Muti, Christian Thielemann, Zubin Mehta and Andris Nelsons.

Već od dvadesete godine, Rudin je radio kao gostujući dirigent sa Državnim Orkestrom Gruzijske Filharmonije. Od tada, vodio je i orkestre poput Bečkog radijskog simfonijskog orkestra, Petrobras simfonijski orkestar Rio de Ženeira, Moskovski ansambl za savremenu muziku, Lavovsku Filharmoniju i Orkestar Ščećinske Opere.

Godine 2021. završio je svoje studije orkestarskog dirigovanja u klasi Simeona Pironkoffa i operskog dirigovanja kod Vladimira Kiradjieva na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču.

Fedor Rudin, unuk slavnog ruskog avangardnog kompozitora Edisona Denisova, rođen je u Moskvi 1992. godine a odrastao je u Parizu, gde je studirao sa Miroslavom Roussine i Svetlin Roussev. Kao svršeni student Zakhar Brona na Univerzitetu za muziku u Kelnu i Pierre Amoyala na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu, završio je i svoje postdiplomske studije na Univerzitetu umetnosti u Gracu u klasi Borisa Kuschnira.

Novembra 2021. izašao je Rudinov novi album Heritage, kompakt disk koji predstavlja ruske i francuske autore, u izdanju Orchid Classics, i koprodukciji sa SWR. Snimljen sa Borisom Kusnezowim, sadrži komade Prokofjeva, Šostakoviča, Debisija i Musorgskog, kao i radove Fedorovog dede.

Fedor Rudin svira na violini Lorenzo Storioni (Kremona, 1779) iz Nemačkog fonda za muzičke instrumente uz velikodušnu pozajmicu od Nemačke zadužbine za muzički život iz Hamburga.