Skip to main content
Kathrin Deventer, ArtLink festival

Kathrin Deventer na otvaranju ArtLink festivala

ArtLink festival svečano je otvorila Ketrin Deventer, generalna sekretarka Evropske asocijacije festivala (EFA), 10. septembra 2020. godine.

Kathrin Deventer
Ketrin Deventer

Tom prilikom ona je izjavila:

“Mi festivali smo pažljivi čuvari ideja umetnika. Stvaranje umetnika je centralno za sve što radimo. Njihova publika je naša publika. Više nego ikad, koncentrisani smo i odlučni da omogućimo mesto susreta kreativnih umova i njihovih obožavalaca. Ove godine je podmukli i potcenjeni mikrob izgrizao rupu u istoriji. Sve je podrivano, naše društvo, politika i nauka. Nacije su požurile da donesu nova stroga pravila i strategije za opstanak. Granice su se zatvorile, daljina je postala modna reč. To je u suprotnosti sa našim festivalskim ambicijama, našim etosom. Zamislite samo našu istoriju bez umetničkog izraza, bez čuda kreativnih umova. Ne možemo tolerisati svet bez umetnosti, bez nje ne možemo napredovati.

Mi, Evropska asocijacija festivala, tvrdimo da ćemo stvoriti istoriju za Evropu. Obavezujemo se da ćemo pomoći u potpunom oporavku od štete koju je naneo ovaj koronski virus. Građanima je potrebna umetnost. A Evropa mora da štiti i služi potrebama i pravima ljudi. Naša festivalska zajednica stvorena je 1952. godine posle Drugog svetskog rata kako bi premostila udaljenost između ljudi i oblikovala Evropu kao kulturni projekat. Uz našu posvećenost Evropi i međunarodnim odnosima – sa hiljadama umetnika – moramo da nastavimo da stvaramo mesta susreta, ljudske interakcije i zajedničkog prisustva. Čestitamo Jovanki Višekruni Janković na beskrajnom i predanom radu za umetnike i umetnost, u regionu i Evropi.”

Jovanka Visekruna
Jovanka Višekruna Janković