Skip to main content

Vasco Dantas

Vasco Dantas, portugalijski pijanista rođen u Portu, nagrađen je sa preko 50 priznanja na međunarodnim takmičenjima, uključujući: Grand Prix at Valletta International Piano Competition (Malta), Prix Spécial at Concours International de Piano SAR La Princesse Lalla Meryem (Morroco), GianClaudio Chiais International Prize (Rome), Münster Steinway & Sons Piano Competition, Cidade de Vigo International Piano Competition (Spain), Porto International Competition Santa Cecília and Estoril Lisbon Competition.

Njegovi nastupi su ga vodili do renomiranih auditorijuma na pet kontinenata. Nakon uspešnog nastupa u Gradskoj većnici Hong Konga i Svečanoj sali Konzervatorijuma Čajkovski u Moskvi, Vasco je nedavno debitovao u Karnegi Holu u Njujorku, Concertgebouw (Amsterdam) i Théâtre des Champs-Elysées (Pariz).

Takođe je nastupao kao solista sa nekoliko drugih orkestara, kao što su Gulbenkian (Lisbon), Porto Symphonie Orchestra, Filarmónica Portuguesa, Kremlin Chamber Orchestra (Moskva), Orquestra Sinfónica Espírito Santo (Brazil) i Hong Kong Symphonia, pruživši mu priliku da sarađuje sa poznatim dirigentima kao što su Choi Sown Le, Daniel Cohen, Dinis Sousa, Douglas Bostock, Günter Neuhold, Jan Wierzba, Joshua dos Santos, Martin André, Misha Rachlevsky, Nicholas Kok, Nikolay Lalov, Nuno Coelho, Osvaldo Ferreira, Pedro Carneiro, Pedro Neves, Peter Sauerwein, Rui Pinheiro, Vassily Sinaisky and Victor Hugo Toro.

Vasco je nastupio u živom prenosu po prvi put na Portugalskoj Nacionalnoj Televiziji kada je imao šest godina, započevši da uči klavir kao četvorogodišnjak. Godine 2000. prmljen je uz odlikovanje na Konzervatorijum za muziku u Portu, gde je studirao sa Rosgard Lingardson, zaključivši studije 2010. godine sa najvišim ocenama. Od sedme godine je, takođe, učio violinu. Diplomirao je sa ‘1st Class Distinction’ na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu, gde je studirao klavir sa Dmitrijem Alexeevim i Nielom Immelmanom, i dirigovanje sa Peterom Starkom i Nataliom Luis-Bassa. Završio je Master izvođačke studije uz najviše ocene i postdiplomske studije “Konzertexamen” uz mentorstvo Heriberta Kocha na Univerzitetu u Minsteru.

Vasco je bio pozivan da predaje na Univerzitetu u Bostonu a ima i Master diplomu u oblasti muzičke pedagogije sa Univerziteta Aveiro kao i diplomu “Art of Teaching” koju mu je dodelio londonski Kraljevski koledž za muziku.

Redovno je pozivan da drži majstorske kurseve i podučava na festivalima širom sveta. Vasco je umetnički direktor Algarve Music Series, kamernog muzičkog festivala koji se održava u prekrasnoj južnoj regiji Portugalije.

Pozvan je bio i da snima za KNS Classical, ARS Produktion, MPMP, Coviello Classics, a njegovih pet album uključuje: Promenade (2015), Golden Liszt (2016), Freitas Branco | Sonatas (2020, nominovan za “Best Classical Music Album” od strand Prémios Play 2021), Poetic Scenes (2020, nominovan za “Best Young Artist of the Year” od strane Opus Klassik 2021) i Departure (2021). Vasco je bio podržan od strane AVA Musical Editions and AMMFoundation.