Skip to main content

Adi Nojhaus

“Porodici Nojhaus muzika je u krvi.

Auditorium du Louvre

 

“Adi Nojhaus je čudesan balans snage i blagosti.”

La Nouvelle République

 

“Briljantan umetnik!”

Festival Pianos Folies

 

Jean-Baptiste Millot ©

 

 

Pijanista Adi Neuhaus munjevito gradi međunarodnu reputaciju mladog virtuoza izuzetnog potencijala – cenjenog zbog svoje virtuoznosti, zrelosti i muzikalnosti.

 

 

Potomak legendarnih pijanista i klavirskih pedagoga Heinricha and Stanislava Neuhausa, Adi je svoje rano muzičko obrazovanje započeo u dobi od pet godina sa svojom majkom Irinom i ocem Heinrichom. Student Lee Agmon na Akademiji za muziku i ples u Jerusalimu i Marian Ribicky na Visokoj školi za muziku u Parizu (ENMP), Adi je trenutno student eminentnog pedagoga Klausa Hellwiga na Univerzitetu umetnosti u Berlinu.

Pobednik Međunarodnog klavirskog takmičenja “Viseu and Imola”, Adi je nagrađen prvom nagradom na Međunarodnom klavirskom takmičenju u Ašdodu (2013) i Skrjabinovom međunarodnom takmičenju u Moskvi (2010). Stipendista je prestižne Američko-izraelske kulturne fondacije.

 

Kao učesnik prestižnog Projekta za mlade pijaniste Centra Edward Aldwell u Jerusalimu, bio je privilegovan proteklih godina da pohađa majstorske radionice sa svetski priznatim umetnicima kao što su Murray Perahia, Yefim Bronfman, Maria Joao Pires, Andras Schiff i Emmanuel Ax.

 

 

Adi je nastupio u nekim od najznačajnijih koncertnih prostora u Evopi i Sjedinjenim Američkim Državama, kao orkestarski solista i kamerni muzičar. Svoj prvi evropski nastup je zabeležio u Auditorijumu Luvr u Parizu, svoj azijski debi ostvario je na Akademiji izvođačkih umetnosti u Hong Kongu a ruskoj publici se po prvi put predstavio u Dvorani Petrogradske Filharmonije.

Učestvovao na “Les Sommets du Classique” u Kran-Montani i Akademiji Festivala Verbije (Švajcarska), Međunarodnom muzičkom festivalu Telavi, Akademiji Festivala Tsinandali (Gruzija), Međunarodnom muzičkom festivalu u Peruđi i na Muzičkom festivalu Tremino na poziv Angele Hewitt (Italija).

U prilog tome, Adi je držao resitale i na Državnom konzervatoriju u Tbilisiju, a pojavljivao se i kao solista sa orkestrima poput Orkestra Cantus Firmus u Moskvi, orkestra Tbiliške filharmonije, Gruzijskog nacionalnog simfonijskog orkestra, Izraelskog kamernog orkestra, Simfonijskog orkestra u Alikanteu, Simfonijskog orkestra Ašdoda pod upravljanjem Lahava Shanija i Jerusalimskog simfonijskog orkestra pod palicom Frederika Chaslina.

 

Njegovi skorašnji solistički nastupi uključuju turneju u Njemačkoj, sa koncertima u Šumanovoj kući u Cvikau i Lajpcigu. U Sjedinjenim Državama imao je resitale u Hjustonu, Majamiju, Klivlendu, Čikagu i na Klavirskom festivalu Vladimir Nielson u Njujorku. U septembru 2018. godine otvorio je sezonu “Les Pianissimes” u Dvorani Cortot u Parizu a izvodio je i Rahmanjinove Varijacije na Korelijevu temu u Domu Francuskoga Radija i u direktnom prenosu na Francuskom Radiju. U Francusku je bio pozvan radi projekta sa francuskom glumicom Brigitte Fossey tokom prvog izdanja Festival Impressions u Vernonu.

 

Adijevi angažmani u sezoni 2019/20 uključuju koncerte u Švajcarskoj (Cirih, Société de la Musique de la Chaux-de-Fonds), Nemačkoj (Berlin, Potsdam, Cvikau), Srbiji (Beograd, Novi Sad), Izraelu (Jerusalim) i Francuskoj (Pariz, Klermon Feran, Pona).

 

Tokom sezone 2020/21 videli smo ga u Nemačkoj (Berlin), Italiji (Ravena), Švajcarskoj (Festival Musique et Neiges des Diablerets) jednako kao i u Francuskoj (Festival de la Chaise- Dieu, Rencontres Artistiques de Bel Air, Nohant Festival Chopin ili Festivalu Pianos Folies du Touquet). U avgustu 2020, bio je na programu njegov nastup sa Šumanovim klavirskim koncertom u pratnji Orkestra Kraljevske Filharmonije u Liježu u okviru Festival de la Chaise-Dieu.

Vrhunci sezone 2021/22 uključuju izvođenja u Francuskoj (Nuit du Piano u Operi u Tulonu i Festivalu u Poni), u Italiji (Pozorište Alighieri u Raveni), u Srbiji (Beograd i Novi Sad sa Dinom Bensaid).

On takođe nastupa sa orkestrima kao što je orkestar Saratovske filharmonije (Rahmanjinov Drugi klavirski koncert), i Simfonijete Ranana (Šopenov Drugi klavirski koncert). U 2022/23, Adi će debitovati u Karnegi Holu u Njujorku.