Skip to main content

Kamerata Balkanika

Camerata Balcanica je izuzetan regionalni umetnički projekat – orkestar koji predstavlja Balkan u svom najboljem kreativnom kapacitetu, spajajući umetničku izuzetnost kroz sinergiju etničkih različitosti povezanih u jedinstven umetnički izraz, koji karakteriše prepoznatljiv stil sa Balkana.

Kamerata Balkanika, je regionalni kamerni orkestar sastavljen od najtalentovanijim mladih muzičara iz regiona, a izrastao je iz ansambla „ArtLink mladi virtuozi“.

Orkestar je prvi put formiran u okviru projekta „Balkan-Višegrad kulturni most“, koji je podržan od Međunarodnog Višegradskog Fonda, a svoju misiju nastavlja i kroz novu regionalnu i evropsku umetničku platformu.

Misija ovog kamernog ansambla jeste da predstavi najbolje mlade umetnike iz regiona, kao i sam region zapadnog Balkana na jedan novi način kroz prizmu uspešnih mladih ljudi koji svojim primerom i posvećenošću pokazuju dobre rezultate zajedničke saradnje i kreativnosti.

U okviru ansambla, postoji i ArtLink – Balkan sekstet“, koji je nastupao u Berlinu povodom sto godina od kraja Prvog svetskog rata u organizaciji „Francusko – Nemačke kancelarija za mlade“.

Do sada su sa ArtLink regionalnim ansamblom radili i nastupali umetnici – Benjamin Haemhouts koji je bio šef dirigent ansambla u protekle dve godine, Ištvan Vardai, Robert Lakatoš, Marija Mahovska, Đorđo Mandolezi, Pavel Doležal, Fedor Rudin i Jan Vogler.

Kamerata Balcanica ove godine dobila je podršku od Fonda za Zapadni Balkan i planira svoje aktivnosti i u saradnji sa nekoliko festivala u regionu, ali i nekoliko evropskih festivala u sledećoj godini.

Osnivač i umetnički direktor ansambla je pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković.

 

Program:

 

  1. A. Mozart: Divertimento, B-dur, K. 137

I   Allegro assai

II  Adagio

III Rondo. Tempo di menuetto

  1. Haydn: Koncert za violinu i orkestar, A-dur, Hob.VIIa:3

I   Moderato

II  Adagio moderato

III Allegro

 

  1. van Beethoven: Simfonija br. 6, F-dur, op. 68 „Pastoralna“ (arr. za gudački ansambl, Michael Fischer)