Skip to main content

Kamerata Balkanika – Muzika spaja Balkan

ArtLink festival 2023

Umetnička rezidencija i koncerti u Beogradu, Novom Sadu i Tirani
Umetnička Rezidencija Kamerata Balkanika 2023, održana je u julu u Beogradu sa Švajcarsko – srpskim dirigentom Srboljubom Dinićem ali i u Novom Sadu sa Bugarsko- Švajcarskom dirigentkinjom Vilijanom Valchevom uz podršku Ambasada Švajcarske i Fonda za Zapadni Balkan.

Kao rezultat ovogodišnje rezidencije održani su koncerti 23. jula u 20 časova na platou kod Pobednika na Beogradskoj tvrđavi održan je muzički maraton Muzika spaja Balkan u okviru XI ArtLink festivala koji jer rezultat jednonedeljne umetničke radionice sa mladim umetnicima sa Zapadnog Balkana, zatim 7. oktobra u Tirani i 18. oktobra u Novom Sadu u Gradskoj kući.

ArtLink već tradicionalno predstavlja najbolje muzičare sa Balkana ujedinjene u projektu Kamerata Balkanika. Regionalni kamerni orkestar Kamerata Balkanika čiji je osnivač pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković i koji se realizuje u saradnji sa nekoliko partnera iz regiona ArtPlus Tirana, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

ArtLink Kamerata Balkanika, je regionalni kamerni orkestar sastavljen od najtalentovanijim mladih muzičara iz regiona, a izrastao je iz ansambla „ArtLink mladi virtuozi“. Orkestar je prvi put formiran u okviru projekta „Balkan-Višegrad kulturni most“, koji je podržan od Međunarodnog Višegradskog fonda, a svoju misiju nastavlja i kroz novu regionalnu i evropsku platformu za mlade talente.

Misija ovog kamernog ansambla jeste da predstavi najbolje mlade umetnike iz regiona, kao i sam region zapadnog Balkana na jedan novi način kroz prizmu uspešnih mladih ljudi koji svojim primerom i posvećenošću pokazuju dobre rezultate zajedničke saradnje i kreativnosti.

Članovi orkestra su mladi umetnici iz regiona, a kao solisti ove godine nastupili su Lana Zorjan, četrnaestogodišnja violinistkinja iz Novaog Sada koja je osvojila preko 60 prvih i specijalnih nagrada kao i laureata na međunarodnim i republičkim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, Valentina Lučković, dvadesetdvogodišnja violončelistkinja iz Niša koja je svojim nastupima očarala publiku u Francuskoj, Italiji, Kini…, pijanistkinja Jovanka Visekruna Jankovic. Koncert majstori su bili Laura LLozi, violinistkinja iz Albanije i Kristina Marušić. Orkestar je vodio jedan od najpriznatijih svetskih srpsko – švajcarski dirigent , maestro Srboljub Dinić i sjajna dirigentkinja Viliana Valcheva.

Program možete preuzeti ovde.