Skip to main content
Luis Agius

Luis Agius

kompozitor, pijanista i pisac

Luis Agius (Madrid, 1969) je kompozitor, pijanista, pisac i muzički novinar. Svoje muzičke studije započeo je 1981. godine a svoje prvo delo komponovao je 1990 godine.

Objavio je dva albuma klavirske muzike, „Twelve Klavierstücke„(1994) and „Interiores“ (2001). Snimao je uz sponzorstvo Fundación Autor first Opera „Monsalvat“ (2005) a zabeležio je i resitale klavirske muzike uz izvođenje poezije u različitim španskim regionalnim centrima od 2001. godine (Madrid, Pamplona, Alikante itd.) i u inostranstvu, u Bratislavi (2002) i Briselu (2005 i 2009), uz podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Španije.

Čak štaviše, Luis Agius je objavio dva pozorišna komada “Everyone Albert Camus” (2010) and “My name is Sarah” (2013), oba pod uredništvom Editions Antígona. Drugi je nagrađen 2015. godine. Agius je snimio resital sa Šopenovim klavirskim komadima na programu i velikim klavirskim komadom posvećenim žrtvama zemljotresa i cunamija u Japanu 2011. godine, nazvanim “Tsunami in Sendai and Tokyo Sunrise”. Njegov poslednji nosač zvuka sačinjava nekoliko Beethovenovih klavirskih sonata iz Manuskripta Saleski (2013).

Njegova poslednja knjiga je “sicos ante el Abismo” objavljena od strane Oportet Publishers (u dva izdanja) i “El Paraíso esquivo” u ediciji Vision Libros.

Izvodio je, takođe, klavirske resitale u Palacio Foz u Lisabonu, 21. oktobra 2015. godine, podržan od strane Vlade Portugalije i Španske Ambasade u Portugaliji i naslovljen “Pessoa-Lorca: a brief encounter between Portugal and Spain”, kao i tokom turneje u Nemačkoj 2016. godine (Berlin, Lajpcig i Umetnička galerija u Minhenu). Takođe, Luis Agius je jedini pijanista koji je ponudio dva resitala u Muzeju Thyssen-Bornemisza u Madridu, aprila 2018., i na Festival de Colombes u Parizu, jula 2018. godine.

Agius je veoma priznat muzički novinar i kritičar, od 2014. godine sa svojom rubrikom u pregledu MELOMANO, naslovljenom “El pastor en la roca”. Svakog mjeseca u jednoj od najvažnijih muzičkih revija u Španiji, RITMO, u sekciji “E_l_ _l_a_úd_ _d_e_ _V_e_r_m_e_e_r_”,_ _“V_e_r_m_e_e_r_´s_ _l_u_t_h_” objavljivao je u periodu od 2017-2019 članke o slikarstvu i muzici.

Od novembra 2018, Luis Agius je direktor i urednik kulturnog magazina u digitalnoj formi PARNASO DE LAS ARTES, jednog od najprestižnijih online kulturnih časopisa u Španiji i zemljama Latinske Amerike, Argentini, Meksiku i Čileu.